Stunts

Her finner du noen stunts som din gruppe kan gjennomføre for å skape oppmerksomhet rundt Vær litt kompis-kampanjen.

Kompis-sjokolade

Røde Kors Ungdom har laget to sjokolader til denne kampanjen, en hvor det står "En til deg" og en annen hvor det står "En til kompis". Med dette så ønsker vi å fremheve kompis-innstillingen. Det er viktig, men samtidig enkelt å inkludere. Du kan starte med en sjokolade. Del ut sjokoladen på stand og be dem som får sjokoladene (to stykker) om å gi den ene videre til en annen.

Diplom-stunts

Vi ønsker at «Vær litt kompis» skal være en positiv kampanje. Skjer det noe positivt for inkludering av flyktninger i din komme? Finnes det en ildsjel som jobber frivillig for å gjøre livet bedre for andre? Finnes det er ordfører, eller en annen politiker som har utalt seg eller gjort noe spesielt bra for flyktninger?

Gi dem et diplom! Her kan du laste ned og printe ut et Kompis-diplom. Du kan skrive inn navn og en kort setning om hvorfor personen har vunnet diplom. 

Lag et stunt ut av det.
Om dere vil ha oppmerksomhet rundt dette, så inviter personen på et møte. Kanskje dere kan bake en kake og ha kaffe og pyntet bord til fest. Inviter lokalmedia og forklar situasjonen: «Røde Kors Ungdom i <lokallag> ønsker å gi <personen det gjelder> en oppmerksomhet for personens fantastiske arbeid/uttalelsen/engasjementet den har gjort i forbindelse med <Situasjonen det gjelder.> Vi vil derfor gjerne invitere <avisa/lokal TV/ Radio> med på feiringen.
Om media dukker opp husk å fortelle om kampanjen. Om dere ikke skulle få napp hos media, ta bilder selv og spre det på sosiale medier.

Husk at media er glad i saker med godt bilde-potensiale. Så forklar settingen med diplom, kake, kanskje et festpyntet lokale og mange engasjerte ungdommer som ønsker å gjøre ære på en i lokalmiljøet.

Film: "Velkommen til...."

Dette er en enkel idé som er basert på hva Oppegård Røde Kors Ungdom har gjort. De laget en video, der flere av innbyggerne i Oppegård gjentok den samme setningen «Velkommen til Oppegård» til flyktningene som skulle bosettes i deres kommune. For å se filmen, søk på «Velkommen til Oppegård» på YouTube.
Å føle seg velkommen når man reiser til et nytt sted er viktig for å trives. Hvis man føler seg velkommen er det lettere å bidra til lokalsamfunnet, og dermed er det lettere og bli inkludert. Hvis man møtes med motstand, så gir man motstand tilbake. Det som er genialt med denne idéen er at den er helt gratis og veldig enkel å få til. Du kan helt fint benytte deg av mobilkamera. Denne videoen er i tillegg lett å spre på sosiale medier, men også til de lokale mediene. Ikke bare er resultatet av videoen holdningsskapende i seg selv, men det gjør noe med deltagerne i filmen. Det å si høyt at flyktningene er velkommen skaper en anerkjennelse og fremtidige forpliktelser.

Velkommen-stunt

Har dere et kommuneråd som er litt trege med å signere på kontrakt for å bli flyktningkompis-kommune (les i kapittel H)? Hva med å lage et stunt der dere ønsker dem velkommen i deres egen kommune. Dere kan for eksempel stille opp utenfor rådhuset en morgen med velkommen-bannere og velkomst-kaffe for å vise hvor hyggelig det er å bli ønsket velkommen. For en lokalpolitiker er kanskje følelsen av å være velkommen en selvfølge, men for mange flyktninger er det ikke slik. Det er mange måter å spille ut dette stuntet på. Hensikten ved å overdrive en varm velkomst for noen som ikke trenger det, er å få lokalpolitikere til å tenke litt lengre og å skape bevissthet rundt inkludering av flyktninger. Får stuntet oppmerksomhet i media er dette en gledelig bonus.

 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler