Bilder og formater

På rodekors.no er designet nøktern og enkelt. Det er et bevisst grep ment for å styrke og fremheve innholdet. Bildeformatene er en vesentlig del av designet.

Dette er bildeformatene du skal bruke på rodekors.no

OBS Alle bilder som skal brukes på rodekors.no skal legge inn i en bildeblokk før de legges til i brødteksten. Unntaket er toppbilder som allerede er en integrert blokk.

 • Portrett 420 x 525
  Brukes som standard portrettformat sammen med en kontaktblokk.
 • Normal 590 x 360
  Brukes som standard bilde til en bildeblokk.
 • Stor 900 x 360
  Brukes som standard topp eller artikkelbilde
 • Toppbilde 1600 x 640
  Brukes som toppbilde på en lokalforeningsside, banner og kampanjesider.

Alle formater er i piksler.

Bilde navn og alternativ tekst skal brukes

Alle bilder skal ha alternativ tekst også kalt ALT TXT. Alternativ tekst brukes av synshemmede. De "lytter" til innholdet. Ved å bevege kursøren over bildet dukker alternativ teksten opp.

Et bilde som sier IMG_12435.jpg forteller bruker ingen ting. Gi bildet en god alternativ tekst beskrivelse = Besøksvenner samling, strandkant mai.
Bildenavn = Besoksvenner samling mai molde rode kors.jpg

Bruk formaterte og skarpe bilder

Du bør alltid bruke ferdig formaterte (behandlede) og helst skarpe bilder. Bilder som er ferdig beskåret (klippet i riktig størrelse) sparer deg for tid, ser bedre ut og gir merverdi til artikkelen.

Mennesker er visuelle i sin søken

Veldig mange googler seg frem til informasjon via bilder. Om du har bilder med et intetsigende filnavn vil det ha betydning for søk. Det vil da si at du ikke finner bildet via søk fordi Google ikke skjønner at det er en relasjon til Røde Kors.

I stedet for img_12345.jpg (som ikke sier noe annet en tall) bør du gi det et meningsbærende navn:

skihopper_kollen_rodekors.jpg. Eventuelt legge til årstall Åå-MM-DD skihopper_kollen_rodekors_190910.jpg

Bildebehandling

Vi anbefaler alle som publiserer på nettsidene å ta i bruk bildebehandlingsprogram. Noen bildeprogrammer er bedre enn andre, men du trenger ikke noe dyrt eller fancy. Bruk det som følger med PC'n din eller last ned et gratisprogram. Det viktigste er faktisk å redusere antall kilobyte.

Høyt kilobyte = treg nedlasting (eks. 5000 KB)
Lav kilobyte = rask nedlasting (eks. 45-120 KB)

Bruk tid på bilder

Ja, det er tidkrevende å ta og finne gode bilder. Men det er verdt det. Gode bilder kan gjenbrukes og både du og leseren slipper å gremmes over dårlige bilder som enten er for store og tunge eller ikke gir noe verdi til artikkelen. 

Et "anker" er en markør som du kan legge til i brødteksten og som du kan bruke til å "sende" leseren til.
Bilder du vil bruke i artikler må "bo" i EPiserver for at du skal kunne bruke dem i en artikkel eller andre steder på nettsiden.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler