– Omveier kan redde liv

Ikke siden 2011 har så mange omkommet i snøskred som i fjor. Denne vinteren har skredfaren vært høy. – Å ta en omvei eller å avbryte turen må ikke bli et nederlag, sier landsrådsleder Kjersti Løvik.

Skredalarmen gikk 2. januar 2019 i Troms, da fire skiløpere ble tatt av snøskred i Tamokdalen. Alle mistet livet, og frivillige fra blant annet Røde Kors fikk den tunge jobben med å lete etter de omkomne i snømassene.

Året fortsatte med flere dødelige snøskred, og totalt mistet 13 mennesker livet i snøskred i vintersesongen 2018/2019. Det er det høyeste antallet siden 2011.

– At så mange døde må vi ta på høyeste alvor. Den norske fjellheimen er både utrolig vakker og i noen tilfeller livsfarlig å ferdes i, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps. Ni av de omkomne i fjor var skiløpere, flere av dem med mye erfaring fra toppturer. Løvik mener en gruppedynamikk som gjør det vanskelig å si “stopp” noen ganger kan være en risikofaktor.

– Når man som gruppe har satt seg et ambisiøst mål om å nå for eksempel en topp, kan det være vanskelig å være den som foreslår å avbryte turen, men omveier kan redde liv. Våg å si at “nei, nå går vi en annen rute” eller “denne turen tar vi en annen dag”, oppfordrer Kjersti Løvik.

Planlegg alternative ruter

Gjentatt eksponering for risiko kan også være en faktor som gjør at man tror man har bedre kontroll enn man har i vinterfjellet.

– Hvis man har tatt høy risiko gjentatte ganger og det har gått bra, kan det være lettere å flytte grensene. Kanskje har man en falsk opplevelse av at man er trygg, mens man egentlig har hatt flaks, mener Løvik. Landsrådslederen understreker at hun ikke ønsker å begrense folks iver etter spektakulære naturopplevelser, men at det å planlegge for alternative ruter må bli en del av de faste forberedelsene til tur.

– Blir man usikker på om terrenget man er på vei inn i er skredsikkert, er det bedre å snu. Hvis man da allerede har et godt alternativ til den mer krevende turen, kan dagen bli vel så bra som om usikkerhet i deler av gruppen preger turen. 

Fjellvettreglene

Vi ferdes mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere måter. Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og

gjennomføre en fantastisk tur – som også er trygg. Fjellvettreglene er utarbeidet av Røde Kors og Den Norske

Turistforening (DNT) og ble oppdatert i 2016. Dette er råd til deg som skal på tur – uavhengig av sesong.

  • Planlegg turen og meld fra hvor du går
  • Tilpass turen etter evne og forhold
  • Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  • Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  • Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  • Ta trygge veivalg.
  • Bruk kart og kompass.
  • Vend i tide, det er ingen skam å snu
  • Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Seks tips for å unngå snøskred:

1. Les snøskredvarselet for ditt område. Sett deg inn i hva de ulike faregradene og skredproblemene vil bety for din ferdsel i skredterreng.

2. Planlegg turen din hjemme – legg opp til tur etter vær- og snøforhold, og etter turgruppens erfarings- og kunnskapsnivå.

3. Følg med på de faretegnene på snøskred naturen gir deg: ferske skred, sprekker i snøoverflaten, drønn fra snødekket ved belastning.

4. Ha gode ferdselsrutiner. Gå i skredutsatte områder én og én eller hold god avstand til hverandre. Stopp/vent kun på trygge stoppesteder– steder hvor du ikke kan løse ut skred og hvor du ikke kan bli tatt av skred ovenfra.

5. Vær i stand til å gjenkjenne snøskredutsatt terreng. Hvor kan det gå skred, og hvor langt kan skredet gå?

6. Gjør alltid gjennomtenkte veivalg – still deg selv spørsmålet ”hvorfor kan jeg ferdes her”?

Det er særlig skredfare ved:

Mye snø og vind de siste to-tre dagene.

Brudd og lyder i snødekket (drønn).

Ferske skred i nærheten.

Plutselig mildvær.

Kuldeperioder etterfulgt av nedbør i form av snø. Streng kulde skaper rimlag på snøens overflate, som selv små mengder snø kan skli på.