SAR-svelvik-1600x

Flere oppdrag for Røde Kors i sommer

Røde Kors har hentet over 15 prosent flere i sommermånedene.

Stadig flere skadde eller slitne turgåere melder selv fra om situasjonen og må få hjelp av Røde Kors Hjelpekorps for å komme seg i sikkerhet og til behandling.

- Vi ser at mobilen gjør at mange kan si fra selv og vet hvor de er. Men det er fremdeles de frivillige hjelpemannskapene som må hjelpe folk ut, sier Ole Gladsø i Røde Kors.

Han tror også økningen i antall henteoppdrag skyldes trenden med mer og mer utfordrende turer.

- Dette føyer seg inn i trenden hvor mange utfordrer seg på mer ekstreme turer. Det skaper nye utfordringer både for turgåere og de frivillige redningsmannskapene, sier Gladsø.

Gladsø understreker at mange hendelser skyldes uhell og skader som kan skje selv den beste, men at noen oppdrag skyldes at turister overvurderer egne ferdigheter.

210 oppdrag i juli

Totalt har hjelpekorpsene registrert 1206 oppdrag i årets syv første måneder, og 210 i juli alene. Det er 15 prosent flere enn i fjor på samme tid, og en vekst i juli på 50 prosent.

En del av veksten skyldes at vannredning for første gang nå er inkludert i statistikken.  Røde Kors sine redningsbåter har hatt særlig mange oppdrag i skjærgården i juli.

De siste tre månedene, og særlig i juli, har Røde Kors opplevd en 15-20 prosents økning på søkeoppdrag på land og oppdrag for å hente personer som har skadet seg eller av andre grunner ikke kommer ut.

Oppdragene er spredt over hele landet, med et tyngdepunkt på det sentrale østlandsområdet, på Vestlandet og Nord-Vestlandet. All økningen har skjedd i Sør-Norge, i Nord Norge har det vært noen færre oppdrag.

- Antall søk kan variere fra år til år ut fra været og andre forhold.  Men vi ser i juli at trenden fortsetter med at turgåere og andre selv kan melde fra hvor de er, men hvor de er skadet eller ikke klarer å komme seg tilbake av andre grunner, sier Ole Gladsø, leder i landsråd hjelpekorps i Røde Kors.

- De fleste er fornuftige

Selv om mange utfordrer seg mer, så ser ikke hjelpekorpslederen noen tegn til dårligere fjellvett eller mer uansvarlige holdninger.

– De fleste er fornuftige og viser fjellvett, hvis vi ser bort fra enkelte grupper turister som undervurderer utfordringene

Selv om det ble kjent i forrige uke at det har vært noen færre oppdrag på Trolltunga av turister i juli isolert etter at det ble innført fjellvakter for å hjelpe turistene, så har ikke det endret på totalbelastningen for de om lag 300 hjelpekorpsene.

-  Turisme på Trolltunga utgjør bare en liten av de samlede oppdragene. Hovedutfordringen der kommer også når det blir mørkere kvelder og kaldere vær senere på sesongen, sier Gladsø.

Han forbereder seg på travle uker framover. Etter påskeuken er august, med fjell- og bærturer, tradisjonelt den travleste måneden for de frivillige i hjelpekorpsene.

Bli frivillig