Tomflasker redder liv

Må finansiere redning til sjøs: Hjelpekorpset ønsker tomflasker i sommergave

Skjermbilde
Olav Falk-Pedersen fra Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps forteller om hvordan dine tomflasker kan bidra til å redde liv.

Se filmen her.

Les mer på tb.no:

Hver dag hele året er Røde Kors-båten Veritas klar til å rykke ut
ved ulykker i ytre Oslofjord. Men selv om båten er bemannet av frivillige og myndigheten betaler oss når vi er ute på oppdrag, trenger hjelpekorpset midler til opplæring, investeringer og driften av selve båten. Nå ber de folk hjelpe dem med tomflaskene sine.

Røde Kors-båten er kraftig, 44 fots fartøy med 1200 hester som med sine 42 knop kan nå nesten opp til Oslo eller ned til Kragerø i løpet av en og en halv time. Båten er utstyrt med førstehjelpsutstyr tilsvarende en ambulanse, og kan brukes til alle typer oppdrag.
– Dette er en svært avansert båt med store driftskostnader, sier Olav Falk-Pedersen, leder for Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps, som nå ønsker av folk i Vestfold kan hjelpe dem med panten sin.

Tomflasker redder liv
– Vi håper at mange kan delta i Pantelotteriet i sommer og trykke litt ekstra på Røde Kors-knappen på panteautomaten, sier Falk-Pedersen.
Halvparten av midlene som går til Røde Kors, går til de lokale avdelingene. I 2016 fikk
Vestfold Røde Kors inn hele én million kroner, hvor 30 000 gikk til Tjøme og Hvasser Røde Kors og 170 000 gikk til Tønsberg Røde Kors.
– Slike midler bruker vi svært forsiktig. Her på Tjøme er det mellom 22 og 24 000 frivillighetstimer hvert år, så ikke en eneste krone går til lønninger, sier korpslederen.
– Men vi trenger hele tiden midler til drift, utstyr og kursing av mannskapet, slik at vi kan redde enda flere på sjøen.

Ta det med ro
Røde Kors-båten er på vannet for tredje året, og har hvert år rundt 150 oppdrag. Det inkluderer blant annet søk etter personer, hjelp til skadede, frakting av syke fra båter og øyer og utrykning ved båtkollisjoner og grunnstøting.
Falk-Pedersen ser en stadig økende aktivitet til sjøs, og synes de fleste oppfører seg bra.
– Så lenge folk koser seg og tar det med ro på sjøen, så går det som regel bra. Men man må huske på å bruke hodet i tillegg til redningsvest. Og være forsiktig med alkohol, sier han.
– Det er viktig å være oppmerksom når man kjører båt, både fordi din egen eller andres båter noen ganger kjører svært fort. I 30 knop beveger båten seg 926 m pr minutt, så det er viktig å holde utkikk.
I juli får også Sandefjord sin egen tilsvarende båt, som betyr at Vestfold blir enda bedredekket hvis ulykken skulle være ute.  
65 av landets i alt 320 hjelpekorps har spesialisert seg på søk og redning ved og på sjø og vann. Til sammen har Røde Kors over 200 båter i beredskap langs hele norskekysten.