Se Juleaksjonen i kveld på TV 2

Juleaksjonen på TV 2 er julens viktigste TV-kveld. Artister og kjendiser stiller opp sammen med Røde Kors for å gi barn i nød en mulighet.

I kveld kl. 20 braker det løs på TV 2: Her blir det sterke og rørende historier, nære møter og flere musikalske høydepunkt.

Hver dag dør 15 000 barn av sult og sykdommer som enkelt kan forhindres og behandles. Og hvert femte sekund blir et nytt barn drevet på flukt. Målet med sendingen er skaffe hjelp til flest mulig av disse barna ved å få flere Røde Kors faddere.

Kjente fjes på skjermen

TV 2-profiler fra både nyheter, sport og underholdning vil delta i sendingen. Sendingens programledere Guri Solberg, Erik Thorstvedt og Kadafi Zaman har alle ulike roller i Juleaksjonen.

– Den innsatsen Røde Kors gjør i felt er imponerende. Jeg har selv sett resultatene av arbeidet på nært hold i flere katastrofer. Det er en stor ære å bidra.

Kadafi Zaman, TV 2
Bildet viser fra venstre Kadafi Zaman, Guri Solberg, Erik Thorstvedt. Foto: Røde Kors.
Programlederne TV2s Juleaksjon 2017. Fra venstre; Kadafi Zaman, Guri Solberg, Erik Thorstvedt. Foto: Røde Kors.

Nyhetsreporter Kadafi har selv sett hvordan Røde Kors bidrar ulike steder i verden.

– Den innsatsen Røde Kors og deres frivillige gjør i felt er imponerende. Jeg har selv sett resultatene av det humanitære arbeidet deres på nært hold i flere katastrofer og kriser. Det er en stor ære å bidra, sier Kadafi Zaman.

Det vil bli flere kjente fjes å se på skjermen denne kvelden. Vendela Kirsebom, Lothepus, Hanne Sørvaag og Øystein «Pølsa» Pettersen er bare noen av dem som har vært med Røde Kors til ulike steder i verden.

Scroll ned for å se en sniktitt fra reisene deres!

– Jeg elsker jul

Emelie Hollow, kjent fra TV 2-programmet «The Stream» har laget sangen «Feeling of Christmas» til Juleaksjonen. Den har allerede blitt en hit på radio og strømmetjenester!

– Jeg har julestemning nesten hele året, men for noen er høytiden en tung og ensom tid. Denne sangen handler om nettopp dette - og hvor viktig det er spesielt i julen, å verne om de som trenger det mest, sier Hollow.

Singelen ble til i London i begynnelsen av september, rett etter at Hollow hadde kjøpt årets første julekort.

– Det viste seg at Wez, som jeg skrev låten med, også var eksepsjonelt glad i jul. Vi skrudde på en gammel Frank Sinatra juleplate, tente lys og snakket om våre favoritt-juleminner. Dessverre har ikke alle bare gode minner rundt denne tiden, så vi bestemte oss for å skrive en sang med et budskap som kan nå ut til alle, forteller Emelie.

Felles dugnad

Røde Kors er svært glade for at hele TV 2 ønsker å skape årets viktigste lørdagssending den 16. desember.

– Juleaksjonen på TV 2 er et strålende eksempel på en felles dugnad hvor mange bidrar med det de kan for å gjøre verden til et litt bedre sted. TV 2 fyller flatene sine med viktige og engasjerende historier, kjente artister bidrar med flott musikk, og vi i Røde Kors skal sørge for at bidragene fra det norske folk kommer dit det skal, sier Øistein Mjærum, kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors.

Safa (8) drømmer om å bli lærer

Åtte år gamle Safa måtte flykte fra hjemmet sitt i Somalia fordi det ikke lenger fantes nok vann.

Nå bor hun med familien i et hjem laget av plastsekker og tøystykker.

Hun drømmer om å bli lærer - men har aldri selv gått på skole. Når hun leker med vennene sine, leker de at de er på skolen.

Vendela: Hva vil disse barnas fremtid bli?

- Jeg blir opprørt og sint. Det er så urettferdig at det ikke finnes ord for det, sier Vendela.

Hun sitter på en seng i et skur der familien Ramirez på seks bor i Guatemalas regnskog. Sengen er laget av grener, pledd og noen striesekker. Denne senga må fire av barna dele om natten.

Vendelas stemme brister:

- Jeg vet ikke hva disse barnas fremtid vil bli. Det er veldig vondt.

«Lothepus»: Ingen kjære mor å vokse opp her

Leif Einar Lothe, mest kjent som «Lothepus» reiste med Røde Kors til Sør-Sudan. Der møtte han ni år gamle Salma og moren hennes Christina.

Familien har en sterk historie: Da kampene brøt ut i hjembyen Wau i juni i fjor, slapp de alt de hadde i hendene og flyktet i sikkerhet. 

– Jeg håper selvfølgelig at det går bra med Salma. Men det vet jeg jo ikke. Det er ikke lett dette her. Det er ingen kjære mor å vokse opp her. Det er helt sikkert.

Dora møter en gutt plaget av traumer

På overflaten virker han som en trygg, blid og god gutt, men traumene fra krigen i hjemlandet Syria river i ham hver dag.

Utenfor et betonghus i Chouf i Libanon sitter Dora Thorhallsdottir og Nour El Masri. Dora er relasjonsterapeut og standup-komiker fra Norge. Nour er 11 år gammel og har flyktet fra Syria til Libanon med familien sin. 

– Jeg er redd om dagen og jeg er redd om natten. Snikskytterne jobber dag og natt. Det skytes hele dagen og stopper ikke. Når jeg må på do, er jeg redd for å gå alene, sier Nour.

- Jeg synes det er trist at du har sett så mange forferdelige ting som du fortsatt bærer på inni deg, sier Dora til Nour. Foto: Arild Blomkvist/Røde Kors
- Jeg synes det er trist at du har sett så mange forferdelige ting som du fortsatt bærer på inni deg, sier Dora til Nour. Foto: Arild Blomkvist/Røde Kors

 

Du får vite mer om disse barnas historier på Juleaksjonen på TV 2, 16. desember kl. 20. 

Bli fadder

Se video av TV2 Synger inn juleaksjonen