Mor og sønn behandlet på feltsykehuset Vis bildetekst
Syklonen Idai og de etterfølgende flommene skapte den verste humanitære krisen i Mosambiks nyere historie. Her er Elisa Armando (19) og sønnen Joaquim (3), den første pasienten som ble utskrevet fra kolerasenteret i Nhamatanda. Foto: Luc Alary/Canadian Red Cross

Mosambik – etter syklonen

– Røde Kors har bidratt til å redde mange liv. I tillegg gjør vi landet bedre rustet på sikt gjennom kompetanseoverføring, sier lege og Røde Kors-delegat Knut Nymoen (50).

Røde Kors har bidratt med blant annet:

  • Nødhjelp til 114 000 mennesker
  • Helsehjelp og behandling av kolera og malaria
  • Midlertidig husly og reparasjon av ødelagte hjem
  • Tepper, sovematter, kjøkkenutstyr, såpe, myggnett og renseutstyr til vann
  • Toaletter til 20 000 mennesker
  • Utstyr til å rense 225 000 liter vann daglig, dekker behovet til 15 000 mennesker

I mars ble Mosambik rammet av to av historiens verste sykloner, Idai og Kenneth. Ifølge FN ble tre millioner mennesker i Øst-Afrika berørt av uværet, og infrastruktur for flere milliarder kroner er ødelagt. Blant annet fikk sykehuset i Nhamatanda store skader.

Hit dro den norske legen Knut Nymoen for å bidra på vegne av Røde Kors i fire uker.

– Røde Kors satte opp flere telt ved sykehuset for å behandle kolera og malaria. Koleraepidemien var på vei ned da jeg kom to måneder etter syklonen, og malariautbruddene klarte vi også å begrense. Slik ble mange liv reddet, forteller den erfarne legen, som også jobbet på Røde Kors´ feltsykehus i Bangladesh i 2017.

Lege Knut Nymoen og kolleger i Mosambik
Lege og Røde Kors-delegat Knut Nymoen samarbeidet tett med sykepleierstudenter og ansatte ved sykehuset, samt den kanadiske Røde Kors-sykepleieren Jamie Burgoyne. Foto: Stephanie Murphy/Canada Røde Kors

Veien videre – bygger kompetanse

Det er stor mangel på leger og spesialister innen helse i Mosambik. En viktig jobb for Nymoen var derfor å lære opp de fast ansatte ved sykehuset til å håndtere videre drift.

– I akuttfasen etter en katastrofe handler det om å redde liv og helse. Deretter jobber vi med å øke kapasiteten og kunnskapen i lokalsamfunnet. De lokale legene kan språket og kulturen, det er mest fruktbart på sikt å veilede disse. Så må myndighetene inn og løse bemanning og annet.

Knut Nymoen, som til daglig er fastlege i Nittedal, er klar for å reise ut igjen om det blir behov.

– Det er fantastisk å kunne bidra. Det føles veldig fornuftig å jobbe på denne måten, og i tillegg lærer jeg masse selv også, sier han.

Mosambik Røde Kors og lastebil med nødhjelp
Røde Kors var raskt ute med nødhjelp da syklonen Idai rammet Mosambik i mars. Foto: Denis Onyodi/RCRC Climate Centre