Karrieremuligheter: En dørselgers erkjennelser

"Å jobbe som dørselger? Uaktuelt.” Tenker kanskje du. Selv har jeg banket dører siden 2014. Hvor mange aner jeg ikke, men jeg har ikke angret ett sekund.

Kvinne sitter på stol og smiler
Salgsleder Sigrid Ødegaardshaugen

Bare selve tanken på å jobbe kveldstid i minus 17 er avskrekkende. Særlig om du tar i betraktning alle avslagene du vil få. Det er likevel en god grunn til at vi heier entusiastisk på “underdogen” på kinolerretet. Og til at vi blir revet med av filmmontasjen når karakteren endelig mestrer en ny ferdighet etter utallige timer trening. Å overkomme utfordringer er helt grunnleggende i vår opplevde utvikling som menneske. Og det er få jobber som gir deg like mange personlige utfordringer som salg.  

 

Å se muligheter i det som fremstår litt fra idealet er viktig, og vanskelig. Akkurat nå føles kanskje drømmejobben langt unna. Du må antakeligvis søke på mange stillinger før du får den. Først venter noen måneder som arbeidsledig. Poenget mitt er at det finnes et alternativ, og det er å heller se etter mulighet for utvikling i stillingene du søker på. Å jobbe seg til en jobb føles fantastisk og det gir deg selvtillit.  

 

Selv er jeg utdannet sykepleier, men det er ikke utdanningen som har banet min karrierevei. Det er det salgsjobben som har gjort. Jeg var både sjenert og usikker da jeg som 20-åring trappet opp på hovedkontoret til Røde Kors. Å gå gatelangs i et evig jag etter samtaler med fremmede mennesker framstod i utgangspunktet et stykke fra det jeg trodde jeg ville mestre. Likevel var det noe befriende i det å være fullstendig ansvarlig for egne resultater. Den innsatsen jeg la ned ga direkte uttelling. Behovet for å fiske etter komplimenter eller snakke høyt for å stikke meg frem ble visket ut. Jeg jobbet beinhardt for å motivere meg selv hver eneste dag. 

 

Det vanskeligste var å avstå fra selvmedlidenhet. Sekundet du begynner å legge skyld og fortjeneste på omstendighetene mister du muligheten til å påvirke egen prestasjon.  

 

Om du gir alt og jobber hardt gir det uttelling, uavhengig av utgangspunktet. Og det er nettopp utgangspunktet jeg vil du skal vurdere å senke kravet til, ikke målet og drømmen. Om du legger til et trinn på stigen må du selvsagt klatre lenger, men utviklingspotensialet utvides tilsvarende.

   

Jeg håper du velger å tenke nytt når du ser etter ditt neste stopp på CV-en. Heller enn spørre deg selv hvor nært stillingen er drømmejobben, bør du tenke gjennom på hvilke områder den utfordrer deg. Er dette områder det ville vært fordelaktig med en utvikling? Nettopp med tanke på drømmejobben/Vil du da kanskje være mer rustet for drømmejobben?