Fotografiet viser 7 ungdommer som hopper fra en snøskuter mens de ser i kameraet og strekker hendene i været. Vis bildetekst
IKKE LETTSKREMT: RØFF-ungdommen på Røros lar seg ikke skremme av minusgrader og dypsnø: Fra v: Emma Ryen, Sara Sandnes, Bertine Gamst Ødegård, Henrik Møller Moe, Ingrid Tronsmoen Bakken, Oliver Skott Kløften og Vilde Strømsnes.

Tilbake til naturen

I RØFF får ungdom mellom 13–17 år lære seg livreddende førstehjelp og mestring i naturen.

– Er alle klare?, spør RØFF-ansvarlig og langvarig hjelpekorpser i Røros Røde Kors, Odd Arne Ødegård.

– Jaaaaa! roper syv skiskodde ungdommer i kor mens de klamrer seg fast til snøret bak snøskuteren. Snøskuteren starter opp, gjør et byks som får ungdommene til å skrike høyt, og forsvinner inn i den mørke, snødekte skogen. Lyskjeglene fra hodelyktene forsvinner langsomt inn i mørket. De er på vei til Avholdshytta, korpshytta til Røros Røde Kors.

Livreddende kunnskap

RØFF-ungdommen (Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp) på Røros lar seg ikke skremme av minusgrader og dypsnø. På medlemskvelder som denne gjør de noe ungdom flest ikke gjør: De trener på livreddende førstehjelp og ferdsel i naturen. Slik kan de hjelpe venner og familie hvis uhellet skulle være ute. I tillegg er det midt i blinken for de som ønsker seg et spennende og aktivt fritidstilbud utenom det vanlige.

20180125.20180125-snørekjøring-RØDD-Røros.30921
MYE GLEDE: Det er aldri kjedelig å tilbringe tid med denne gjengen her, sier RØFF-ansvarlig i Røros Røde Kors, Odd Arne Ødegård.

– RØFF passer alle som ønsker å lære mer om seg selv, oppleve mestring og få livreddende kunnskap om førstehjelp og friluftsliv. Teori er viktig, men vi lærer best gjennom å prøve ting selv selv. Det får ungdommer gjøre her, i trygge og sikre omgivelser, sier Ødegård.

Han forteller om en tur til en lokal fjelltopp som ungdommene var med på i 2017. I svært dårlig sikt og med kraftig snøfokk, stoppet de opp et lite stykke fra toppen og diskuterte gode og dårlige veivalg, viktigheten av bekledning og hvordan de opplevde den værharde situasjonen. Han understreker at de alltid har en reserveplan i bakhånd, og at ungdommene ikke skal være med på noe de ikke ønsker selv.

Fotografiet viser en jente som sitter på rumpa i skisporet, etter at hun har falt på ski. Ved siden av henne står en annen ungdom og ser på.
DOMINOEFFEKTEN: Under snørekjøring bak en snøskuter er det ikke alltid lett å holde seg på skiene, og du faller sjelden alene.

– Å stå midt i situasjonen, kontra å snakke om slikt i et klasserom, er to vidt forskjellige ting. De tør å presse grensene sine litt, dersom de vet at de har trygge voksne som passer på, sier Ødegård.

Ute i det fri

Etter en tur på vel 10 minutter, to fall og en rask kjekspause, er ungdommene vel fremme på Avholdshytta. Emma (13) tar på seg ansvaret for å fyre i peisen.

– Har vi tennbriketter, spør Emma og ser på RØFF-lederen.

– Tennbriketter? Vi har fyrstikker, Emma. Det skal ikke være så enkelt hele tiden, svarer Ødegård lattermildt. Emma tar utfordringen på strak arm, og begynner å finkløyve ved til opptenning.

Bildet viser ungdommer som øver på hjerte- og lungeredning på førstehjelpsdukker.
LÆRER FØRSTEHJELP: Denne gjengen kan redde liv! Her har RØFF-ungdommen på Røros opplæring i hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter. Foto: Odd Arne Ødegård / RØFF Røros

I sofagruppen rundt ildstedet har de andre samlet seg. De begynner å snakke om tidligere turer, som den gangen da de sov under åpen himmel i 12 minusgrader.

– Det var ikke så kaldt, mimrer Henrik (13)

– Fordi du lå midt mellom oss andre, det!, responderer Emma kjapt, og alle bryter ut i latter.

– RØFF er artig fordi det er så god stemning når vi er sammen, vi er veldig gode venner, sier Vilde (13).

Det hun gleder seg aller mest til er å lære å bygge snøhule som de kan sove i.

– At vi kan gjøre slike ting, å være ute i naturen og bare slippe oss helt fri, det er kjekt.