Egenberedskap - Vær forberedt
Det er mye man kan gjøre før krisen oppstår, når det gjelder mentale, relasjonelle og praktiske forberedelser.
Egenberedskap er en viktig del av å være forberedt på uforutsette hendelser. Det handler om å være mentalt forberedt, ha gode relasjoner og praktiske løsninger på plass. Her er noen tips og råd for å forbedre din egenberedskap.
Mentale forberedelser
Mentale forberedelser går hånd i hånd med praktiske forberedelser. Ved å forutse og identifisere hvordan du vil føle, tenke og handle i ulike krisesituasjoner, blir du mindre overrumplet og bedre i stand til å handle konstruktivt om situasjonen inntreffer. Det handler om å bli bevisst på dine egne reaksjoner, identifisere stressfaktorer, og tenke på hvordan du kan håndtere disse reaksjonene for å få kontroll over deg selv og situasjonen.
Relasjonelle forberedelser
Relasjonelle forberedelser handler om å styrke nettverket ditt og organisere deg for krisen, både individuelt og i fellesskap. Det er viktig å identifisere møteplasser for din husstand, knytte kontakt med naboer og andre i nærmiljøet, og identifisere hvem i ditt umiddelbare nabolag som vil ha behov for hjelp hvis krisen inntreffer.
Tips: Delta på dugnader, bli medlem i et lokallag, eller rett og slett introduser deg for naboene dine. Et sterkt lokalt nettverk kan være forskjellen på å klare seg godt eller dårlig gjennom en krise.
Praktiske forberedelser
Praktiske forberedelser handler om å organisere seg og ha et beredskapslager. Det er viktig å ha viktige dokumenter lagret et trygt sted, oppdaterte forsikringer, og en plan for dyr og småbarns behov. Et beredskapslager med vann, mat, lys, medisiner og varmekilder kan være avgjørende i en krisesituasjon.
Tips: I tillegg til ditt personlige beredskapslager, kan det være lurt å vurdere felles egenberedskap i borettslag eller nabolag. Hør med styret i ditt sameie eller borettslag om det kan være aktuelt å lagre drikkevann i fellesområdene.
Til slutt…
Egenberedskap er en kontinuerlig prosess. Det er viktig å regelmessig vurdere og oppdatere dine forberedelser. Husk at ved å være beredt bidrar du også til at de som trenger det mest kan få hjelp først!
Ved å forberede deg mentalt, relasjonelt og praktisk, står du sterkere i møte med en krise. For mer informasjon om hvordan du kan forberede deg, besøk www.sikkerhverdag.no.