Et barn blir gredd av sin mor. Hun sitter på bakken i et sparsomt innredet hus i en kjole Vis bildetekst
Flydropp i Jonglei, Sør-Sudan. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Sør-Sudan

Sør-Sudan ble et selvstendig land i 2011, men de siste årene har hver femte innbygger måttet flykte fra hjemmet sitt. Ifølge FN lever over én million mennesker på sultegrensen.

Støtt vårt nødhjelpsarbeid

Tidslinje Sør-Sudan

20. februar 2017

FN erklærer hungersnød

FN og Sør-Sudans regjering erklærer hungersnød i flere områder i Sør-Sudan. Over 100.000 mennesker er rammet av hungersnød i delstaten Unity, og ytterligere 1 million mennesker lever ifølge FN på sultegrensen.

2. august 2016

Titusener flykter fra volden

60.000 personer har flyktet fra Sør-Sudan den siste måneden, ifølge FN. 52.000 av dem er i Uganda - 85 prosent er kvinner og barn.

16. juli 2016

Nødhjelpslagre plyndres

Nødhjelp som skulle brødfø 220.000 mennesker i en måned, ble plyndret på bare to dager under kampene i Sør-Sudan. 4.500 tonn mat som var ment for de fattigste og mest sårbare menneskene i Sør-Sudan, ble stjålet.

11. juli 2016

Våpenhvile beordres

Når våpenhvile beordres, er den humanitære situasjonen svært alvorlig. Kampene har tvunget mange hjelpeorganisasjoner ut av landet. Flere titusen sørsudanere har flyktet fra hovedstaden.

8. juli 2016

Kamper bryter ut i Juba

Flere hundre mennesker blir drept i skuddvekslingene mellom regjeringssoldater og opprørsstyrker.

 

Sør-Sudan har vært preget av konflikt i flere årtier. 1,66 millioner mennesker er på flukt i eget land. De flykter fra vold og kamphandlinger. Landets befolkning har i veldig liten grad opplevd utvikling og fremskritt. 

Utbrudd av meslinger og kolera fører fortsatt til høye dødstall på grunn av lavt kunnskapsnivå i befolkningen og manglende helsetilbud. Sykehus og klinikker er blitt ødelagt. Potensialet for matproduksjon er stort, men utnyttes ikke på grunn av manglende infrastruktur og mangel på kunnskap. 31 prosent av barna lider av kronisk underernæring.

Førstehjelp er kjerneaktivitet

Sør-Sudan Røde Kors ble opprettet i 2011, da landet ble selvstendig. En kjerneaktivtet er førsthjelp, både tradisjonell førstehjelp og forebyggende helseopplysningsarbeid i nabolag og lokalsamfunn. Å lære opp de frivillige og å aktivt gi førstehjelp er viktige oppgaver i et land med manglende helseinfrastruktur. Med tilstedeværelse i alle provinser i landet bidrar de til å øke kunnskapsnivået til innbyggerne gjennom å spre grunnleggende helseinformasjon.

Frivillige avgrenset raskt kolera

Fra Norge bidrar Røde Kors med å bygge kompetanse og kapasitet i Sør-Sudan Røde Kors, spesielt relatert til helseprogrammer. I løpet av de siste to årene er nesten 1000 nye frivillige lært opp i grunnleggende førstehjelp.

Koleraepidemien som herjet landet i 2014 ble raskt avgrenset ved hjelp av de mange frivillige som ble engasjert inn i bekjempelsen av utbruddet, hovedsaklig gjennom helseinformasjon om viktigheten av rent vann og gode hygiene.

Fra 2017 vil midler fra TV-aksjonen brukes på programmer som bistår de som rammes av vold og konflikter i landet.

Fakta om Sør-Sudan

  • Folketall: 11,3 millioner
  • Antall internt fordrevne/flyktninger: 1,66 millioner
  • Rangering, FN`s utviklingsindeks (HDI): 169
  • Spebarnsdødelighet: 60 per 1000 levendefødte
  • Forventet levealder: 56 år

Se også

Sør-Sudan IFRC

Vi du gjøre en forskjell i ditt nærmiljø? Bli frivillig! Lukk x