20170319.KSOR-vinter-ålen.18218-36 Vis bildetekst
KSOR vinter 2017. Foto: Røde Kors

14 ting du må ha med deg på dagstur i fjellet

Fjellvettregel nr. 5 sier at du skal ha med deg nødvendig utstyr for å hjelpe deg selv og andre – men det er ingen utfyllende liste. Så hva skal du pakke med deg?

Det viktigste er å tenke gjennom hva du kan komme til å trenge god tid i forveien. Det er for sent når uhellet er ute. Forbered deg i god tid før du legger ut på tur, mens det fortsatt er mulighet til å skaffe utstyret. Ikke glem å tilpasse det utstyret du har med deg i forhold til hvem som er med på turen – for eksempel barn. 

Her er noen ting som det kan være verdt å vurdere. Det er ikke sikkert alt du trenger står på denne listen, men det bør få deg til å tenke i riktige baner.

1. Kart og kompass

Bruk gjerne elektroniske hjelpemidler som forteller deg hvor du er og hvor du ferdes, men ha alltid med kart og kompass, selv om du mener du er godt kjent i turområdet. Har du med og kan bruke kart og kompass, er det lett å holde kontroll på hvor man er, og hvor man skal gå. Du kan oppbevare det i en kartmappe, gjerne sammen med blyant og papir. Vet du ikke hvordan du skal bruke kart og kompass, bør du gå på kurs for å lære deg å bruke det. Bruk kartet og kompasset aktivt hver gang du er på tur, selv om du er kjent i terrenget. Dette er god trening som øker sikkerheten når du virkelig har behov for det.

2. Niste og drikke

Ta med rikelig slik at du har til både lunsj og mellommåltid som kan hjelpe deg og turkameratene dine gjennom uforutsette forsinkelser. I tillegg må dere fylle på med drikke underveis. En flaske med lunken drikke, og en termos med varm drikke trengs for en hel dag ute i fjellet. 

3. Spade

En spade kan alltid være nyttig, og brukes til alt fra å lage skihopp, sitteplass og levegger, til å grave en snøhule eller kantgrop i nødsfall. En spade er en del av grunnutrustningen som alltid bør være med når du skal på tur i fjellet om vinteren.

4. Hodelykt

En god hodelykt hjelper deg ikke bare å se i mørket. Minst like viktig er det at den kan hjelpe deg å bli sett. Om vinteren er dagene korte og mørket kommer ofte fort. Litt forsinkelser og du må tilbakelegge de siste nedkjøringene i stummende mørke.

5. Ekstra klær

Hvordan skal du holde deg varm hvis ting går galt, lue eller votter blir våte, blåser bort, du har gått deg svett eller plumpet i vann? Du vet kanskje selv best hva som er svakheten i klærne du har på deg, hvilke overraskelser været kan gi, og hvor du pleier å bli kald og våt først. Det viktigste er å tenke gjennom det, og ta forholdsregler. Blir det lange stopp, eller ufrivillig overnatting utendørs, er det som et minimum behov for tørr undertrøye, tørt sokkeskift, og en varm, tykk genser eller jakke.

6. Førstehjelpsutstyr

De vanligste skadene i påsken er brudd og forstuinger, sår og kutt. Ta derfor med førstehjelpsutstyr på turen som sårrensevæske, forbindingsmateriell, plaster og trekanttørkle. Trekanttørkleet er fint til å legge armen i fatle hvis du er uheldig og knekker noe. Vurder hva som er en sannsynlig eller mulig skade på turen du har planlagt. Prioriter å ta med førstehjelpsutstyr som kan dekke flere forskjellige behov (har en multifunksjon). Ikke glem å forebygge gnagsår med riktig fottøy. Gnagsårplaster kan legges på før turen. 

7. Lighter/fyrstikker og stearinlys

Ikke undervurder verdien av å kunne fyre opp et bål dersom du er nede i et skogbelte, både for hygge og av nødvendighet. Pakk fyrtøyet vanntett, og ikke regn med at noen andre har husket å ta med. Det kan være krevende å fyre opp bål om vinteren, så bruk anledningen når du er ute til å øve. 
Stearinlys kan hjelpe deg til å få fyr på bålet under krevende forhold, men er også en fantastisk lyskilde i en snøgrop eller snøhule. Så sparer du batteriene i hodelykta.

8. Vindsekk

En vindsekk er en vindtett sekk med åpning i den ene kortsiden, som gjerne har plass til at to-tre personer kan sitte inni den og være beskyttet mot være og vind. I tillegg til å sitte inni den og spise lunsj, kan du ha den over deg hvis du skal skifte til tørt tøy, eller gå på do. Dersom dere er skikkelig uheldige og noen skader seg, kan den skadde ligge i vindsekken mens dere venter på hjelp, eller under transport. Vindsekken egner seg også til å lage levegg av, og bruke som skiseil.

9. Søkestang

Søkestang er alfa og omega dersom noen skulle bli tatt i skred. Den kan også brukes for å sjekke snødybden der dere planlegger å grave en snøgrop/-hule. I tillegg kan du bruke søkestanga til å finne rennende vann. Les mer her!


10. Kniv eller multiverktøy

En god kniv eller et solid multiverktøy har uendelig mange bruksområder, uansett om du skal tilberede lunsj, reparere ødelagte skibindinger og utstyr, eller utføre førstehjelp. Bruk en god slire eller et etui for å unngå uhell og holde kniven ren og uskadd.

11. Nylontau/bånd

Noen meter med solid nylontau eller bånd har også utallige bruksområder, for eksempel kan du reparere ødelagt utstyr, knyte opp vindsekken til en levegg og lage improvisert skikjelke. 

12. Skredsøker (sender/mottaker)

Skal du ferdes i bratt terreng, eller i områder hvor du er nødt til å passere bratt terreng, er en sender/mottaker den beste livsforsikringen hvis det verst tenkelige skulle skje. Den sender signaler slik at de som er over snøen kan ta imot, og raskere finne den som er begravd. Sender/mottakerne er enkle å bruke og forstå, men krever mye trening for at man skal bli hurtig og sikker.

13. Solbriller og solkrem

Mye av forberedelsene til tur i fjellet handler om å ruste seg for uvær, men det lurt å forberede seg på godt vær også, så unngår du å bli snøblind og solbrent.

14. Nødlader og ekstra batterier

Dersom du har med deg telefonen på tur, og kanskje også GPS, må du ta høyde for at batteriene svekkes i kulda og lades ut over tid. Ikke belag deg på at dette utstyret skal fungere til enhver tid. Lær deg å bruke kart og kompass, og la GPS-en være et supplement. Ikke baser deg ene og alene på avtaler som forutsetter at dere ringes. Det kan være at det ikke er dekning der du er, eller at du er tom for strøm.
Tips!
Har du ikke eget utstyr, så sjekk om det finnes en organisasjon i nærheten som låner eller leier ut utstyr. Det kan for eksempel være lokale turlag, sportsbutikker eller steder som driver med skiutleie.
Ta også en kikk på markedsplasser som finn.no, for å se om noen selger lett brukt utstyr rimelig.