Bilde av to personer som snakker med hverandre på videotelefon

Det er lett å #sihei!

Sjelden har det vært viktigere å bry seg om andre rundt oss enn akkurat i disse dager.

Det sosiale engasjementet er stort under helsekrisen vi nå står overfor, og mange har vist frem kreative måter å kontakte hverandre på de siste dagene. Det bidrar til et varmere samfunn! 

Når hverdagen snus på hodet og man ikke lenger treffer folk på skole, jobb eller i butikken, så er det mange som føler seg ekstra ensomme. Det er mange som plutselig ikke har noen som ringer, noen å ringe til eller andre forum der de kjenner de er til stede og blir sett.  

#sihei!

Dette vil vi gjøre noe med. Røde Kors' Koronavettregler nummer 5 og 6 handler om å ta vare på menneskene rundt seg, spesielt de man tror kan være ensomme. Vi oppfordrer derfor hele Norge til en dugnad mot ensomhet. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å gjøre hverdagen bedre for flere – det aller letteste er å si hei! 

Bli med på dugnaden du også!

Bli med å #sihei til de du kjenner, familie og venner. Men kanskje aller viktigst, si også hei til de du ikke kjenner og som kan behøve det aller mest. Utvid vennekretsen, inkluder flere i din digitale hverdag og gjør en ekstra innats for alle rundt deg.  

Slik kan du #sihei 

 • #sihei på telefon 
 • #sihei i sosiale medier 
 • #sihei gjennom vinduet 
 • #sihei til noen på gaten 
 • #sihei til en i butikken 

Har du andre gode ideer til hvordan man kan #sihei til flere? Tag Røde Kors i sosiale medier og vis andre hvor lett det er å #sihei! 

Gode tips mot koronaensomhet: 

 • FaceTime, ring eller chat med en venn eller bekjent. Det er enkelt å si hei, høre hvordan andre har det og strekke ut en hånd – selv om man ikke kan møtes fysisk. 
 • Smil til en fremmed. Vi må alle ta sosialt ansvar og holde avstand. Dersom du ikke er i karantene og har muligheten til å ta deg en tur ute kan du være ekstra imøtekommende med de rundt deg. Et varmt smil eller et nikk kan varme mer enn man aner.  
 • Skriv brev, kort eller tegn en tegning til en du tenker kan bli glad for det. De trenger ikke vært noen du kjenner. Kanskje naboen din vil ha glede av en overraskelse i postkassen eller på mail? Bruk fantasien! 
 • Vis takknemlighet til de som holder samfunnet i gang. Om det er den butikkansatte i kassen på nærbutikken, bussjåføren som bringer deg dit du skal eller en klappemarkering i borettslaget - vis at du setter pris på arbeidet de gjør. 
 • Arranger quiz for nettverket ditt. Lag en quiz på nett og inviter venner og bekjente med på felles videokonferanse via Facebook, videochat eller andre tekniske løsninger.  
 • Bli med i grupper som kobler de som trenger hjelp med de som kan hjelpDet finnes mange lokale grupper på sosiale nettverk hvor man kan be om store og små tjenester, eller hjelpe til med store og små tjenester hvis man har mulighet til det og er frist. Se om det finnes lignende grupper i ditt nærområde! 
 • Kontakt en hjelpetelefon om du trenger noen å snakke med. Røde Kors tilbyr tjenesten Kors på halsen for ungdom opp til 18 år, der du kan snakke, chatte eller sende mail med trygge og voksne frivillige. Voksne kan ringe Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.  

Lær deg Koronavettreglene her!