Bilde fra skredøvelse i Trondheim. Trener på søk og redning i snøskred. Vis bildetekst
Toka var tett da Hjelpekorpset i Trondheim skulle trene på søk og redning i skred i bymarka februar 2021. Foto: Aleksander Båtnes/Trøndelag Røde Kors

Flere krevende aksjoner på vinterføre – med kunnskap unngår man ulykker

Flere er i fjellet, turene har blitt mer krevende og utstyret er topp moderne. Det gir Hjelpekorpset flere aksjoner i krevende forhold. Da er det nødvendig med god kunnskap.

Tekst: Nora Alette Sandberg
Foto: Aleksander Båtnes

Går du tilbake 15-20 år var det vanlig å gå de bratte toppturene fra påske og utover. Nå går folk de bratte turene fra snøen kommer. Med sterke hodelykter kan man i dag gå tur i mørket uten problem. Det gir Hjelpekorpset krevende aksjoner, sier leder i Ressursgruppe skred, Tormod Eldholm.  

Han legger samtidig til at det ikke nødvendigvis bare er toppturer til bratte tinder, men også snakk om et større antall aksjoner der det ikke nødvendigvis har gått skred.  

 Det er folk som ikke kommer seg ned alene, og da må vi ut med folk, sier han. 

Eldholm er helt sikker på at kunnskapen i Hjelpekorpset har gjort at letemannskap har unngått ulykker.  

– Vi har dyktige folk rundt omkring som vurderer og sier stopp når de bør si stopp. De er vant til å vurdere terreng og å være ute i all slags vær. Det er en ressurs å bruke disse i andre aksjoner enn bare skred.

Tormod Eldholm, leder Ressursgruppe skred

I løpet av de kommende månedene vil Hjelpekorpset gjennomføre et stort antall aksjoner på vinterføre. Det kan være alt fra aksjoner i fjellet til kortere turer i nærmiljøet. Derfor har ressursgruppen for skred utviklet flere kurs for hjelpekorpsere som skal ut på aksjon på vinterstid. 

Kurs for alle hjelpekorpsere 

Det er kunnskapen i Ressursgruppe skred de nå ønsker å dele med alle hjelpekorpsere. De nyeste kursene er Ferdselskurs vinter og Videregående skredredning. Disse kan tas uavhengig av hverandre, og de krever ingen forkunnskaper på skred.  

Eldholm forteller at målet er at mange skal kurses på å ferdes på vinterføre. Han mener at det ikke bare er de som skal drive spesifikt med skredredning som bør ta kurset. Kurset vil være nyttig for alle som skal drive med oppdrag for Hjelpekorpset i vinter hvor det kan være innslag av skredterreng. 

– Skiløyper er ofte lagt i trygge områder, men på en aksjon skal vi kanskje utenom løypene. Derfor er det nyttig å ha litt kunnskap om dette.

Tormod Eldholm, leder Ressursgruppe skred

Ferdselskurs vinter har fokus på veivalg og vurdering av terreng. Deltakere skal kunne avgjøre hvor det er trygt å ferdes og hvor man ikke skal gå. Kurset ble for første gang arrangert forrige vinter, men på grunn av pandemien ble antall kursdeltakere redusert. Denne vinteren er målet at enda flere får gjennomført kurset.  

 Det er for alle som driver med vinteraktivitet, og det er dette kurset vi ønsker flest deltakere på. Det skal arrangeres flere kurs i vinter rundt om i landet. Alle som skal ut på aksjon i vinterfjellet, og det kan være fare for skred, er dette god kunnskap å ha med seg, sier Eldholm. 

Forebyggende arbeid 

Eldholm forteller at antall innmeldte snøskred har økt de siste årene, men han kan ikke si at antallet skred eller ulykker har økt. Økningen i antall kan skyldes at folk er flinkere til å melde inn skred, tror lederen. 

 Man antok at det ville øke, fordi det er økt aktivitet i fjellet. Samtidig er det mye kurs og det er mye i media. Det drives derfor mye forebyggende arbeid, sier han.  

Videregående skredredning setter fokus på det som skjer i og rundt en skredaksjon. Dette kurset er egnet for de som kommer til å delta på den type aksjoner. Fokuset er kameratredning og de metodene som brukes i søk i skred og utgraving. 

Både Ferdselskurs vinter og Videregående skredredning gjennomføres i løpet av en helg. Les mer om kurs i Hjelpekorpset på Korsveien.