Fortvilet kvinne ringer med mobiltelefonen

Lær deg førstehjelp nå!

Kunnskap er ferskvare. Registrer deg nå og få gratis oppdateringer jevnlig.

Ja, jeg vil ha livsviktig kunnskap tilsendt gratis:
Du må gi ditt samtykke for å registre deg

3228 ønsker å få mer informasjon om førstehjelp

Del denne siden på Facebook

Slik utfører du hjerte-lunge-redning:

Illustrasjon viser mobiltelefon med tallene 113

Ring 1-1-3

Sett mobilen på høyttaler. Du vil få god veiledning om hva du skal gjøre. 

Illustrasjon viser hjertekompresjoner

Gi 30 kompresjoner

Hendene skal plasseres oppå hverandre midt på brystkassen, mellom brystene. Trykk 5-6 cm. ned i en takt på 100 ganger per minutt. 

Illustrasjon av hjerte lunge kompresjon

Gi 2 innblåsninger

Gi gode frie luftveier ved innblåsninger. 

Fortsett til ambulansen kommer og tar over. 

 

Les mer om førstehjelp

Når minuttene teller

Norske ambulanser er i verdenstoppen, og er raskt på plass når noe skjer. Det vil alltid være lokale variasjoner i hvor lang tid det tar til ambulansen kommer, men uansett om du bor i en kommune med kort eller lang responstid så er det viktig å kunne førstehjelp.

Når du ringer 1-1-3 vil du få veiledning i hva du kan gjøre. Hvis noen mister bevisstheten og slutter å puste eller puster unormalt, start raskt med å gi 30 kompresjoner og 2 innblåsinger frem til ambulansen kommer. Mens du venter på ambulansen så kan din innsats være avgjørende for å redde liv. 

Les også: Hver fjerde er redd for å gi førstehjelp

Lær deg førstehjelp

Å komme først til et akutt sykt eller skadet menneske kan være en skremmende opplevelse. Ved å ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp, er du bedre rustet dersom du skulle komme ut for en situasjon hvor et menneske trenger livreddende førstehjelp. 

Du kan redde liv og forhindre skader med enkle grep og rask varsling. Din kunnskap om førstehjelp kan bety forskjell på liv og død for en annen. Røde Kors legger til rette for at alle kan lære seg førstehjelp. 

Ønsker du å lære deg førstehjelp, ta kontakt med din nærmeste Røde Kors lokalforening for å se om de kan tilby førstehjelpkurs. 

Søk opp din lokalforening

Skriv inn ditt postnummer eller velg fylke:


     

    *Tallene som er bruk i filmene viser gjennomsnittlig responstid på ambulanse i Norge, dvs den tiden det tar fra du ringer til 1-1-3 til ambulansen kommer.  Tallene er basert på tall innrapportert fra lokale AMK-sentraler til Norsk Pasientregister, Helsedirektoratet, 2019.

    Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler