Budskapsplattform - Vær litt kompis

Tenk om vi hadde et Norge fullt av kompiser? Fem millioner mennesker som tar deg godt imot og ønsker at du skal ha det bra? Ønsker deg velkommen og spør om du trenger hjelp med noe de første ukene i et nytt hjem, en ny klasse eller et nytt nabolag.

Vi sier velkommen!

Mange flyktninger skal bli bosatt i norske kommuner over hele landet. Noen kommer med hele familien sin, men mange unge flyktninger har kommer til Norge helt alene. Uansett om man kommer alene eller med familie og venner, er det mye nytt og tilpasse seg i et nytt land. For mange unge flyktninger er det man savner mest å bli kjent med andre på sin alder i nærmiljøet. Å kjenne noen i nabolaget, å bli invitert med på ting som skjer og å få nettverk og venner. Å få lov til å være «vanlig ungdom», ikke bare flyktning. Alle mennesker trenger et felleskap å være en del av. Å føle seg velkommen når man kommer til et nytt sted er viktig for å trives. Hvis man føler seg velkommen og trives, er det lettere å bli med i lokalsamfunnet, og dermed er det lettere og bli inkludert, og inkludere andre igjen.

Hvordan inkludere?

Det er ikke alltid så mye som skal til for å inkludere. Man kan starte med et smil og et «velkommen». Du trenger ikke gjøre om hverdagen din, og du trenger ikke sette av så mye tid i kalenderen. Alt du trenger å gjøre er å være litt kompis.Alle har mulighet til å være litt kompis, hilse, invitere nye naboer på en kopp kaffe, eller den nye klassekameraten med på fotball. Alle har også mulighet til å oppfordre andre til å være litt kompis.

Vi har alle et ansvar

Det er et felles ansvar å gjøre noe med at noen føler seg utenfor. Vi kan alle inkludere! Røde Kors Ungdom ønsker gjennom «Vær litt kompis»-kampanjen å bidra til en vennlig innstilling til flyktninger.Røde Kors Ungdom ønsker med kampanjen «Vær litt kompis» at alle skal føle seg inkludert, og at alle skal være med å inkludere.

Om kampanjen «Vær litt kompis!»

  • Røde Kors Ungdoms kampanje «Vær litt kompis» er en nasjonal kampanje med markeringer over hele landet.
  • Lokale grupper med Røde Kors Ungdom vil stå på stand og dele ut kompis-sjokolader og flyers for å sette fokus på temaet inkludering og oppfordre folk til å inkludere.
  • Vi vil også jobbe for at alle kommuner skal ha åpne sosiale møteplassen for ungdom, der alle er velkommen.
  • Vi har også et eget kompis-diplom som vil overrekkes personer som har gjort noe positivt for inkludering i sitt lokalsamfunn.

Kampanjen har to hovedbudskap:

Møt flyktninger med åpenhet og hjelpsomhet!

Røde Kors Ungdom ønsker å oppfordre alle til å inkludere andre i hverdagen sin. Det er ikke så mye som skal til – et ekstra smil, si hei og bli kjent med en ny nabo eller en ny klassekamerat eller huske å invitere noen med på en aktivitet. Vi trenger alle et fellesskap og vi kan alle bidra.

Oppfordre andre til å være kompis!

Mennesker som blir møtt med åpenhet og glede, sprer lettere åpenhet og glede videre. Det er vi som bestemmer hvilke samfunn vi vil ha. Det starter med at alle blir med i gjengen og føler seg inkludert.

Vær litt kompis - det skal ikke så mye til for å inkludere!

 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler