
Mosambik – etter syklonen
– Røde Kors har bidratt til å redde mange liv. I tillegg gjør vi landet bedre rustet på sikt gjennom kompetanseoverføring, sier lege og Røde Kors-delegat Knut Nymoen (50).
Røde Kors har bidratt med blant annet:
- Nødhjelp til 114 000 mennesker
- Helsehjelp og behandling av kolera og malaria
- Midlertidig husly og reparasjon av ødelagte hjem
- Tepper, sovematter, kjøkkenutstyr, såpe, myggnett og renseutstyr til vann
- Toaletter til 20 000 mennesker
- Utstyr til å rense 225 000 liter vann daglig, dekker behovet til 15 000 mennesker
I mars ble Mosambik rammet av to av historiens verste sykloner, Idai og Kenneth. Ifølge FN ble tre millioner mennesker i Øst-Afrika berørt av uværet, og infrastruktur for flere milliarder kroner er ødelagt. Blant annet fikk sykehuset i Nhamatanda store skader.
Hit dro den norske legen Knut Nymoen for å bidra på vegne av Røde Kors i fire uker.
– Røde Kors satte opp flere telt ved sykehuset for å behandle kolera og malaria. Koleraepidemien var på vei ned da jeg kom to måneder etter syklonen, og malariautbruddene klarte vi også å begrense. Slik ble mange liv reddet, forteller den erfarne legen, som også jobbet på Røde Kors´ feltsykehus i Bangladesh i 2017.

Veien videre – bygger kompetanse
Det er stor mangel på leger og spesialister innen helse i Mosambik. En viktig jobb for Nymoen var derfor å lære opp de fast ansatte ved sykehuset til å håndtere videre drift.
– I akuttfasen etter en katastrofe handler det om å redde liv og helse. Deretter jobber vi med å øke kapasiteten og kunnskapen i lokalsamfunnet. De lokale legene kan språket og kulturen, det er mest fruktbart på sikt å veilede disse. Så må myndighetene inn og løse bemanning og annet.
Knut Nymoen, som til daglig er fastlege i Nittedal, er klar for å reise ut igjen om det blir behov.
– Det er fantastisk å kunne bidra. Det føles veldig fornuftig å jobbe på denne måten, og i tillegg lærer jeg masse selv også, sier han.
