Liten gutt i Syria Vis bildetekst
Khatab (8) har levd i krig hele livet. Den hardt rammede befolkningen i Syria står nå overfor en ny fare – koronaviruset. Røde Kors bidrar med helse- og nødhjelp til de mest sårbare over hele verden. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Slik jobber vi mot korona internasjonalt

Koronakrisen rammer hele verden. Tiltakene må derfor være globale. Mer enn 14 millioner Røde Kors-frivillige har de siste månedene gjort en enorm innsats for å gi humanitær hjelp.

Røde Kors er på plass over hele verden og jobber for å begrense spredningen av koronaviruset. Vi hjelper de som er direkte eller indirekte rammet av pandemien. Mange steder kommer koronakrisen i tillegg til en krevende livssituasjon og forsterker humanitære kriser.

Barn lærer å vaske hender
Nylig ble det første tilfellet av korona bekreftet i verdens største flyktningleir, Cox Bazar i Bangladesh. Her bor det minst 900 000 mennesker tett i tett. Sosial distansering og hyppig håndvask er umulig. Røde Kors internasjonalt jobber med smittevern og helsetiltak i leiren. Foto: Bangladesh Røde Halvmåne

Røde Kors har lang og bred erfaring med krisehåndtering og helsehjelp. Nå følger vi koranasituasjonen nøye og sørger for hjelp til de som rammes hardt. Vi informerer om viktigheten av smittevern, og hjelper myndigheter med helsetiltak og nødhjelp.

Liten jente lærer å vaske hender
Håndvask er et av de viktigste tiltakene for å begrense spredning av koronaviruset. Røde Kors i Guyana passer på at både små og store lærer seg grundig håndvask.

Redder liv gjennom sykdomskartlegging

For å hindre videre spredning av koronaviruset, må folk vite om risikoen og hva de selv kan gjøre for å beskytte seg.

I Somalia og Senegal har Røde Kors systemer for å samle inn og analysere data om smittsomme sykdommer ved hjelp av trente frivillige i lokalsamfunn og enkle mobiltelefoner. Slik kan tiltak settes i gang raskt der hvor behovene er størst. Det redder liv.

Frivillige Taimur sjekker om folk har feber
– Jeg vil stille opp så lenge det er behov for meg, sier Taimur, frivillig i Pakistansk Røde Halvmåne. De siste månedene har han utført symptom- og febersjekk av passasjerer på jernbanestasjonen i Peshawar. Han har også delt ut hygienepakker i områder med mange smittede. Nå drar han til moskeer for å lære folk om smittevern og sosial distansering, og han deler ut mat til de mest sårbare.

Her er flere eksempler på Røde Kors´ internasjonale arbeid mot koronaviruset:

  • Afghanistan: Utdeling av smittevernutstyr, mobile helseteam undersøker smittesituasjonene, helseklinikker gir informasjon og helsetjenester.
  • Bangladesh: I verdens største flyktningleir er det opprettet isolasjons- og behandlingstjenester, tilført flere ambulanser og det deles ut beskyttelsesutstyr.
  • Iran: Informasjon om smittevern, utdeling og distribusjon av beskyttelsesutstyr og behandling av koronapasienter.
  • Jemen: Støtter helsevesenet og sprer informasjon om viruset.
  • Libanon: Bistår med syketransport og desinfisering på steder der viruset er oppdaget.
  • Colombia: Utdeling av mat og helsetjenester til migranter, flere håndvaskstasjoner, utdeling av rent vann og psykososiale støttetjenester.
  • Somalia: Driver nesten 150 helsesentre på tvers av landet.
  • Sør-Sudan: Det er delt ut tusener av hjelpepakker med munnbind, engangshansker og termometer til mennesker som sitter i frivillig karantene.
Koreansk Røde Kors pakker matvarer
Mange steder bidrar Røde Kors-frivillige med utlevering av matvarer, utstyr og medisiner til mennesker som ikke kan gå ut. Foto: Korean Red Cross

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler