
Aktivitetsbank
Her kan du finne inspirasjon til leker og energizers til din Røde Kors-aktivitet.
Bli kjent-leker
Estimert tidsbruk: 10 – 15 min (kommer an på antall deltakere)
Antall deltagere: 3 - 20
Mål med aktiviteten: Teambuilding og å bli tryggere på hverandre
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Tre og tre går sammen i grupper.
Steg 2. Hver person skal fortelle tre ting om seg selv, men den ene tingen skal være løgn. De andre personene skal prøve å finne ut av hvilken av de tre tingene som er løgn.
Steg 3. Etterpå gjør de to andre personene det samme.
Estimert tidsbruk: 30 min
Antall deltagere: 4 - 14
Mål med aktiviteten: Å bli kjent
Nødvendig utstyr: Et bilde fra et magasin limt på et hvitt ark per deltaker
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Hver deltaker får et bilde fra et magasin som er limt på et hvitt ark.
Steg 2. Deltakerne får beskjed om å rive arket i fire biter, og skrive en ting om seg selv på baksiden av arket av hver av de fire bitene. Man kan for eksempel skrive alder, hårfarge, hobby etc.
Steg 3. Alle bitene blir lagt utover gulvet med bildesiden opp. Be deltagerne om å spre bitene som hører til deres bilde godt slik at de ikke ligger rett ved siden av hverandre. Hver av deltagerne skal nå finne fire bitene som passer sammen til et bilde (ikke sitt eget). Ved å lese informasjonen skrevet bak på bildet må deltagerne finne ut av hvem bildet tilhører.
Estimert tidsbruk: 1 time
Antall deltagere: 4 - 30
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og knytte tettere bånd i gruppen
Nødvendig utstyr: En papptallerken eller hvitt ark per deltaker, tusjer eller penner (gjerne i ulike farger), hyssing, saks eller hullemaskin
Faremomenter: Dersom deltakerne ikke kjenner hverandre fra før blir aktiviteten fort litt overfladisk. Derfor ikke egnet som første bli-kjent aktivitet.
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Deltakerne får utdelt en papptallerken eller et ark, en hyssingstump og en tusj/penn hver. De får beskjed om å feste begge endene av hyssingen til tallerkenen/papiret, slik at de kan henge den rundt halsen. Deltakerne skal så henge tallerkenen/papiret på ryggen, og bevege seg ut på gulvet.
Steg 2. De får deretter beskjed om å skrive en positiv ting om alle de andre deltakerne på tallerkenen/papiret som henger på ryggene deres. La deltakerne bruke litt tid, slik at alle får skrevet på alles tallerken/papir. Oppfordre dem gjerne til å finne gode og troverdige komplimenter, og ikke bare skrive for eksempel «du er søt/snill/kjekk» på alle tallerkenene. Komplimentene kan gjerne være anonyme.
Steg 3. Når alle har skrevet på alles tallerkener, får deltakerne lov til å lese hva som står på deres tallerken. Det gir ofte deltagerne både bedre selvinnsikt og styrket selvfølelse å bli klar over hvordan de virker inn på andre.
Steg 4. Tilretteleggeren kan velge å avslutte leken her, eller aktiviteten kan brukes som grunnlag for en diskusjon.
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 4 - 30
Mål med aktiviteten: Å bli kjent
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. La deltakerne intervjue hverandre parvis i 5-10 minutter. Det kan være bra å foreslå noen punkter som deltagerne kan spørre hverandre om. Det kan for eksempel være navn, alder, hobby, en fun-fact om dem selv eller et minne fra barndommen.
Steg 2. Etterpå presenterer alle deltakerne personen de har intervjuet for resten av gruppen.
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 4 - 15
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og lære navn
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Deltakerne står i en sirkel og klapper i samme rolige rytme: først fire ganger med hendene også fire ganger på lårene.
Steg 2. Deretter sier en person navnet sitt for hvert klapp med hendene, for så å si navnet til en annen person i sirkelen for hvert klapp på låret.
Steg 3. Personen som fikk navnet sitt sagt må så ta over med en gang og si sitt eget navn for hvert klapp med hendene, og deretter navnet til en annen person for hvert klapp på låret.
Steg 4. Slik fortsetter det mens alle deltakerne holder rytmen. Om man ikke klarer oppgaven er man ute. Man kan gjerne ta et par prøverunder før noen går ut.
Steg 5. Når alle har forstått leke og henger med kan rytmen begynne å gå raskere. Leken fortsetter til det bare er en person igjen.
Estimert tidsbruk: 10 - 15 min (kommer an på antall deltakere)
Antall deltagere: 4 - 20
Mål med aktiviteten: Å bli kjent
Nødvendig utstyr: En rull med toalettpapir
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Introduser leken som en bli-kjent lek. Si at du skal sende toalettpapirrullen rundt i ringen, og at alle skal rive av omtrent så mye papir som de bruker til vanlig når de er på do.
Steg 2. Vent til alle har tatt papir. Dette kan gjerne være litt morsomt.
Steg 3. Forklar videre at alle nå skal fortelle en kort fakta om seg selv for hver firkant med toalettpapir de har i hånden.
Steg 4. Demonstrer først, og be personen til venstre for deg fortsette.
Steg 5. Takk alle for å ha deltatt og be dem ta vare på toalettpapiret til neste gang de skal på do.
Tips: For å sikre at alle forstår en lek eller øvelse er det lurt å demonstrere. Når du demonstrerer viser du frem antall firkanter av toalettpapir du har tatt, og sier at du nå skal fortelle like mange fakta om seg selv som du har tatt firkanter av toalettpapir.
Tips: Få hjelp til å demonstrere. Som leder og som førstemann ut legger du sterke føringer på hva de andre kommer til å gjøre. Derfor kan det være lurt å få hjelp av en annen til å demonstrere, og at dere to tar forskjellige mengder papir og forteller forskjellige typer fakta om dere selv. Dette gjelder også lengden på hver fakta dere forteller, hvis dere sier ett ord er sjansen stor for at de også gjør det. Hvis dere forteller en historie på hver av firkantene vil deltakerne sannsynligvis gjøre det samme.
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 5 - 30
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og lære navn
Nødvendig utstyr: Tre garnnøster med forskjellige farger
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1: Plasser deltagerne i en sirkel. Forklar at deltagerens skal lage et edderkoppnett ved å kaste garnnøster mellom seg i sirkelen i tre runder. Det er viktig å huske å holde på garnet når man kaster bunten slik at det danner seg et «edderkoppnett».
Steg 2. Start med et av garnnøstene og når dette garnnøstet kastes mellom deltagerne, sier alle sitt eget navnet når de kaster garnet til en annen person. Demonstrer gjerne først ved å si ditt egent navn, holde fast i enden på garnnøstet og kaste nøstet til en annen person i sirkelen som skal si sitt navn og deretter holde i garnet og kaste nøstet videre til neste person. Bytt garnnøste når alle personene har sagt navnet sitt.
Steg 3. Med den andre fargen sier alle navnet til personen han/hun kaster garnet til før personen kaster nøstet. Nøstet må være innom alle personene i sirkelen.
Steg 4. Siste gang, når du bruker den tredje fargen, sier alle sitt eget navn igjen.
Tips: For å få et fargerikt edderkoppmønster til slutt kan man bruke garnnøster med forskjellige farger i de tre rundene.
Estimert tidsbruk: 10 min
Antall deltagere: 4 - 15
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og lære navn
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Deltakerne sitter i en sirkel. En person starter med å si navnet sitt.
Steg 2. Den neste personen i sirkelen sier først navnet sitt og deretter navnet til personen som presenterte seg først.
Steg 3. Den tredje personen sier navnet sitt og deretter navnene til den som presenterte seg før han/hun og så navnet til personen som presenterte seg først. På denne måten fortsetter det helt til alle personene har presentert seg selv og deretter repetert navnet til alle som har presentert seg.
Steg 4. Den siste personen vil til slutt presentere seg selv og deretter gjenta navnene på alle personene i sirkelen.
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 4 - 30
Mål med aktiviteten: Å bli kjent
Nødvendig utstyr: En blyant og et ark per deltaker
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Del deltagerne inn i små grupper eller par. Deltakerne skal tegne portretter av hverandre med motsatt hånd av det de vanligvis bruker til å skrive og tegne. Om man er høyrehendt skal man bruke venstre hånd, og motsatt. De som tegner har ikke lov til å se på papiret mens de tegner, men kun på personen de tegner. De som tegner får heller ikke lang tid, kun ett minutt eller to. Ta tiden og be personene bytte på hvem som tegner hvem når tiden er ute.
Steg 2. Hvis deltakerne jobber parvis, kan dette gjøres samtidig som de intervjuer hverandre (se beskrivelse av intervju-aktiviteten). Du kan også gruppere deltakerne fire og fire, alle vil derfor tegne fire portretter og motta fire portretter av seg selv.
Steg 3. Når man er ferdig med å tegne skal alle velge et av portrettene som er blitt tegnet av seg selv (hvis det er flere) og bruker det for å presentere seg selv for alle deltagerne.
Type aktivitet: Bli kjent-lek
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 4 - 20
Mål med aktiviteten: Å bli kjent
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Plasser alle deltagerne i en sirkel. En gjenstand blir sendt rundt i ringen. Den som får gjenstanden må presentere seg selv ved å si:
a.Navnet sitt
b.Noe vedkommende ikke liker
c.Noe vedkommende liker
d.Hva gjenstanden er (for eksempel: “Det er en laks, en påle, en tannbørste, en slange”)
Steg 2. Gjenstanden som blir sendt rundt er det deltakerne sier den er basert på fantasien deres. En deltaker starter med å presentere seg selv, hva vedkommende ikke liker og liker, og så hva gjenstanden er, for eksempel en laks. Personen som holder gjenstanden må gjøre det tydelig for alle at det er en laks ved å spille skuespill og late som om gjenstanden faktisk er en laks. Vedkommende sender gjenstanden videre til neste person, som tar imot gjenstanden som om den var en levende laks.
Steg 3. Etter å ha mottatt den veldig levende laksen skal neste person på samme måte presentere seg selv, hva vedkommende ikke liker og liker og deretter finne på noen nytt gjenstanden kan være før gjenstanden sendes videre og må mottas av neste person.
Steg 4. Følg med på de andre deltakerne, og hjelp om det trengs. Målet er at alle deltakerne skal bli kjent og forstå at de kan mestre noe ukjent.
Antall: 10-20 personer
Estimert tid: 10 minutter
Mål: Å bli kjent
Gjennomføring av aktiviteten:
1. Plasser stoler i en sirkel. Det skal være nok stoler til alle bortsett
fra en person som skal starte stående i midten av sirkelen.
2. Personen i midten skal starte med å si "Sola skinner på meg og
alle som..." og så si en fakta eller en beskrivelse. For eksempel
kan personen i midten si "Sola skinner på meg og alle som har
en bror". Da må alle som har en bror reise seg og finne en ny
stol i sirkelen å sette seg på. Den som står i midten skal også
prøve å finne en stol å sette seg på. Det er ikke nok stoler til alle,
så en vil ende opp i midten.
3. Den nye personen som sår i midten skal vi si en ny variant av
"sola skinner på meg og alle som...". Leken fortsett så lenge man
ønsker.
Energizers
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 5 - 30
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Alle står i en ring. Leken består av tre lyder med tilhørende bevegelser som skal gjøres i en spesiell rekkefølge.
Steg 2. Spiller X starter leken. Han samler hendene over hodet og slår hendene ned mens han peker på en annen person i ringen og han sier «HI» idet han peker. Øyekontakt er viktig! Spiller A som mottar «HIet» skal svare med å løfte strake, samlede hender og armer over hodet mens han sier ”HA”. Spiller B og C står på hver sin side av spiller A og skal respondere ved å slå sine samlede og strake hender og armer mot spiller A mens de sier ”HO”.
Steg 3. Når de har sagt ”HO” peker spiller A på en annen i ringen med samlede strake hender og armer mens han sier ”HI”.
Steg 4. Og slik fortsetter leken til noen gjør feil, og må sette seg ned. Ringens størrelse skal forbli den samme, de som går ut må sette seg rett ned. Slik blir det vanskeligere for de som står igjen til slutt.
Steg 5. De to siste vinner. Om dere har tid kan man kåre en vinner med et «moo-down», da stiller de to siste seg på alle fire på bakken, ser hverandre inn i øynene og skal si «møøø» så lenge de klarer. Den som holder lengst (og ikke ler) er vinneren.
Estimert tidsbruk: 10 min
Antall deltagere: 4-20
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid.
Nødvendig utstyr: God gulvplass. Eventuelt matter/tepper for ekstra komfort.
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Alle legger seg på magen i en ring på golvet.
Steg 2. Si at alle tar venstre hand og legger den over høyrehånden til personen til venstre for seg med håndflaten ned i gulvet. Deretter tar man høyrehånden og legger den over den venstrehånden til personen til høyre for seg med håndflaten ned i gulvet.
Steg 3. Så skal vi begynne å klappe på gulvet. Si til deltakerne at ett klapp betyr at man sender klappen videre samme veg, to klapp betyr at man skifter vei. Hvis man klapper feil, altså når det ikke er din tur, blir den hånden som gjorde feilen ute. Altså har hver person to sjanser. Når begge hendene er ute av spillet, er man ute av spillet. Deltagerne blir liggende på plassen sin gjennom hele leken, men fjerner en og en hånd etter hvert som hånden er ute. Etterhvert som tempo øker og noen hender er ute av spillet blir det vanskeligere å føle med.
Steg 4. Spill til det er to personer igjen. Da blir det en «duell» mellom disse to personene, for eksempel «tommelbryting» eller andre typer dueller.
Estimert tidsbruk: 10 min
Antall deltagere: 6 – 30+
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid.
Nødvendig utstyr: God plass. Gå gjerne ut om mulig.
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Samle deltakerne på et sted med god plass, enten ved å rydde et rom eller gå ut. Be deltakerne om å stå i en ring rundt deg.
Steg 2. Når du roper «mingle-mingle» skal alle deltagerne bevege seg fritt rundt i rommet. Du vil deretter rope ut et tall, for eksempel fire, og deltagerne må da samle seg i grupper på fire og holde rundt hverandres skuldre. De gruppene som er feil antall personer, flere eller færre en det tallet som ble ropt ut, og de personene som ikke fant seg en gruppe er ute av leken. Så roper du «mingle-mingle» og deltagerne skal igjen bevege seg rundt i rommet før du roper et nytt tall.
Steg 3. Gjør først en testrunder hvor ingen går ut av spillet for å sjekke at deltagerne forstår leken.
Steg 4. Deretter gjenta leken med forskjellige tall til det til slutt kun er to vinnere igjen.
Estimert tidsbruk: 5 min
Antall deltagere: 3 – 100
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid.
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Del gruppen inn i tre.
Steg 2. Si at de skal synge etter melodien til «Fader Jakob», men med en annen tekst (engelsk). Du kommer til å være dirigent å peke på gruppene når de skal synge.
a) Gruppe 1 synger «Watermelon» to ganger (Fader jakob X2)
b) Gruppe 2 synger «Pineapple» to ganger (Sover dux2)
c) Gruppe 3 synger «Banan-nana-nana-na» to ganger (Hører du den klokke x2)
d) Alle gruppene synger «Fruit salad» to ganger. (Ding, dong, da x2)
Tips: Du kan synge med for å sørge for å hjelpe gruppen med å synge høyt og på riktig tid.
Tips: Du kan be de sitte når de ikke synger og reise seg når de synger.
Steg 3. Repeter øvelsen en gang til og bed dem gi et ekstra trøkk.
Variasjon: Prøv kano. Da synger alle gruppene hele sangen. Når første gruppe er ferdig med «watermelon» begynner andre gruppe fra begynnelsen. Når andre gruppe er ferdig med watermelon begynner siste gruppe.
Estimert tidsbruk: 5 – 10 min
Antall deltagere: 4 - 30
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Alle står i en ring i par, to og to. Viktig at man står slik at man ser hvem som er par. En skal stå i midten og peke.
Steg 2. Den i midten peker på et par og sier et dyr eller en ting. For eksempel «bil» eller «katt». Så skal den ene i paret lage lyden og den andre i paret lage bilde/bevegelsen til ordet som er blitt sagt. Dersom begge gjør det samme, altså begge lager lyd eller begge bevegelsen, bestemmer den i midten hvem som må bytte plass med den. Det skal ikke planlegges hvem som lager lyd og hvem som lager bilde.
Estimert tidsbruk: 5 - 10 min
Antall deltagere: 4 – 50
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføringen av aktiviteten:
Steg 1. Deltagerne må stå i en sirkel eller spredt utover i rommet slik at man kan se lederen for leken. Forklar at hvert av ordene har en tilhørende bevegelse.
Jack = hendene på hodet
Jackjack = hendene på skuldrene
Jakoo = hendene på knærne
Lederen roper ett av ordene, og alle skal gjøre bevegelsen til ordet. Det som gjør feil, er ute av leken.
Steg 2. Når deltakerne henger godt med kan lederen gjøre det ekstra vanskelig ved å gjøre en annen bevegelse enn den som hører til ordet. For eksempel plassere hendene på hodet mens hun/han sier «Jakoo». Da må det presiseres at man skal gjøre det lederen sier, ikke det lederen gjør.
Steg 3. Leken kan holde på til det kun er en person igjen eller så lenge man ønsker uten at noen går ut av leken.
Estimert tidsbruk: 5 - 10 min
Antall deltagere: 4 – 30 (spørs på størrelsen på rommet)
Mål med aktiviteten: Få energi og god stemning på kort tid
Nødvendig utstyr: Ingenting
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Del alle inn i par. En person (bilen) får bind for øynene eller lukker øynene – titting er ikke lov!
Steg 2. Den andre personen (sjåføren) står bak med hendene på skuldrene til personen som er bil og «kjører» bilen rundt i rommet. En må unngå de andre bilene og andre hinder i rommet (inkludert de lederen for leken kan plassere i veien med vilje). Det er lov å rygge.
Steg 3. Snakk om hvordan det føltes før personene bytter roller.
Teambuilding-aktiviteter
Type aktivitet: Teambuilding
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 4 - 20
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og trene på å kommunisere
Nødvendig utstyr: En stol per person
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Du trenger et rom med god plass og en stol per person. Be for eksempel alle deltakere ta med seg en stol hver inn i et tomt rom. Før leken starter får alle deltagerne utdelt en lapp med en oppgave de skal gjøre. Deltagerne har ikke lov å vise lappene til hverandre. Det finnes tre forskjellige oppgaver, det vet ikke deltagerne, og de skal fordeles jevnt ut:
- Sett alle stolene i en sirkel. Du har 10 minutter på å gjøre dette (1/3 av deltagerne får denne oppgaven).
- Sett alle stolene ved døren. Du har 10 minutter på å gjøre dette (1/3 av deltagerne får denne oppgaven).
- Sett alle stolene ved vinduet. Du har 10 minutter på å gjøre dette (1/3 av deltagerne får denne oppgaven).
Steg 2. Deltagerne skal ikke få mer informasjon enn at de skal utføre oppgaven på lappen de har fått. Noe av poenget med leken er at de skal erfare at de trenger å kommunisere og samarbeide for å løse oppgavene. Dermed får deltakerne ikke beskjed om, men bør komme fram til, at instruksjonene ikke kan utføres med mindre de samarbeider og kommuniserer med hverandre. Noen kan tro at de ikke har lov til å kommunisere, men dette har ikke blitt sagt.
Steg 3. Ta tiden og stopp aktiviteten etter 10 min (eller før om det stopper helt opp).
Steg 4. Oppsummer leken og spør deltagerne hva de opplevde. Fikk de til å løse oppgavene? Hvorfor ikke? Var det lett å samarbeide? Kommuniserte de med hverandre fra starten av? Hva var vanskelig?
Type aktivitet: Teambuilding
Estimert tidsbruk: 15 min
Antall deltagere: 4 - 10
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og trene på samarbeid
Nødvendig utstyr: Avispapir
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Du trenger fem til ti avissider. Nok til at alle deltakerne komfortabelt kan stå på avissidene. Legg avispapiret spredt på gulvet og be deltakerne stille seg i ring rundt.
Steg 2. Gi deltagerne oppgaven «alle skal være nær papiret uten å være borti bakken».
Steg 3. Når de har klart denne oppgaven (mest sannsynlig ved at alle står på papiret) tar du bort litt papir og gir de samme oppgaven. Når de igjen har klart oppgaven tar du bort litt til og ber de gjøre det på nytt. Repeter prosessen helt til de bare har en liten papirlapp som ikke er noe større enn A4, sånn at de i hvert fall ikke kan stå på den.
Steg 4. Spør deltagerne hvordan de kan løse oppgaven nå? Si at det er lov å være kreativ og at man kun trenger å løse oppgaven i «noen sekunder». Hensikten er at detagerene skal samarbeide om å komme frem til en løsning. En mulig løsninge er at alle holder i papirlappen og hopper.
Type aktivitet: Teambuilding
Estimert tidsbruk: 15-20 min
Antall deltagere: 4 - 20
Mål med aktiviteten: Ha det gøy, teamarbeid, trene på planlegging og strategi
Nødvendig utstyr: Ballonger
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Blås opp fire ballonger. Del deltagerne i to like store grupper. Gi hvert lag to ballonger.
Steg 2. Forklar deltagerne målet med spillet: Målet med leken er at hvert ag skal score så mange mål som mulig mens de står stille. Hver av de to motstående veggene i rommet er et av lagenes mål. Alle spillerne på laget må før spillet starter innta en posisjon og bli stående der under hele spillet uten å flytte på seg. Et mål blir scoret hver gang et lag får ballongen til å røre ved motstanderens vegg.
Steg 3. Før spillet starter får lagene 3 minutter til å lage en plan og plassere spillerne på de best mulige stedene.
Steg 4. La deltagerne spille i 5 minutter mens du noterer målene. Når tiden er ute kåres en vinner.
Steg 5. Etter øvelsen setter alle seg i en sirkel og du kan lede en liten oppsummering. Her er noen forslag på refleksjonsspørsmål:
Type aktivitet: Teambuilding
Estimert tidsbruk: 20 min
Antall deltagere: 6 - 20
Mål med aktiviteten: Teambuilding, ha det gøy.
Nødvendig utstyr: Marshmallows og spagetti
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Del deltagerne inn i grupper på 5-6 personer.
Steg 2. Gi gruppene 15 minutter til å bygge et så høyt tårn som mulig ved å bruke spagetti og marshmallows. Tårnet må klare å stå på egenhånd.
Steg 3. Etter 15 minutter er gått stoppes byggingen.
Steg 4. Diskuter øvelsen i plenum:
- Hvordan opplevdes øvelsen?
- Hvordan var samspillet og kommunikasjonen i gruppen?
- Tok noen lederskap under øvelsen? En eller flere?
- Hvilke lederskapsstiler ble brukt?
- Hva kunne dere gjort bedre?
- Hva gjorde dere bra?
Estimert tidsbruk: 15-20 min
Antall deltagere: Minimum 7
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og stole på hverandre
Nødvendig utstyr: Et solid teppe per gruppe
Faremomenter: Ingenting
Gjennomføring av aktiviteten:
Steg 1. Bruk helst grupper på minimum 7 personer.
Steg 2. En frivillig deltaker per gruppe legger seg på ryggen på gulvet oppå et teppe med øynene lukket.
Steg 3. De andre seks deltakerne tar tak i ytterkantene på pleddet, og løfter personen opp fra gulvet. Deltakerne lar personen duve fram og tilbake i pleddet i ca. ett minutt, og legger deretter deltakeren forsiktig ned på gulvet igjen. Det er meningen at dette skal være behagelig for personen som ligger på teppet, og føles som å «sveve på en rosa sky». For at man skal kunne slappe av er man nødt til å stole på at de som holder teppet ikke vil slippe eller miste teppet eller på andre måter gjøre det ubehagelig å ligge på teppet.
Steg 4. Leken fortsetter til alle i gruppa har fått prøve.
Estimert tidsbruk: 15 – 30 min
Antall deltagere: Minimum 7
Mål med aktiviteten: Å bli kjent og stole på hverandre
Faremomenter: Nær kroppskontakt kan oppleves ubehagelig for noen.
Gjennomføring:
Steg 1. Del deltakerne i grupper på 7-10 personer.
Steg 2. En frivillig i gruppa stiller seg i midten med armene i kors over brystet og med hendene plassert på motsatt skulder. Den i midten skal så lukkede øyne.
Steg 3. De andre i gruppa stiller seg i en tett sirkel rundt ham eller henne, og strekker armene inn mot midten.
Steg 4. Personen i midten får beskjed om å stive av kroppen, og lene seg til en av sidene. De andre deltakerne tar imot personen, og skyver ham eller henne forsiktig rundt i sirkelen uten noe bestemt mønster. Det er viktig å gjøre dette på en rolig og forsiktig måte slik at personen i midten føler seg trygg.
Steg 5. Deretter bytter man inntil alle deltakerne som ønsker det har fått prøve å stå i midten.
Temakvelder
Type temakveld: Workshop
Estimert tidsbruk: En kompiskveld
Antall deltagere: 4 – 20
Mål: Lære mer om ung medvirkning og ha det gøy sammen
Nødvendig utstyr: PowerPoint
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av temakvelden:
Steg 1. Se på materiellet for workshopen om Ung medvirkning på korsveien.
Steg 2. Inviter kompisgruppen inn til komiskveld med tema «Ung medvirkning». Si at her skal vi lære om hva ung medvirkning er, hva det vil si og hvordan vi gjør det i Røde kors, og ha det gøy!
Steg 3. Husk å legge inn tid til å gjøre noen gøye leker i programmet.
Type temakveld: Workshop
Estimert tidsbruk: En Kompis-kveld
Antall deltagere: 4 – 20
Mål: Fordele roller i ressursgruppen og planlegge kompisaktivitet
Nødvendig utstyr: Power Point
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av temakvelden:
Steg 1. Se på materiellet for workshopen om ressursgruppearbeid og planlegging i Kompis på korsveien.
Steg 2. Når ressursgruppen er ny eller et nytt semester med kompisaktivitet skal planlegges, kan det være nyttig å gjøre denne workshopen sammen. Ta utgangspunkt i Power Pointe som ligger på Korsveien, og se instrukser i notatfeltet der.
Steg 3. Inviter ressursgruppen og de i kompisgruppen som er interesserte inn til kompiskveld med tema «Ressursgruppe og planlegging». Si at her skal vi lære hvordan vi kan drive med kompisaktivitet og hva det er viktig å tenke på.
Steg 4. Husk å legge inn tid til å gjøre noen gøye leker! på materiellet for workshopen om ressursgruppe-arbeid og planlegging i Kompis på Korsveien.
Type temakveld: Workshop
Estimert tidsbruk: En kompiskveld
Antall deltagere: 4 – 20
Mål: Komme med forslag til og planlegge kompisaktivitet
Nødvendig utstyr: PowerPoint
Faremomenter: Ingen
Gjennomføring av temakvelden:
Steg 1. Se på materiellet for workshopen om planlegging på kompissiden på korsveien.
Steg 2. Det kan være nyttig å gjøre denne workshopen i fellesskap i starten av et nytt semester for å få innspill til aktiviteter og planlegge semesteret sammen. For å gjennomføre workshopen, ta utgangspunkt i power pointen som ligger på korsveien, og se instrukser i notatfeltet der.
Steg 3. Inviter inn alle deltagere og frivillige i Kompis og si at nå er det mulig å komme med forslag og ønsker til hva dere skal gjøre i Kompis dette semesteret.
Steg 4. Husk å sette av tid til å gjøre noen gøye leker !
Type temakveld: Utflukt
Estimert tidsbruk: En kompiskveld
Antall deltagere: 4 – 20
Mål: Gjøre noe gøy sammen
Nødvendig utstyr: Avhenger av type utflukt
Faremomenter: Avhenger av type utflukt
Gjennomføring av utflukten:
Steg 1. Bestem hva slags type utflukt som skal arrangeres, hør med deltagerne og de frivillige hva de ønsker å gjøre. Forslag til mulige utflukter: fjellturer, museumsbesøk, klatrepark, bowling, fjelltur.
Steg 2. I planleggingen av utflukten er det viktig å tenke på om det er noen faremomenter i gjennomføringen av aktiviteten og hvordan disse kan tas hensyn til. Kostanden ved å gjennomføre utflukten, eventuell transport til og fra utflukten og å sende ut invitasjon og påmelding må også planlegges før utflukten gjennomføres. Fordel gjerne ansvar for de ulike tingene mellom dere i planleggingsgruppen. Se workshop om ressursgruppe og planlegging for mer informasjon og flere tips.
Steg 3. Under selve utflukten er det viktig å passe på at alle har det bra.
Steg 4. Evaluer gjerne utflukten i etterkant, både ved å spørre deltagerne hva de synes og ved å ta en prat i frivilliggruppen om hvordan dere synes planleggingen og gjennomføringen av aktiviteten gikk.
Type temakveld: Workshop
Estimert tidsbruk: 30 minutter per debatt
Antall deltagere: 4 – 20
Mål: Trene på å undersøke en sak/spørsmål og diskutere den / Forberede noen spørsmål og tema til utgangspunkt for diskusjon
Nødvendig utstyr: Egnet lokale og snacks
Faremomenter: Det er viktig å skape et trygt miljø slik at alle føler de kan diskutere/delta
Gjennomføring av debattkafé:
1. Deltagerne deles inn i grupper på 4-6 deltagere per bord. Hver
gruppe får utdelt et tema eller spørsmål som de skal undersøke.
2. En person på hvert bord har ansvaret for å være vert, og blir
sittende på samme bord under hele seansen. Verten skal sørge for
at det som blir diskutert blir skrevet ned og at alle blir inkludert.
3. Gruppene blir på et bord i ca. 15 minutter før de bytter til neste bord
helt til alle gruppene har vært innom alle borene. Når en ny gruppe
kommer til bordet oppdaterer verten gruppen på hva som er blitt
diskutert av gruppene før. Samtalen fortsetter på bakgrunn av
dette.
4. Når alle rundene er gjennomført kan dere oppsummere i plenum.
5. Debattkafé kan være en fin metode å bruke for å diskutere ulike
saker. For eksempel kan man gjennomføre en debattkafé før
årsmøtet til Røde Kors Ungdom for å diskutere sakene som skal
legges frem på møtet. Det er også mulig å diskutere andre saker
som er aktuelle i lokalforeningen eller tema som dere synes er
interessante.
Antall: 10-30 personer
Estimert tid: En kompiskveld
Mål: Forberede noen leker eller aktiviteter og mat til kvelden
Gjennomføring:
1. Arranger en kompiskveld med sesongens tema! Det kan for
eksempel være påske-, 17. mai-, haloween- eller juletema.
2. Hvilke aktiviteter, leker og mat passer å ha på kvelden? Før påske
og jul kan man for eksempel lage pynt og mat som hører til
høytiden. Hva med å arrangere en kompiskveld med juleverksted
og grøt før jul? Til haloween kan man organisere kostymeverksted
og så haloweenfest. Eller hva med å ha en "internasjonal matkveld"
hvor man lager mat fra forskjellige land sammen.
3. Husk å gjøre kompiskvelden og aktivitetene inkluderende for alle.