Røde Kors-bevegelsen oppgraderer ebola-situasjonen til rødt nivå i DR Kongo

- Dette haster og vi må handle nå. Utbruddet er langt fra over og det er ingen grunn til å tro at dette går over av seg selv, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

27 dødsfall er så langt rapportert på bakgrunn av 51 smittetilfeller i DR Kongo. 28 av tilfellene er bekreftet ebola, ifølge helsemyndighetene i landet.

Det internasjonale Røde Kors- forbundet (IFRC) valgte i ettermiddag å oppgradere ebola-situasjonen i DR Kongo til rødt nivå. Varselet indikerer omfanget av kompleksitet og risiko i situasjonen som nå utspiller seg, og gjør dette til en prioritet for hele Røde Kors- bevegelsen. 

- Vi så i 2014 hvor raskt det eskalerte og hvor lite som skal til før viruset tar liv og ødelegger familier og lokalsamfunn. Ebola-viruset kjenner heller ikke landegrenser og kan spre seg til naboland om vi ikke tar grep raskt, sier Apeland. 
 
Oppgraderingen innebærer at Røde Kors stiller nødvendige ressurser, utstyr og personell til disposisjon i responsen. Samtidig ber det internasjonale Røde Kors om 1,6 mill. sveitsiske francs i en appell som skal støtte over 700.000 mennesker i løpet av det neste halve året. 

Norsk delegat på vei til DR Kongo 

Røde Kors i Norge besluttet tidligere denne uken å sende en nødhjelpsarbeider til DR Kongo. Delegaten skal delta i Det internasjonale Røde Kors-forbundets operasjonelle ebola-respons, og vil bidra til å styrke smitteverntiltak og helsehjelp samt kartlegge behovene og videre respons. Teamet vil ha base i millionbyen Mbandaka som nå er rammet av Ebola- viruset. 
 
- En viktig del av arbeidet vårt er å bidra med personell der det er behov for hjelp. Nå sender vi en erfaren nødhjelpsarbeider fra Norge og vil fortløpende vurdere å sende ytterligere personell til DR Kongo, sier Apeland.   

Trygge begravelser 

Ritualene rundt begravelser utgjorde en stor smittefare under utbruddet i Sierra Leone, Guinea og Liberia i 2014 og 2015. Kontakt med kroppsvæsker er hovedårsaken til smitte, og nødhjelpsoperasjonen vil derfor også ha et stort fokus på trygge og verdige begravelser.
 
Røde Kors- frivillige gjennomførte om lag 47.000 begravelser under utbruddet i Vest-Afrika for fire år siden da 11.000 mennesker døde. Et Røde Kors-team var på plass i forrige uke med nødvendig utstyr som bårer, desinfiseringsutstyr og materiell for blant annet å gjennomføre trygge og verdige begravelser. 
 
- Trygge og verdige begravelser redder liv og er et svært viktig tiltak for å forebygge. Frivillige som kjenner de lokale skikkene og kulturene er helt nødvendige for å få dette til, sier Apeland. 

Høy risiko for spredning 

Episenteret for utbruddet er landsbyen Ikoko Impenge ved byen Bikoro nordvest i landet. Området er avsidesliggende og regnsesongen gjør at det er svært krevende å komme seg frem med bil på de dårlige veiene. Samtidig er det oppdaget nye smittetilfeller i byen Mbandaka med om lag en million innbyggere. Byen som ligger ved Kongo-elven er viktig innen handel og transport, noe som øker risikoen for spredning til andre områder og byer, deriblant hovedstaden Kinshasa. 
 Røde Kors i DR Kongo har så langt mobilisert 60 frivillige i Bikoro og 50 i Mbandaka, og er klare til å sette inn flere ved behov.  
 
- Frivillige i Røde Kors og andre aktører er lokalsamfunnets alarmsystem, og svært viktige for å stoppe spredningen av viruset.  Kunnskapen om lokale behov er avgjørende for å nå frem med forbyggende tiltak og ikke minst håndteringen av smittede og deres familier og nettverk, sier Apeland. 
 

Dette er det niende utbruddet av Ebola i DR Kongo siden 1976. Røde Kors i Kongo har over 60.000 aktive frivillige over hele landet, og jobber sammen med Det internasjonale Røde Kors-forbundet (IFRC), nasjonale helsemyndigheter, WHO, Leger uten Grenser og andre partnere for å stoppe spredningen av viruset.