ei jente skuler mot deg fra teltet i en flyktningleir

IRAK

Tusener av mennesker er på flukt fra urolighetene i Irak. Familier er splittet, mange har ikke annet enn det de står og går i. Det er mangel på mat, vann og medisiner. Røde Kors er klare til å hjelpe!


Andre måter å støtte på:

 Betal-med-Vipps-100px.png  Ikon visa Ikon Mastercard

  • SMS IRAK til 2272 (200 kr)
  • VIPPS til 2272, merk IRAK
  • Konto: 8200 06 10190, merk IRAK
  • Bedrift: epost til bedrift@redcross.no

Siden kamphandlingene blusset opp igjen i 2014 har flere millioner mennesker flyktet fra sine hjem. Det store antallet er en enorm belastning for vertssamfunnene som deler av det de har. Fattigdom er økende, og 40 prosent av de fordrevne har ikke tilfredstillende husly. Det er overhengende fare for nye kamper og flere fordrevne. Brudd på internasjonal humanitær rett og menneskerettighetene er utbredt som følge av den væpnede konflikten.

Hjelper flyktninger og internt fordrevne

Irak Røde Halvmåne er den største humanitære organisasjonen i landet og driver omfattende nødhjelps- og helseprogrammer og i tillegg blant annet opplysningsarbeid om internasjonal humanitær rett.

Frivillige far irakisk halvmåne deler ut hvite esker fra en lastebil med nødrasjoner. Stor folkemengde i bakgrunnen
Irakisk Røde Halvmåne deler ut forsyninger til internt fordrevne i Kurdistan-regionen nord i Irak. Foto: Wassem Al Bakri/Irakisk Røde Halvmåne

Frivillige deler ut mat, vann, hygieneartikler og telt til internt fordrevne og flyktninger. Frivillige helseteam sørger for førstehjelp og psykososial støtte i flyktningleirer.

Førstehjelp - hjelp til selvhjelp

Røde Kors samarbeider med Irak Røde Halvmåne om å videreutvikle og standardisere førstehjelpsprogrammet. Irak Røde Halvmåne er den største førstehjelpsaktøren i landet og hjelper rundt 2 millioner årlig. Internt fordrevne og vertssamfunnene har blitt prioritert og mange kan nå gi førstehjelp til familie og naboer.

Fakta om Irak

  • Folketall: ca. 35 millioner
  • 10 millioner mennesker trenger hjelp

  • Antall flyktninger og internt fordrevne: ca. 280.000 flyktninger (de fleste fra Syria) og 4.4 millioner internt fordrevne 
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 121. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 28 per 1.000 levendefødte 
  • Forventet levealder: 69 år


Kilde: FN

Se også:

Iraqi Red Crescent IFRC

Støtt vårt nødhjelpsarbeid

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler