En ung jeminitisk jente som snakker med en hjelpearbeider Vis bildetekst
© Yemen Red Crescent

Jemen

Situasjonen i Jemen blir ofte omtalt som den verste menneskeskapte humanitære katastrofen. Over åtti prosent av befolkningen har behov for humanitær hjelp. Det tilsvarer 24 millioner mennesker.

Støtt Røde Kors sitt arbeid i Jemen!

Ruiner etter et luftangrep i Yemen
Et team fra Jemen Røde Halvmåne leter etter døde i ruinene av et fengsel etter et luftangrep i Dhamar, Jemen. Foto: ICRC

Konflikten i Jemen har hatt katastrofale konsekvenser for den jemenittiske befolkningen. Intens krigføring, angrep på sivile og sivile bygg som sykehus og skoler, samt restriksjoner knyttet til import og økonomiske transaksjoner har ødelagt livsgrunnlaget for befolkningen. 

Antall mennesker med humanitære behov øker for hvert år som krigen fortsetter å rase. Det er også en drastisk økning i antall mennesker med akutte behov (27 prosent økning fra 2018 til 2019). Definisjonen på akutte behov er at det er risiko for å dø dersom de ikke får humanitær hjelp.

Ifølge FN er 24 millioner mennesker i Jemen avhengige av nødhjelp. Det gjør at denne krisen når dimensjoner som er vanskelig for mange å forstå.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors i Norge.

Enormt behov for humanitær hjelp

Kun 51% av helseklinikker og sykehus i Jemen er i full drift. Samtidig er millioner av mennesker avhengig av humanitær hjelp for å overleve. De mest akutte behovene er tilgang til mat, vann helsehjelp og sikkerhet. Matsituasjonen i landet har lenge vært kritisk og på grensen til en sultkatastrofe. Prisen på basisvarer fortsetter å stige, samtidig som kjøpekraften synker.

Jemen har også vært hardt rammet av naturkatastrofer, to sykloner i 2018 og gjentatte tilfeller av kraftig regnvær, flom og jordras.

Helsesystemet ligger i brakk, og konsekvensene for sivilbefolkningen er svært alvorlige. Mange dør fordi de ikke har tilgang til grunnleggende helsehjelp, eller fordi sykehus og klinikker ikke har medisiner og materiale til å behandle syke og sårede.

Kampene er intense. Vi ble sittende i frykt i hjørnet av et rom. Barna var livredde og gråt. Kuler traff huset vårt og flere ble skadet.

Fatima Mohammed , flyktning fra Subaira

12 millioner barn trenger helsehjelp

Konflikten i Jemen går hardt utover barn, som er spesielt utsatt for underernæring, manglende eller ikke eksisterende helsetjenester og avbrutt skolegang. FN anslo i begynnelsen av 2019 at to millioner barn under fem år trengte behandling for akutt underernæring.

Av de nesten 20 millionene mennesker som har behov for helsehjelp er over halvparten barn. 

Fra november 2017 til oktober 2018 ble over 1800 barn ble drept eller lemlestet. Men dette er kun verifiserte tall. Mørketallene er antagelig mye høyere.

Støtt Røde Kors sitt arbeid i Jemen! 

To små jenter i Jemen som spiser.
To små jenter i Hodieda som spiser mat de har fått utdelt av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Foto: Qusai Almoayed

Norges Røde Kors er i Jemen

På grunn av den uoversiktlige og komplekse konflikten er det også vanskelig for humanitære organisasjoner i landet å få tilgang til befolkningen. Derfor er nasjonale og lokale aktører som Jemen Røde Halvmåne svært viktige for å få hjelpen helt frem. Norges Røde Kors jobber med Jemen Røde Halvmåne og har en ansatt i landet.

Ansatte og frivillige i Jemen Røde Halvmåne sørger for:

 • førstehjelp
 • transport av skadde til sykehus
 • helseopplysning for å forebygge sykdom
 • beredskap for å kunne respondere på akutte hendelser som naturkatastrofer
 • distribusjon av nødhjelp
 • psykososial støtte

Fakta om Jemen:

 • Folketall: 28 millioner (pluss over 2 millioner flyktninger og migranter fra andre land)
 • Antall flyktninger og internt fordrevne: ca. 280.000 flyktninger i Jemen, ca. 180.000 flyktninger fra Jemen i nabolandene og  2.75 millioner internt fordrevne
 • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 178. plass (av 188)
 • Spedbarnsdødelighet: 55.3 per 1.000 levendefødte (2.6 i Norge)
 • Forventet levealder: ca. 65.2 år

Den internasjonale Røde Kors komiteen jobber også i Jemen for å gi livreddende humanitære hjelp til den hardt trengte befolkingen. I 2018 alene fikk de nådd mer enn to millioner mennesker med blant annet mat, vann og helsehjelp. 

Mer om Jemen

Yemen Red Crescent Society IFRC

Støtt vårt arbeid

Slik brukes innsamlede midler:

Kakediagram som viser hvor mye som brukes og til hva
90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.

Relatert innhold: Jemen

Blodig krig, angrep mot sykehus, koleraepidemi, blokader og matmangel. Slik er virkeligheten i Jemen – landet der verdens verste humanitære krise pågår akkurat nå.
Areej al-Bukhaiti (7) ble påkjørt og måtte amputere foten. I dag får hun endelig protesen hun har ventet på.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler