jemen-hanadi2-1600x

5 fakta om krigen i Jemen

Blodig krig, angrep mot sykehus, koleraepidemi, blokader og matmangel. Slik er virkeligheten i Jemen – landet der verdens verste humanitære krise pågår akkurat nå.

1. Katastrofale forhold etter tre år med krig

Jemen ligger lengst sør på Den arabiske halvøya og grenser til Saudi-Arabia og Oman. Landet er et av de fattigste i Midtøsten og har vært herjet av krig siden 2015.  Konflikten påvirker befolkningens liv på alle tenkelige måter – det mangler rent vann, brensel og medisiner, og det er vanskelig å reise og bevege seg fritt i samfunnet.

Sivile rammes både av direkte angrep og av at infrastruktur som elektrisitet, vanntilførsel og helsevesen ødelegges. Hele 22 millioner mennesker (80 prosent av befolkningen) trenger humanitær hjelp.

Gutt i ruiner
En gutt står midt i ruinene etter kamper i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: ICRC

2. Helsevesenet er i skuddlinjen

Krigens regler er tydelige – sivile, sykehus, ambulanser og helsepersonell skal ikke angripes. Likevel skjer det gang på gang i Jemen. Mer enn 160 sykehus og klinikker er blitt angrepet siden 2015.

– Det er en skremmende utvikling. Livet i Jemen er veldig usikkert. Det preger oss som jobber der, men først og fremst de som bor der. Mange opplever en fysisk redsel for at de selv skal bli et offer i denne konflikten, sier sykepleieren Katarina Öberg, som nettopp kom hjem til Sverige etter å ha jobbet for Røde Kors i Jemen.

Over halvparten av landets helseklinikker er ute av drift på grunn av angrep og mangel på personell, medisiner og elektrisitet. Samtidig er behovene for helsehjelp utrolig store.

Jemen_sykehus_590x360
I Jemen er halvparten av sykehusene stengt på grunn av krigen. Foto: ICRC

3. En million er rammet av kolera – nå spres også difteri

Jemen er rammet av det verste kolerautbruddet i moderne tid. Tusener av mennesker er døde og over en million er smittet. Dette er en direkte konsekvens av den vanskelige humanitære situasjonen.

Nå er også difteri (ekte krupp) på fremmarsj. Vaksinen som gis til barn har god effekt, og i land som Norge er sykdommen veldig uvanlig. I Jemen derimot, der helsesystemet er overbelastet, har mer enn 1000 mennesker blitt syke og 90 er døde av difteri.

Jemen_lege_590x360
Det verste kolerautbruddet i moderne tid har rammet Jemen. Foto: ICRC

4. Kamper i havneby kan forverre katastrofen

I det siste har det pågått kamper i Jemens største havneby Hodeida. Det kan føre til at den humanitære katastrofen forverres. Hodeida er en viktig havn fordi den forsyner Jemen med det meste av matvarer og nødhjelp som slipper inn.

Allerede før krigen importerte Jemen 90 prosent av de mest vesentlige varene, og 70 prosent av dette kom via Hodeida. Det er allerede stor mangel på mat, medisiner, brensel og andre livsviktige produkter i Jemen.

Jemen_Foto_Line-Fransson_Røde-Kors_590x360
Mer enn åtte millioner mennesker i Jemen går sultne til sengs hver kveld. Foto: Line Fransson/Røde Kors

5. Millioner risikerer å sulte i hjel

Prisene på mat har steget drastisk, og mange jemenitter har ikke lenger råd til å kjøpe den maten de trenger. Mer enn åtte millioner mennesker lider av akutt matmangel og risikerer å sulte i hjel.

Jemen_bil_590x360
– Jeg føler veldig med de jemenittiske menneskene. De fleste er ydmyke personer som bare vil ha sitt enkle liv og nå rammes så hardt. Det er hjerteskjærende. Det er vanskelig å se mennesker som lider og at det er så stor mangel på grunnleggende hjelp, sier sykepleier Katarina Öberg som jobber for Svensk Røde Kors. Foto: ICRC

Hva gjør Røde Kors i Jemen?

Røde Kors er på plass i hele landet med både internasjonale hjelpearbeidere og jemenittiske frivillige samt gjennom å støtte lokale helsetjenester. For å forebygge kolera har vi informert folk om hvordan sykdommen spres og hvordan de kan unngå å få den. Vi har sørget for rent vann til over tre millioner mennesker for å forhindre smittespredning.

I tillegg bistår Røde Kors med livsviktige forsyninger som medisiner, mat og rent vann. Humanitær hjelp er livsviktig og behovet er fortsatt enormt. Samtidig må det påpekes at en politisk løsning er helt nødvendig for å løse situasjonen.

Røde Kors´ hjelp i Jemen i tall (2017):

  • 86 000 mistenkte tilfeller av kolera er behandlet
  • 140 000 pasienter har fått akutt helsehjelp
  • 714 000 personer har fått mat eller andre nødvendige varer
  • 3,1 millioner er nådd med tiltak innen vann, hygiene og sanitet

Gi en gave som redder liv i katastrofer

 

Les mer og se filmer om Røde Kors´ arbeid i Jemen

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler