Hjelpekorpsere i uniform og i aksjon på vinterfjellet

Tusenvis av frivillige er forberedt på drømmepåske - er du?

Gode værvarsler og fortsatt fine snøforhold gjør at Røde Kors er forberedt på storinnrykk i fjellheimen i påsken. Men snøskred er fremdeles en risiko. Se våre tips før du drar ut på topptur.

– Nå er det bare å velge tur etter evne, ta på solkrem og pakke sekken riktig, oppfordrer landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Etter en vinter med mange skredulykker, melder NVE gjennom sin skredvarslingstjeneste varsom.no om liten eller moderat snøskredfare (med unntak av Nord-Troms, Lyngen og Tromsø) før palmehelgen.

Alt ligger til rette for en flott påske i fjellet, men egensikkerhet og god turplanlegging er alltid viktig.

– Selv om faregraden for snøskred er lavere, er risikoen for skred likevel til stede i nordlige deler av landet. Hvis snøskred først utløses kan de bli svært farlige. Sjekk alltid teksten som følger selve faregrad-varselet på varsom.no, oppfordrer Løvik.

Les også: Slik unngår du snøskred

1200 frivillige i forsterket beredskap

Når været lokker flere ut i naturen, er det ekstra viktig for Røde Kors å være til stede der mennesker ferdes. I år er 1200 frivillige hjelpekorpsere i beredskap på 150 vaktstasjoner, i tillegg til de mange tusen frivillige som er i vanlig beredskap i tilfelle uforutsette hendelser.

Røde Kors vil denne vårlige påsken oppfordre alle til å ta gode og trygge valg både på fjellet, på og ved sjøen og i sitt nærmiljø.

– Vi som bor i Norge både liker og er flinke til å utforske naturen vår. Fjellvettreglene handler om å planlegge, ta ansvar for egen sikkerhet og å snakke med lokalkjente før du legger ut på tur. Den samme rettesnoren kan vi med fordel bruke uansett hvor vi ferdes, sier landsrådslederen.

Tre huskeregler

De vanligste skadene i påsken er brudd og forstuinger, sår og kutt.

– Hver enkelt av oss kan med enkle grep sørge for at turen blir et godt minne og ikke ender med en skade eller en leteaksjon, sier Løvik, som foreslår tre huskeregler som øker sjansen for gode naturopplevelser:

  1. Oppsøk bare steder du eller kjentfolk du stoler på vet er trygge
  2. Vær forberedt på raske værendringer og pakk alltid litt ekstra klær og mat. Husk også førstehjelpsutstyr.
  3. I år kan solen og de varme påsketemperaturene by på utfordringer: Husk derfor å drikke nok vann og husk solkrem for både store og små.

Kommunikasjonssentralen i påsken

I 51 år har Røde Kors bemannet sin nasjonale kommunikasjonssentral. Sentralen er lokalisert ved nasjonalkontoret i Oslo, og innhenter i samarbeid med våre påskesentraler i hele landet oppdatert informasjon om alle hendelser og aksjoner gjennom påsken.

Les også: Fjellvettreglene


For mediehenvendelser, ring Røde Kors pressevakt på tlf 94 87 29 99 eller send epost til 
pressevakt@redcross.no