Hjelpekorps-mannskap fra Sør-Trøndelag Røde Kors ble sendt til Møre og Romsdal, slik at frivillige som var i innsats lørdag kveld kunne avlastes søndag. Vis bildetekst
Hjelpekorps-mannskap fra Sør-Trøndelag Røde Kors ble sendt til Møre og Romsdal, slik at frivillige som var i innsats lørdag kveld kunne avlastes søndag. Foto: Marius Tvinnereim/Røde Kors

Leder: Uten deg ville ikke dette gått bra

Redningstjenesten på prøve

Vi har hørt mange vitnesbyrd de siste dagene, og mange har sett hva vår innsats betyr. Media har vært fulle av bilder og takksigelser. Det røde korset har vært over alt; både nasjonalt og internasjonalt.

Et skip med 1300 passasjerer og mannskap 90 meter fra fullstendig katastrofe i storm på kysten, setter redningstjenesten på prøve.

Kjersti Løvik er landsrådshjelper Hjelpekorps.
Kjersti Løvik er landsrådsleder Hjelpekorps. Foto: Røde Kors

Jeg har snakket med flere involverte etter at Viking Sky fikk motortrøbbel: Aksjonsleder, mannskap på stedet og vaktledere i nabodistrikt, distriktsrådsleder samt ansatte på nasjonalkontoret.

Jeg har snakket med deg som holdt noen i hånda, deg som leverte mat og drikke til redningsmenn på helikopter. Du som forhåndsvarslet nabodistrikt og forberedte deg og organisasjonen på det verste scenarioet. Du som var med bussen, som delte ut tepper, holdt vakt og hindret innsyn da skipet hadde lagt til kai. Du som gjorde intervju med CNN klokka 05:00 natt til søndag, og du som gjorde alt for at de andre etatene skulle kunne gjøre en best mulig jobb.

Lista over hva vi har bidratt med er lang, nærmest utømmelig. Alle sier det samme: «… men jeg gjorde ikke så mye, min innsats var ikke så stor. Det var de andre som gjorde mest, uten dem ville det ikke fungert.» Min respons til det er: «Du gjorde alt. Uten deg og det du gjorde ville ikke dette fungert. Uten deg ville ikke dette gått bra.»

Det kommer til å bli skrevet mange rapporter, det skal evalueres og læres. Men ikke akkurat nå.

I tiden framover skal vi kjenne på stolthet, enhet og samhold. Internt og med de vi har delt og deler dette landets redningstjeneste med. Vi har midt i stormen vært medmennesker i alle møter med passasjerer, mannskap og hverandre.

Røde Kors har samtidig vist at vi er en nasjonal beredskapsorganisasjon å stole på.

Ett sitat fra en amerikansk passasjer sitter brent fast i hodet mitt. Ta det med deg og gjør det til ditt eget: «The Red Cross volunteers were amazing!»

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler