KLARE FOR KRISE: Hjelpekorpsene i Telemark øver hele tiden på hvordan de skal opptre når en krise inntreffer. Her fra en skredøvelse i Hjartdal. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
KLARE FOR KRISE: Hjelpekorpsene i Telemark øver hele tiden på hvordan de skal opptre når en krise inntreffer. Her fra en skredøvelse i Hjartdal. (Foto: Bjørn Sodeland)

Bedre beredskap

I 2015 hadde kun tre av 18 lokalforeninger en skriftlig beredskapsavtale med kommunen. Ved utgangen av 2016 var 11 avtaler på plass.

-For oss er dette en veldig positiv utvikling, som viser at Røde Kors blir tatt seriøst som en aktør i krisesituasjoner, sier Tone Sissel Kise, frivillig distriktsleder i Telemark Røde Kors.

Lokale hjelpekorps sitter på betydelige ressursers, og har mannskap med kompetanse innen søk, redning, transport og førstehjelp. I tillegg disponerer korpsenene materiell som snøskutere, beltebiler og firhjulinger. Flere lokalforeninger har i tillegg betydelige ressurser innen omsorgsfeltet, og frivillige med høy kompetanse innen psykososial førstehjelp.

Rjukan og Tinn Røde Kors fikk for alvor testet kapasiteten sin da de på tampen av 2016 måtte bistå i forbindelse med en større brann på Mannheim asylmottak. De lokale frivillige bidro med sikring, transport, brannvakt og evakuering i forbindelse med brannen. Røde Kors-huset ble åpnet opp for de evakuerte som midlertidig overnattingsplass og innsamling av klær og utstyr ble startet umiddelbart.

Kommunene som ved utgangen av 2016 hadde en skriftlig avtale med Røde Kors inkluderer Bamble, Hjartdal, Seljord, Tinn, Notodden, Skien, Porsgrunn, Fyresdal, Drangedal, Vinje og Siljan. Alle avtalene er lokalt forhandlet og varierer i størrelse og omfang ut fra kapasiteten det lokale Røde Kors kan tilby.