En erfaren veileder sammen med en mindre erfaren, er en kjent oppskrift for erfaringsoverføring og vekst hos begge. Vis bildetekst
En erfaren veileder sammen med en mindre erfaren, er en kjent oppskrift for erfaringsoverføring og vekst hos begge.

Leder: Kurs og kompetanse, hånd i hånd

Når vi er ute på oppdrag stilles det krav til oss fordi situasjonene vi er oppi og skal takle krever ulik kompetanse og erfaring. Som leder, enten det er i den daglige beredskapsdriften av et hjelpekorps med sanitetsvakter og medlemsmøter eller i søk og redning, kan vi forsøke å utjevne ulik erfaring når vi deler i lag eller setter mennesker sammen. En erfaren veileder sammen med en mindre erfaren, er en kjent oppskrift for erfaringsoverføring og vekst hos begge.

190421_kjersti_lovik_portrett_027
Kjersti Løvik er landsrådsleder Hjelpekorps. Foto: Røde Kors

Så krever situasjonen også kompetanse. Den kan ikke på samme måte kompenseres, og vi må som ledere derfor sørge for at alle har et minimum av kompetanse for å forstå og løse det oppdraget de får. Det hjelper lite å sette en erfaren hjelpekorpser sammen med en uten kompetanse på samband om situasjonen krever at den uten kompetanse må bruke sambandet. Riktig kompetanse til å takle oppdraget kan være kritisk, både for vår egen sikkerhet og den savnede eller skadde.

Det er som kjent flere veier til Rom, så også for bygging av kompetanse. Du kan ta et kvalifiserende kurs og sjekkes ut på at du har lært det kurset inneholder. Du kan tilegne deg kompetansen gjennom erfaring og sjekkes ut på at du kan det samme som det kvalifiserende kurset inneholder. Eller, du kan tilegne deg noe kompetanse gjennom erfaring og noe gjennom kurs og sjekkes ut. En erfaren veileder eller instruktør på det aktuelle kurset kan sjekke deg ut, og du får da et kompetansebevis.

Når du bygger erfaring, enten for å få kompetanse eller for å opprettholde eller få mer kompetanse, er det viktig å tenke på at du blir god til det du trener på. Om du alltid går på ski i lysløypa blir du god til det, fjellet i vinterstorm har du ikke bygget erfaring eller kompetanse på. Det samme gjelder for eksempel ATV. Om du har bygget mye erfaring i å kjøre på vei, så er det veldig ulikt å kjøre i terreng med pasient og du må skaffe erfaring og kompetanse på det.

Jeg ser hver dag ledere i hjelpekorpset som jobber hardt for å legge til rette for at våre medlemmer bygger og innehar kompetanse til å løse oppdraget, samt at de får erfaring i å gjøre det. På min vei har jeg også sett utallige medlemmer som tar imot det tilbudet vi får, og selv viser initiativ til å tilegne seg både kompetanse og erfaring. Dette gjør meg stolt av å være hjelpekorpser og er vår aller viktigste ressurs!

Kompetansekravet Røde Kors har satt som et minimum er en trygghet for oss som organisasjon, for lederen som skal sende mannskap ut, for det enkelte medlem og aller mest for de vi er til for.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler