En sør-sudansk kvinner snur seg og smiler til kamera ute i felten. På T-skjorten står det "kolera kan ta liv"

Fakta og analyse

Røde Kors skal avdekke, hindre og lindre menneskelig nød og lidelse. Fakta og solid kunnskap om humanitære behov er avgjørende for å nå flest mulig på best mulig måte.

Røde Kors har en egen analyseenhet med ansvar for å sikre oppdatert fakta og kunnskap om humanitære behov lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hensikten er å avdekke humanitære behov og bidra til å skape aksept og forståelse for humanitære behov og rettigheter, samt vurdere den humanitære effekten av Røde Kors’ arbeid.  

Enheten gjennomfører egen forskning, samt utarbeider og bestiller analyser og rapporter som skal styrke Røde Kors som en kunnskapsbasert humanitær organisasjon. I tillegg samarbeider analyseenheten med eksterne forskningsmiljøer og ekspertise, arrangerer humanitære seminar for å belyse humanitære spørsmål, utlyser masterstipend for å stimulere til ny og relevant kunnskap om viktige fokusområder for Røde Kors, og deltar i Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsens forskningsnettverk.  

Analyseenheten jobber for å avdekke og innhente kunnskap om de prioriterte tematiske områdene og målgruppene i Røde Kors’ hovedprogram; og har de siste årene blant annet publiserte rapporter og analyser om klima og beredskap, barn og unges oppvekstsvilkår i Norge, koronapandemiens konsekvenser nasjonalt og internasjonalt, helserettigheter for papirløse og eldre menneskers humanitære situasjon og behov i Norge.  

Planlegger du et arrangement, eller er du på utkikk etter en talsperson som kan snakke om og belyse temaer, geografiske kontekster eller aktuelle problemstillinger innenfor Røde Kors’ nedslagsfelt? Ta gjerne kontakt med en av våre fagfolk i analyseenheten:  

RØDE KORS' EKSPERTER

Latin Amerika og Europa

Morten Tønnesen-Krokan,  har hovedfag i utviklingsgeografi fra UiO og SOAS. Han har jobbet 18 år i Røde Kors innenfor kommunikasjon, som koordinator for Haiti-jordskjelvet i 2010, for det internasjonale Røde Kors i Genève, Haiti og Colombia som kommunikasjonsdelegat og som landrepresentant på Cuba.

Morten følger i dag utviklingen i Colombia, El Salvador, Honduras og Guatemala, samt Ukraina og utvalgte land i Øst-Europa. Tematisk fokuserer han på urban vold og tilgang til helse og utdanning i tillegg til hvordan Covid-19 og skjevfordeling av vaksiner har rammet mennesker i vedvarende humanitære kriser. Morten er seniorrådgiver i enheten Humanitære behov og analyse.

morten-portrett
Morten Tønnessen-Krokan
Latin Amerika og Europa
E-post
Morten.Tonnessen-Krokan@redcross.no
Telefon
+4741102977

Asia

TORBEN BJØRKE-HENRIKSEN har hovedfag i historie fra Universitet i Oslo. Han har jobbet i Røde Kors i 21 år, både med langsiktig bistand og nødhjelpsoperasjoner. Bjørke-Henriksen har inngående kjennskap til spesielt Øst-Asia, og i særdeleshet Nord-Korea. Han har også erfaring fra arbeid med Afghanistan, Indonesia, Pakistan, Myanmar og Bangladesh.

Tematisk fokuserer han på konsekvenser av klimaendringer, og har inngående kjennskap til norsk bistandshistorie.  Bjørke-Henriksen er seniorrådgiver for Asia i Humanitære behov og analyse i Røde Kors i Norge.

Torben
Torben Henriksen
Asia
E-post
torben.henriksen@redcross.no
Telefon
+4741440911

Afrika

RAMON OLAF BROERS har en mastergrad i internasjonale relasjoner fra LSE. Broers har bodd og jobbet i Haiti, DR Kongo, Burundi, Indonesia, Sør-Sudan og USA, og arbeidet for ulike humanitære organisasjoner, herunder UNICEF. Han har i tillegg reist og skrevet utdypende rapporter fra Irak, Myanmar og Kenya, og har særlig fokusert på de største beskyttelsesbehovene i humanitære kontekster.

Broers er seniorrådgiver i Humanitære behov og analyse med regionsansvar for Afrika sør for Sahara. Han har fokus på Somalia, Kenya, Sør-Sudan, Burkina Faso og Nigeria, og har særskilt tematisk ekspertise på seksuell og kjønnsbasert vold, og matkriser. 

Ramon
Ramon Olaf Broers
Afrika
E-post
ramon.olaf.broers@redcross.no

Midtøsten og Nord-Afrika

IDA HAUGEN-POLJAC har en mastergrad i fred- og konfliktstudier fra UiO. I løpet av 10 år i Røde Kors har Ida jobbet med beskyttelse av helsearbeidere i konfliktsituasjoner, med norske myndigheters humanitære engasjement, og som seniorrådgiver i Humanitære behov og analyse med regionsansvar for Midtøsten og Nord-Afrika. 

Haugen-Poljac følger situasjonen i Irak, Tyrkia, Jemen, Libya, Syria og Libanon tett, med spesiell kjennskap til de humanitære konsekvensene av konflikt og vedvarende krise, internasjonal humanitær rett og væpnede grupper, og tilgang til vann og helsetjenester i konflikt. 

Ida bilde
Ida Haugen-Poljac
Midtøsten
E-post
ida.haugen.poljac@redcross.no
Telefon
+4740212287

Klima

CATHRINE TRANBERG HÅRSAKER har mastergrad i katastrofe- og klimageografi fra King’s College London. Hårsaker har vært ansatt på Røde Kors’ distriktskontor, nasjonalkontor, og vært utsendt til Nepal. Hun har også seks års fartstid fra FN, hvor hun jobbet for FNs utviklingsprogram og FNs kontor for katastrofereduksjon.

Hårsaker er ansvarlig for Røde Kors’ klimarelaterte analysearbeid, inkludert beredskap i Norge og humanitære konsekvensene av klimaendringer i ulike kontekster. Etter mange års arbeid i Bangladesh har hun inngående kjennskap til skjæringspunktet mellom flukt, migrasjon og klimarisiko, og samarbeid mellom klimaforskere og humanitære. Cathrine er seniorrådgiver i enheten Humanitære behov og analyse.

Cathrine
Cathrine Tranberg Hårsaker
Klima
E-post
cathrine.tranberg.harsaker@redcross.no
Mobil
+47 408 61 223

Humanitær effekt

ANDREAS KARMHUS har mastergrad i internasjonal offentlig politikk, med fordypning i statistikk, fra University College London. Karmhus har jobbet og bodd i Georgia, Belgia, Bosnia og Hercegovina og Nepal. Han har to års erfaring med monitorering og evaluering, rapportering og analyse fra FN. Han har også vært analytiker i Norec.

I Røde Kors har Karmhus et særskilt ansvar for arbeidet med humanitær effekt, og har ekspertise innen kvantitative metoder og resultatstyring.

Andreas
Andreas Karmhus
Humanitær effekt
E-post
andreas.karmhus@redcross.no
Mobil
+47 926 31 227

Migrasjon og helse

MOA  NYAMWATHI  LØNNING har en doktorgrad i sosialt arbeid fra NTNU, en master i "Refugee and Forced Migration Studies" fra University of Oxford og en bachelor i Black Studies fra SUNY New Paltz. Lønning har publisert på tema som omhandler enslige mindreårige, migrasjon fra Afghanistan, barndomsminner fra 2. verdenskrig, rehabilitering etter tortur og helsehjelp til papirløse.

Lønnings forskning er blant annet publisert i Journal of Refugee Studies, Barn, Torture Journal og Tidsskrift for velferdsforskning. Etter 3 år i enhet for Humanitære behov og analyse er hun nå i en 20% stilling i Røde Kors, da hun også er postdoktor ved HiNN.

Moa Nyamwathi Lønning (002)
Moa  Nyamwathi  Lønning
Migrasjon og helse
E-post
moa.nyamwathi.lonning@redcross.no
Mobil
+47 958 03 603

Barn og unge

INGRID IVERSEN HØLAAS har en Master of Science i Development Management fra London School of Economics. Hun har bodd og jobbet i Afghanistan og Nepal, og har jobbet for ulike humanitære organisasjoner, blant annet Afghanistankomiteen, Flyktninghjelpen, Redd barna og Operasjon Dagsverk. Hun har flere års internasjonal arbeidserfaring fra UNESCO.

Ingrid har jobbet for Trondheim kommune og Kunnskapsdepartementet, og siden 2013 har hun jobbet i Røde Kors, først i Trondheim Røde Kors, deretter Norges Røde Kors, hvor hun har utført evalueringer av aktiviteter for barn og unge, samt studier knyttet til bostedsutfordringer for unge, humanitære konsekvenser av koronasituasjonen og oppvekst i lavinntekt, og unge og kriminalitet.

Ingrid
Ingrid Iversen Hølaas
Barn og unge
E-post
ingrid.iversen.holaas@redcross.no
Mobil
+47 464 19 064