Et barn blir gredd av sin mor. Hun sitter på bakken i et sparsomt innredet hus i en kjole Vis bildetekst
Flydropp i Jonglei, Sør-Sudan. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Sør-Sudan

Sør-Sudan ble et selvstendig land i 2011, men de siste årene har hver femte innbygger måttet flykte fra hjemmet sitt. Ifølge FN lever over én million mennesker på sultegrensen.

Støtt vårt nødhjelpsarbeid 

Preget av konflikter

Sør-Sudan har vært preget av konflikt i flere årtier. 1,66 millioner mennesker er på flukt i eget land. De flykter fra vold og kamphandlinger. Landets befolkning har i veldig liten grad opplevd utvikling og fremskritt. 

Utbrudd av meslinger og kolera fører fortsatt til høye dødstall på grunn av lavt kunnskapsnivå i befolkningen og manglende helsetilbud. Sykehus og klinikker er blitt ødelagt. Potensialet for matproduksjon er stort, men utnyttes ikke på grunn av manglende infrastruktur og mangel på kunnskap. 31 prosent av barna lider av kronisk underernæring.

Førstehjelp er kjerneaktivitet

Sør-Sudan Røde Kors ble opprettet i 2011, da landet ble selvstendig. En kjerneaktivtet er førsthjelp, både tradisjonell førstehjelp og forebyggende helseopplysningsarbeid i nabolag og lokalsamfunn. Å lære opp de frivillige og å aktivt gi førstehjelp er viktige oppgaver i et land med manglende helseinfrastruktur. Med tilstedeværelse i alle provinser i landet bidrar de til å øke kunnskapsnivået til innbyggerne gjennom å spre grunnleggende helseinformasjon.

Frivillige avgrenset raskt kolera

Fra Norge bidrar Røde Kors med å bygge kompetanse og kapasitet i Sør-Sudan Røde Kors, spesielt relatert til helseprogrammer. I løpet av de siste to årene er nesten 1000 nye frivillige lært opp i grunnleggende førstehjelp.

Koleraepidemien som herjet landet i 2014 ble raskt avgrenset ved hjelp av de mange frivillige som ble engasjert inn i bekjempelsen av utbruddet, hovedsaklig gjennom helseinformasjon om viktigheten av rent vann og gode hygiene.

Fra 2017 vil midler fra TV-aksjonen brukes på programmer som bistår de som rammes av vold og konflikter i landet.

Fakta om Sør-Sudan

  • Folketall: 11,3 millioner
  • Antall internt fordrevne/flyktninger: 1,66 millioner
  • Rangering, FN`s utviklingsindeks (HDI): 169
  • Spebarnsdødelighet: 60 per 1000 levendefødte
  • Forventet levealder: 56 år

Se også

Sør-Sudan IFRC

- Min kone ble skutt, sa Ruey. Mine barn ble skutt. Jeg ble også skutt. Vi ble alle veldig sårbare.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler