Nasjonalpark

Turene til Galdhøpiggen og Svellnosbreen går inn i Jotunheimen Nasjonalpark. Dette betyr at vi som turgåere har et ekstra ansvar under turen.

Jotunheimen Nasjonalpark er "Norges Tak" og inneholder de høyeste fjellene i Norge. Nasjonalparken er også et symbol for tradisjonelt friluftsliv med fotturer, jakt og fiske.

At et område er en nasjonalpark betyr at det er spesiell natur og spesielle dyrearter i området som må beskyttes og tas vare på. Turene våre som går inn i nasjonalparken følger etablerte stier, og det er viktig at vi holder oss mest mulig til disse for å forstyrre dyrene minst mulig. På isbreene er dette spesielt viktig for å være sikre på at vi er trygge på turen.

Når vi er i en nasjonalpark er det noen regler vi må forholde oss til. Mange av disse reglene gjelder bygging av hytter og bruk av kjøretøy. De reglene som er aktuelle for oss er de som gjelder plante- og dyreliv i området, og generell oppførsel.

Det viktigste for oss å huske på er:

  • Dyr og fugler må få være i fred. Vi har lov til å være på besøk, men fuglene og dyrene er de som bor i området. De var der før oss.
  • Trær og busker, både levende og døde, er en del av naturen og skal være i fred. Ikke ta med busker hjem.
  • Alt vi tar med inn skal vi ta med ut igjen. Vi legger ikke igjen søppel og skrot i parken.
  • Det eneste vi tar med oss ut av parken er bilder og minner for livet.

Disse reglene gjelder for de andre turene også, men er spesielt viktige inne i nasjonalparken.

Mer info om Jotunheimen Nasjonalpark og andre nasjonalparker i Norge kan du finne her.