FLASKER GIR FRIVILLIGHET: Fred Inge Skjærum, lokalforeningsleder i Skien Røde Kors og butikksjef Camilla Schmidt Andersen på Spar Kjørbekk, oppfordrer alle til å trykke på Røde Kors-knappen når de panter flasker. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
FLASKER GIR FRIVILLIGHET: Fred Inge Skjærum, lokalforeningsleder i Skien Røde Kors og butikksjef Camilla Schmidt Andersen på Spar Kjørbekk, oppfordrer alle til å trykke på Røde Kors-knappen når de panter flasker. (Foto: Bjørn Sodeland)

Tomme flasker gir full aktivitet

Telemarkinger gir bort mer pant enn noensinne. I 2018 økte Skien Røde Kors sine inntekter på tomflasker med 30 prosent.

– Midlene fra Pantelotteriet er utrolig viktige for oss, og det som er så fantastisk er at det bare fortsetter å øke fra år til år, sier Fred Inge Skjærum, lokalforeningsleder i Skien Røde Kors.

– I dag er dette en av hovedinntektene våre når det gjelder midler til å drive lokal aktivitet. I tillegg betyr det mye for oss at dette er penger som kommer inn uten at vi må legge inn mye innsats for å skaffe dem. På den måten kan vi konsentrere oss om å drive frivillig aktivitet i stedet for å skaffe midler. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Skjærum.

I løpet av 2018 fikk Skien Røde Kors inn nærmere 300 000 kroner fra Pantelotteriet, penger som går direkte tilbake til frivillige aktiviteter lokalt.

– Pengene vi får inn via Pantelotteriet går til å gjøre en viktig innsats for eldre, ensomme og unge i Skien. På slutten av året fikk vi en enorm pågang fra mennesker som ønsket å engasjere seg i besøkstjenesten. Dette er en viktig aktivitet som gjør at eldre som har mistet venner og omgangskrets ikke blir sittende hjemme eller på institusjon uten noen å snakke med. Vi bruker også midler på materiell og utstyr til hjelpekorpset, som gjennom hele året rykker ut for å redde liv, sier Skjærum.

Tøm garasjen

På Spar Kjørbekk har kundene gitt fra seg pant verdt 600 000 kroner siden Pantelotteriet startet for ti år siden. Butikksjef Camilla Schmidt Andersen har selv erfaring som frivillig, og oppfordrer lokalbefolkningen til å benytte nyåret til å ta en ekstra opprydning i bod og garasje, ta med tomgodset til butikken og trykke på Røde Kors-knappen.

- I en tiårsperiode var jeg frivillig i Nome Røde Kors sitt hjelpekorps. Der deltok jeg på mange hyttevakter vinterstid og rykket ut på flere leteaksjoner og henteoppdrag. Derfor kjenner jeg godt til hvilken enorm innsats som blir lagt ned, helt frivillig. Jeg synes det er veldig hyggelig at vi kan være med og bidra til å støtte Røde Kors. En organisasjon som gjør utrolig mye positivt her i nærmiljøet vårt. Personlig skulle jeg ønske vi kunne bidratt med enda mer, og oppfordrer alle som kommer innom oss til å trykke på Røde Kors-knappen, sier Schmidt Andersen.


Fakta om Pantelotteriet

• 67 personer over hele landet har vunnet én million, syv av dem i Telemark
• Blitt en av Røde Kors sine viktigste inntektskilder
• Halvparten av pengene til Røde Kors får går til de lokale Røde Kors- foreningene
• Du kan vinne 50, 100, 1000 eller én million kroner
• Pantelotteriet finnes i over 2000 butikker

Topp 5 butikker i Telemark i markedsandel gjennom ti år (andel av panten som satses i Pantelotteriet)

1. Spar Sjøbua Valle 20,63%
2. Meny Hovenga 19,05%
3. Meny Flåtten 18,12%
4. Spar Siljan 17,79%
5. Spar Skjærgården 16,71%

Topp 5 butikker i Telemark i omsetning gjennom ti år (bidrag til Pantelotteriet)

1. Meny Flåtten 983 185 kroner
2. Meny Saga 934 333 kroner
3. Rema 1000 Stathelle 842 778 kroner
4. Meny Hovenga 791 124 kroner
5. Rema 1000 Tollnes 756 470 kroner