EN mann som sitter med headset foran en pc

Hjelpetelefonen Kors på halsen er åpen

Mange barn og unge er bekymret for det nye viruset. Frivillige voksne i Kors på halsen svarer fortsatt på spørsmål, og både chatten og telefonen holder åpent.

–Vi har satt i gang tiltak hos oss som gjør at vi kan ha vanlig drift. Kors på halsen er fortsatt åpen for telefoner og chat fra klokken 14 til 22 mandag til fredag, forteller Nelli Kongshaug, leder for Kors på Halsen.  

Kors på halsen er en gratis og anonym hjelpelinje for barn og ungdom opp til 18 år. Her kan man ringe eller chatte med trygge voksne om stort og smått. De siste dagene har de frivillige i Kors på halsen fått mange spørsmål fra unge som er bekymret for viruset.

Nelli Kongshaug, leder for Kors på halsen, oppfordrer alle unge som trenger noen å snakke med til å kontakte dem:

– Det er viktig at vi nå tar vare på hverandre. Det er viktig at vi alle følger anbefalingene fra myndighetene, og utover det gjerne ringe en venn, snakke på Skype eller Facetime eller kontakte en som man vet er alen. Unge kan spille sammen på nett, og da er det viktig å inkludere alle. Dette er en tid mange kan kjenne på ensomhet.

Nelli Kongshaug, leder for Kors på halsen

Spørsmål om alt fra eksamen til smitte 

Til tross for at de færreste av oss er smittet av Covid-19, er vi alle rammet på en aller annen måte. Mange er usikre eller bekymret over hva man skal gjøre og hvordan man skal oppføre seg. Derfor har Røde Kors utarbeidet Koronavettreglene. 

Lær deg koronavettreglene her!

Røde Kors-frivillige i Kors på halsen får mange ulike spørsmål om det nye coronaviruset Covid-19. Spørsmålene handler om alt fra bekymringer om familiemedlemmer eller en selv som er i risikogruppen, eksamen og venner.  

– Mange kan være bekymret for viruset, og det skal vi selvfølgelig ta på alvor. De som går i 10. klasse lurer på eksamen og opptak til videregående skole og hva som kommer til å skje med skolegangen. Mange har hjemmeundervisning, men lurer på hva slags begrensninger det vil bli for eksamen. Noen lurer på hvordan de skal opprettholde kontakt med venner. Selv om barn og unge er digitale, så er skolen fortsatt den arenaen hvor de fleste møter vennene sine, forteller Kongshaug.

Alarmtelefonen er fortsatt døgnåpen 

Selv om de fleste barn i Norge har det bra hjemme, er det dessverre ikke alle som har det. For disse barna og ungdommene kan de neste dagene og ukene bli ekstra vanskelige.  

– Vi har allerede fått noen henvendelser fra unge som er bekymret for “kommer jeg nå til å oppleve helgen hele uka” når de skal være mange sammen hjemme når skole og jobb er stengt. Det er viktig at man snakker med noen om hvordan man har det hjemme og at man får den hjelpen man trenger. Barnevernets alarmtelefon  (116 111) er åpen for både barn og voksne som er bekymret eller trenger hjelp.  Våre hjelpelinjer vil fortsatt være åpne, sier Kongshaug.  

– Selv om situasjonen er slik den er, går det fortsatt an å få hjelp, avslutter Kongshaug.  

Slik tar du kontakt med Kors på halsen

Kors på halsen er en tjeneste for barn og unge opp til 18 år.

Ring 800 333 21 eller chat på korspahalsen.rodekors.no, eller send anonymt her. Åpent mandag til fredag kl. 14-22.