Skredfare i vinterferien: - Følg med på skredvarsler

Oppfordringen fra Røde Kors er tydelig: Følg med på skredvarsler. Med enkle grep kan ferierende på vinterfjellet unngå å bli tatt av snøskred eller havne i problemer grunnet uventede væromslag.

– Det er stedvis stor skredfare i terrenget nå, med snøfall, vind og temperaturendringer. Det enkleste rådet er å følge merket og oppkjørt løype og holde seg unna steder med helning på 30 grader eller mer. I tillegg bør alle følge med på varsom.no, særlig om du går utenom merket løype, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

Krever bevissthet om skred

Skredvarsel for mange steder i landet krever en bevissthet blant alle som ferdes i fjellene de kommende dagene og ukene.

De ferskeste prognosene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at det er snøskredfare i mange populære fjellområder inn mot vinterferien.

I vinterferien ønsker mange å gå dagsturer og pakker derfor lett. Løvik påpeker at man alltid må ta høyde for at turen kan bli lengre enn planlagt grunnet skiftende vær eller utmattelse.

- Det kan gå fort

- Følg med på værvarselet før du går ut, og på skyer, vindretning og endringer i været når du er ute. Det kan gå fort. Ta alltid med ekstra klær og mat, jeg vil også anbefale at alle tar med vindsekk. La noen vite hvor du går, og når du forventer å være tilbake. Ta med kart og kompass, og vit alltid hvor du er. Gjør dette også om du følger oppkjørt spor på fjellet, sier Løvik.

I store deler av Nord-Norge er det for helgen meldt betydelig eller stor snøskredfare, med faregrad 3 og 4. Over tregrensa er det fare for flakskred i hele Troms, Lofoten, Lyngen, Ofoten og Salten.

På Sunnmøre, i Indre Fjordane og i Jotunheimen og Indre Sogn er faregraden satt til 3, altså betydelig snøskredfare, for fredag. I lavlandet kan nedbør føre til naturlig utløste skred.

Hjelpekorpset er klare over hele landet

Røde Kors Hjelpekorps har over 300 lokallag fordelt over hele landet. I mange av områdene der det er mange mennesker i fjellområdene, har også Røde Kors bemannet sine vakthytter.

Mange som ikke er aktive skigåere har gjerne sin første skitur i år en av de kommende dagene.

– Det er viktig å spare på kreftene, og bare legge ut på turer du mestrer. Husk at turen skal være hyggelig helt hjem igjen. Om du blir for sliten er det lettere å gjøre feil, lettere å falle og skade seg. Når du er sliten svekkes også dømmekraften og du tar ikke nødvendigvis riktige valg, advarer Løvik.

 

Nyttige ressurssider:

 

For mediehenvendelser, kontakt  Røde Kors pressevakt: +47 94 87 29 99