Fortvilet kvinne ringer med mobiltelefonen

Lær deg trygg førstehjelp

Kan du førstehjelp kan du bidra til å redde liv.

Du må gi ditt samtykke for å registre deg

3240 ønsker å få mer informasjon om førstehjelp

Del denne siden på Facebook

Trygg førstehjelp

handler om å ha tilstrekkelig kunnskap til å utføre livreddende førstehjelp på riktig måte, og å ta nødvendige forhåndsregler for å være trygg for smitte. Det aller tryggeste er alltid å ringe 113 først.

Hva skal du gjøre om du kommer opp i en situasjon med behov for akutt livreddende førstehjelp?

 

 1. Når det skjer en ulykke, eller noen plutselig blir alvorlig syke, ringer du 1-1-3 for å få øyeblikkelig hjelp.  
 2. Vurder alltid egen sikkerhet og sikre deretter skadestedet.  
 3. Se etter tegn til liv. Sjekk først om personen er våken og puster. Hvis personen ikke reagerer – rop om hjelp for å varsle andre.   
 4. SE, LYTT og KJENN etter normal pust i 10 sekunder. Hold på personens brystkasse om den beveger seg, og lytt med øret til munnen. Ved smitterisiko, legg hånden inntil munnen og kjenn etter pust med hånden. 
 5. Om personen ikke puster normalt kan det være hjertestans: RING 1-1-3 og start Hjerte-lungeredning. Sett mobilen på høyttaler så du lettere kan motta hjelp og veiledning.

  Hjerte lungeredning:

  • Start med 30 brystkompresjoner.
  • Gi så 2 innblåsinger på ca. 1 sekund hver. Sikre frie luftveier ved å bøye personens hode bakover og løfte haken opp. Om du ikke får til innblåsing eller mistenker smitte - Gi kun kompresjoner uten opphold.
  • Fortsett med 30:2 til ambulansen kommer eller du ser sikre tegn til liv.
 6. Hvis personen er bevisstløs og puster greit overvåker du pusten i ETT (1) helt minutt. Bevisstløse personer med normal pust skal legges i sideleie.  
 7. Fortsett å overvåke pusten og sørg for å holde personen varm. 
 8. Vær til stede for den som er rammet og aksepter ulike reaksjoner. Det kan oppleves voldsomt å være skadd. Hold personen varm og våken hvis mulig. 
 9. 1-1-3 hjelper deg med å finne ut hvordan du skal forholde deg til den skadde, mens du venter på medisinsk hjelp.   

Lær deg førstehjelp

Å komme først til et akutt sykt eller skadet menneske kan være en skremmende opplevelse. Ved å ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp, er du bedre rustet dersom du skulle komme ut for en situasjon hvor et menneske trenger livreddende førstehjelp. 

Du kan redde liv og forhindre skader med enkle grep og rask varsling. Din kunnskap om førstehjelp kan bety forskjell på liv og død for en annen. Røde Kors legger til rette for at alle kan lære seg førstehjelp. 

Ønsker du å lære deg førstehjelp, ta kontakt med din nærmeste Røde Kors lokalforening for å se om de kan tilby førstehjelpkurs.