Liten gutt med ansiktsmaske

Nødhjelp til Jemen

Fem år med krig. Den verste pågående menneskeskapte krisen i verden. En koronapandemi som forsterker lidelsene. For menneskene i Jemen blir livet verre for hver dag. Du kan bidra med hjelp.


Andre givermuligheter:

  • SMS: Send kodeord JEMEN til 2272 (250kr). 
  • VIPPS til 2272 (valgfritt beløp)
  • Kontonummer: 8200 06 10190
  • Bedrift: For faktura, send e-post til bedrift@redcross.no

De mest sårbare rammes hardest

Menneskene i Jemen får det stadig vanskeligere. I det sjette året med krig kommer koronassmitte på toppen av vold, kolera, naturkatastrofer og et kollapset helsesystem.  

Når disse krisene kommer samtidig, rammes de mest sårbare hardest. Derfor jobber vi i Røde Kors nå for å begrense spredning av koronaviruset i Jemen. Samtidig gir vi mat, vann og helsehjelp til de som trenger det mest. For eksempel mangler 20,5 millioner mennesker tilgang på rent vann og sanitærutstyr. Da hjelper det ikke å bare informere om at håndvask er viktig. 

Når det gjelder Jemen kan vi med sikkerhet si at dette er den verste pågående menneskeskapte krisen i verden. Det er en serie med sammensatte kriser som rammer samme sted samtidig og som forsterker hverandre.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors

Store koronamørketall  

Korona har vært bekreftet i Jemen siden april, men de offisielle smittetallene har vært relativt lave. Dødeligheten har imidlertid vært på nærmere 30 prosent, mot gjennomsnittlig rundt tre prosent globalt, ifølge tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Den pågående konflikten gjør tilgang på informasjon vanskelig, og det er trolig store mørketall. 

Feltsykehus fra Røde Kors for koronapasienter  

Røde Kors har nå sendt et feltsykehus og personell fra Norge for koronapasienter i byen Aden. Feltsykehuset har 60 sengeplasser og kan gi behandling og pleie til koronasmittede pasienter. Her er det blant annet akuttmottak, sengeposter, røntgenavdeling og laboratorium. 

Slik sendes feltsykehuset med fly til Jemen
Mannlig pasient med munnbind sitter på mottaket til feltsykehuset sammen med to sykepleiere  i beskyttelsesutstyr som tar ham i mot

En spesielt utfordrende tid 

Den siste tiden har vært spesielt utfordrende for menneskene i Jemen. En kraftig regntid har ført til flom og dramatiske oversvømmelser siden april. Dette har rammet interne flyktninger i landet spesielt hardt. 

Prisene på mat økte med 60 prosent bare i løpet av fjoråret, i følge FN. En matkurv som før krigen kostet 100 kroner, må du nå betale 250 kroner for. 

 En av verdens verste humanitære katastrofer

Situasjonen i Jemen blir ofte omtalt som den verste menneskeskapte humanitære katastrofen i verden. Over 80 prosent av befolkningen har behov for humanitær hjelp.

Over 12 millioner barn har behov for humanitær hjelp. Av disse har 7 millioner barn akutte behov.

Kilde: FN OCHA HNO 2019

Spesielt utsatt er helsetilbudet i landet som allerede er overbelastet. Over halvparten av helsetilbudene er borte. Mange dør fordi de ikke har tilgang til grunnleggende helsehjelp, eller fordi sykehus og klinikker ikke har medisiner og utstyr til å behandle syke og sårede.  

Norges Røde Kors samarbeider med Jemen Røde Halvmåne. Ansatte og frivillige i Jemen Røde Halvmåne gir førstehjelp, frakter skadde til sykehus og driver helseopplysning for å forebygge sykdom. 

Dette er situasjonen:

  • 24,3 millioner mennesker i Jemen trenger humanitær hjelp, det vil si over 80 prosent av befolkningen. (Kilde: FN OCHA juni 2020) 
  • Kun 50 prosent av helseklinikker og sykehus i Jemen er i full drift.  (Kilde: FN OCHA juni 2020)   
  • I 2019 rapporterte FN om nesten 12  000 grove forbrytelser mot barn i Jemen. 2776 barn ble bekreftet drept som følge av konflikten. (Kilde: FNs årlige rapport om grove forbrytelser mot barn i konflikt)      
  • Det anslås at over 300 000 barn lider av alvorlig akutt underernæring (Kilde: UNICEF) 
  • Rundt 3,6 millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem siden mars 2015, og over 370 000 menneser ble fordrevet i 2019. Over 1,7 millioner av dem er barn(Kilde: UNICEF juli 2020)  

Mer om vårt arbeid i Jemen finner du her

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler