Bildet viser en besøksvenn fra Røde Kors og en eldre dame. De flirer begge to når de snakker sammen.

Det koster lite å gjøre en stor forskjell

På årets mørkeste dag ber vi deg strekke ut en hånd til ensomme og de som ikke har noen å snakke med.

21. desember er årets mørkeste dag. Endelig snur sola og det blir lysere. Men for noen er alle dager like mørke. Midt i julestresset og de siste forberedelsene markerer Røde Kors denne dagen med å rette oppmerksomheten mot de av oss som savner noen å snakke med.

Da 87 år gamle Aud Kristiansen fra Trondheim fortalte åpent om hvordan det var å være ensom, strømmet nordmenn til Røde Kors for å bli frivillige besøksvenner. Det er fantastisk å se et slik engasjement. Men man må ikke glemme å se rundt seg etter noen som kanskje opplever det samme. Har du kanskje en slektning, en venn eller en nabo som du kan finne på noe med? Det trenger ikke å koste så mye.

Vårt budskap for 21. desember er enkelt, men sterkt: Alle kan bry seg. Alle kan gjøre noe for andre og bety en forskjell i andre menneskers liv. Den beste medisinen for et menneske er et annet mennesker.

Flere har det tungt

Røde Kors har de siste årene sett en økning av mennesker som sier de savner noen å snakke med. Særlig er det de eldre og yngre i Norge som tar kontakt med Røde Kors. Jeg er sikker på at vi alle kjenner noen som kunne trengt et besøk eller en vennlig samtale for å bekrefte at vi bryr oss.

I en rapport Røde Kors lanserte i høst kommer det frem at det mange eldre i Norge har et stort savn av sosialt fellesskap. Rapporten viser at et stort antall eldre er underernært på kontakt.

Blant unge, har Røde Kors merket en økning av ungdommer som ringer vår hjelpetelefon, Kors på Halsen. Bare fra 2015 til 2017 har vi opplevd en dobling av barn og unge som kontakter vårt samtaletilbud for barn og unge. Over 19.000 henvendelser ble til sammen besvart i fjor. Mellom 300 og 400 i uken.

Et gjentagende tema hos de unge som tar kontakt er at de ikke har noen å snakke med vanskelige ting om. Vi ser også at andelen ungdommer som rapporterer om psykiske helseplager fortsetter å øke. Ensomhetstallene fra årets kartlegging i Ungdata (2018) har aldri vært høyere siden undersøkelsene om hvordan det er å være ung i Norge startet.

Hvis flere blir oppmerksomme på hvor viktig det er å snakke om hvordan man har det, kan det være forebyggende. Ta kontakt før problemene vokser seg for store.

Et samfunnsproblem

Med andre ord treffer ensomheten flere grupper i samfunnet. Og den treffer oss hardt. Lyden av stillhet kan overdøve alt når du er helt alene. Heldigvis finnes det veier ut av isolasjon og inn i fellesskap.

Røde Kors markerer årets mørkeste dag ved at frivillige rundt om i landet deler ut lys til forbipasserende på gata. Ved å gi en liten oppmerksomhet til fremmede, håper organisasjonen at flere vil la seg inspirere til å gjøre noe for andre, særlig nå i jula. Vi oppfordrer flere til å arbeide frivillig for Røde Kors, for eksempel som besøksvenn.

Det nytter

Vi ønsker å minne om at vi alle kan ta ansvar for å gjøre noe for at dagene blir litt lysere for noen som har det tungt. Ensomhet kan være smertefullt og kan være helseskadelig.

Særlig nå i jula er det viktig å være tilstede for andre, og det er ikke mye som skal til for at å vise noen rundt deg at: Du er ikke alene.

Kanskje du kan gi et ekstra smil til noen på gaten? Kanskje du har tid til å ta en kaffe med noen du vet setter pris på det? Hva med å slå av en prat med noen du ellers ikke snakker med? Eller gi en kompliment til noen du kjenner?

Det er ikke mye som skal til for å gjøre årets mørkeste dag litt lysere for noen andre!