Røde Kors øker innsatsen etter tsunamien i Indonesia

Røde Kors gir nødhjelp og bistår med berging etter at en rekke tsunamibølger rammet Sunda-stredet i Indonesia, lørdag kveld. Nødhjelp og sårt tiltrengt utstyr er på vei til de mest berørte områdene.

På årsdagen for den store tsunamien som rammet 13 land i Det indiske hav for 14 år siden, leverer Røde Kors igjen livsnødvendig nødhjelp til tsunamirammede landsbyer langs Sundastredet vest i Indonesia. Mer enn 400 frivillige og ansatte gir nå medisinsk hjel, bistår i leteaksjonene etter savnede, distribuerer nødhjelpsartikler til overlevende, åpner veier og rydder i vrakgods. Området som ble rammet lille julaften er svært tett befolket, mange  bygninger og infrastruktur ble ødelagt.

- Hjelpearbeidet er vanskelig. Det er store ødeleggelser, både på infrastruktur og bygninger. Området er tatt befolket, og det bor mennesker langs hele kysten som er rammet av flodbølgen. Det handler ikke bare om å redde liv, men også å hindre varige komplikasjoner. Vi ser mange beinbrudd og knuste hjem, og mennesker som er rystet av det de har opplevd, sier Apeland.

Så langt er 429 registrert omkommet, 1.500 skadet og over 16.000 har forlatt hjemmene sine etter tsunamien. Frivillige og ansatte fra Røde Kors gir nå førstehjelp, psykososial støtte og distribuerer nødhjelpsartikler til de overlevende.

- Etter hvert som tiden går, blir det mindre håp finne overlevende. For å hindre at flere liv går tapt, må vi sørge for at nødhjelp og helsetilbud til områdene som ikke har fått hjelp siden tsunamien rammet lørdag.. Vi jobber derfor for å nå ut til de mest avsidesliggende områdene med ambulanser og mobile klinikker, sier Apeland.

Røde Kors har sendt to helikoptre, 24 ambulanser og medisinske hjelpeteam til de hardest rammede områdene. Fem mobile helsesentre er etablert, og et legeteam med ortopediske spesialister er på vei inn i kriseområdet. I tillegg er 14 tankbiler sendt for å sikre rent vann, og frivillige distribuerer nødhjelpsartikler som varme pledd, presenninger og hygieneartikler til de som har mistet alt.

- De fleste overlevende har søkt midlertidig husly et stykke fra kysten. Men nå har mange begynt å dra tilbake for å lete etter savnede og rydde etter ødeleggelsene, sier Apeland. Det totale skadeomfanget av denne katastrofen er fortsatt ikke klart. Etter hvert som vi kommer til områder som har vært avskåret av ødeleggelser på infrastruktur, får vi bedre oversikt over de totale skadene og behovene, forteller Apeland.

Indonesia har vært rammet av mange naturkatastrofer I året som har gått. Røde Kors i Indonesia har dessverre lang erfaring med slike katastrofer. Bare i år har Indonesia blitt rammet av et stort jordskjelv på Bali og Lombok, i tillegg til en katastrofal tsunami på Sulawesi for bare tre måneder siden. Frivillige i Banten-provinsen øveer derfor regelmessig på denne typen katastrofearbeid, og trente på søk, redning og helsehjelp til skadde senest for to bare måneder siden.

I dag er det 14-årsdagen for tsunamien som rammet 13 land i Det indiske hav andre juledag 2004. Det er en av de mest dødeligste og ødeleggende tsunamiene som er registret noen gang. 226.000 mennesker i 13 land mistet livet, de aller fleste i Aceh-provinsen i Indonesia.

Røde Kors pressevakt i Norge: +47 94 87 29 99

Røde Kors pressekontakt i Indonesia: kathy.mueller@redcross.ca + 6282110754506