En Røde Halvmåne-frivillig setter opp et provisorisk telt. Vis bildetekst
En Røde Halvmåne-frivillig setter opp et provisorisk telt. Foto: Røde Kors

Somalia

Somalia har vært herjet av borgerkrig og fravær av myndighetsstrukturer i over 20 år. Millioner av mennesker er på randen av sult som følge av tørke og væpnet konflikt.

Tiår med krig

Flere tiår med krig har ført til at landets befolkning mangler tilgang til utdannelse og grunnleggende helsetjenester. Konflikten og volden er verst i sørlige regioner. I nord fører lange perioder med tørke til reduserte avlinger. Mange er avhengige av matvarehjelp.

Fakta om Somalia

  • Folketall: Ca. 11 millioner
  • Antall internt fordrevne/flyktninger: 1 140 000 personer
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 165 (2010 tall).
  • Spedbarnsdødelighet: Ca. 90 per 1000 levendefødte
  • Forventet levealder: Ca. 55 år

Kilde: FN

En familie i fargesterke klær sitter på rissekker i et goldt, tørt landskap under den sterke solen
En liten samling familier sitter og venter på transport, etter å ha hentet sekker med ris og annen nødhjelp hos Røde Kors. Foto: Pedram Yazdi / ICRC

Røde Halvmåne driver helseklinikker

Somalia Røde Halvmåne driver mange helseklinikker med fokus på mødre og barn, inkludert vaksinasjon og oppfølging av barns ernæringssituasjon. Foreningen driver også tre ortopediske proteseverksted. Her får barn og voksne hjelp med ny protese og opptrening etter ulykker eller skader, blant annet på grunn av miner.

Hundretusener har fått behandling

Fra Norge støttes åtte av Røde Kors' helseklinikker og tre ortopedi-sentre med økonomiske midler. På klinikkene har 340.000 pasienter, herav 139.000 barn, fått behandling fra 2013 til 2015. Røde Kors i Norge jobber i et langsiktig partnerskap med Røde Halvmåne-foreningen i Somalia.

somalia-tørke-590x
Familiene som mister husdyrene sine i tørken, mister samtidig livsgrunnlaget sitt. Foto: Pedram Yazdi / ICRC

Fra 2017 vil midler fra TV-aksjonen brukes på programmer med formål å bistå de som rammes av vold og konflikter i landet.

Støtt vårt nødhjelpsarbeid i Afrika

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler