En gutt ligger på en sykeseng med kanyler og bandasjer på seg, mens han kikker nysgjerrig inn i kameralinsen

Bangladesh

Hundretusener av mennesker har flyktet til Bangladesh fra volden i Rakhine, Myanmar. De humanitære behovene i flyktningleirene er store.


 

Tidslinje Bangladesh

2. mars 2018

20.000 pasienter behandlet ved feltsykehuset

Et halvt år etter at hundretusener flyktet fra volden i Rakhine, Myanmar, har det norskledede feltsykehuset i Cox's Bazar, Bangladesh behandlet nærmere 20.000 pasienter. 

1. desember 2017

645.000 har ankommet fra Myanmar

Det fortsetter å komme mennesker som flykter fra den siste volden som brøt ut i Rakhine-provinsen 25. august. 

Siden da har 645.000 mennesker ankommet Bangladesh per desember 2017.

16. oktober 2017

Feltsykehuset mottar de første pasientene

Store nedbørsmengder og gjørmete underlag gjør det vanskelig å sette opp feltsykehuset, men den 16. oktober er sykehuset endelig oppe og kan ta imot de første pasientene. 

Lille Muhamed på bare åtte måneder var den aller første pasienten som fikk livreddende kirurgi. Les mer om hans historie

29. september 2017

Røde Kors sender feltsykehus

Røde Kors i Norge sender 29. september et 60-sengers feltsykehus og 28 nødhjelpsarbeidere og helsepersonell til Cox´s Bazar ved grensen til Myanmar. 

Sykehuset vil bli det eneste i området med kirurgisk kapasitet, samt fødeavdeling og jordmødre i tillegg til en egen røntgenavdeling. 

Feltsykehuset har også en egen isolasjonsavdeling som kan utvides ved behov. Røde Kors i Finland, Canada og Island vil også bidra med personell. Les mer

25. august 2017

Voldsbølge sender hundretusener på flukt

En voldsbølge i delstaten Rakhine, Myanmar sender på få dager flere hundre tusen på flukt over grensen til Bangladesh. Over halvparten anslås å være barn, og mange ankommer også leirene ved Cox's Bazar uten foreldrene sine. 

1. januar 2017

Bangladesh Røde Halvmåne iverksetter nødhjelpsoperasjon

Bangladesh Røde Halvmåne, støttet av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC), iverksetter en nødhjelpsoperasjon i den stadig voksende flyktningleiren i Cox's Bazar.

1. oktober 2016

Store befolkningsgrupper flykter fra Myanmar

Som følge av vold og opptøyer begynner store befolkningsgrupper å flykte fra delstaten Rakhine i Myanmar til Bangladesh mellom oktober og desember 2016. 

De som bor i flyktningleirene i Bangladesh har behov for mat, vann og andre livsnødvendigheter.

Grunnleggende tjenester er under voldsomt press etter at mer enn seks hundre tusen mennesker har ankommet området i løpet av bare noen få måneder.

Det store antallet mennesker på det forholdsvis lille området øker risikoen for utbrudd og spredning av sykdom. Befolkningen i leirene i Bangladesh er svært sårbar etter å ha gjennomgått traumatiske opplevelser og ofte en utmattende flukt. De bor under svært vanskelige forhold og sykdomsutbrudd kan bli fatale for mange i denne sårbare gruppen.

Regionen er utsatt for naturkatastrofer, og en kraftig tyfon rammet senest i mai 2017.

Feltsykehus mottar 1000 pasienter ukentlig

Som svar på den akutte krisen svarte Røde Kors i Norge med å sende et sekstisengers feltsykehus til Cox's Bazar i Bangladesh. Sykehuset har vært operativt siden 16. oktober og mottar om lag 1000 pasienter i uken. 

Sykehuset er bemannet med norske, internasjonale og lokalt ansatte. Det tilbys kirurgi, fødeavdeling med gynekolog, røntgen og isolasjonsavdeling. Sykehuset er det eneste i området med kirurgisk kompetanse og får derfor mange henvisninger av pasienter fra klinikker i nærheten.

Arfad (5) blir alltid glad når noen voksne vil leke med ham i en litt monoton hverdag for barn på feltsykehuset. Her er han sammen med den norske delegaten og teknikeren Håvard Krogstad.
Arfad (5) blir alltid glad når noen voksne vil leke med ham i en litt monoton hverdag for barn på feltsykehuset. Her er han sammen med den norske delegaten og teknikeren Håvard Krogstad. Foto: Eivind Sørlie/Røde Kors

Tilstanden til pasientene er i mange tilfeller dårlig. Det er kompliserte fødsler som krever keisersnitt, amputasjoner og bruddskader. Videre er det infeksjoner, luftveisproblemer og hudsykdommer som kan gi store plager om det ikke behandles.

Nyankomne fra Myanmar med store helsebehov blir fraktet direkte fra transittmottaket i leiren til sykehuset for behandling. Mange har flyktet til fots i opptil to uker, de er utslitte og dehydrerte, sultne og redde. Svært mange har vært gjennom grusomme opplevelser. Derfor har Røde Kors et eget team som tilbyr psykososial førstehjelp på sykehuset. 

Langvarig innsats 

Bangladesh Røde Halvmåne har bistått de som har flyktet fra Rakhine helt siden 1990-tallet. I forbindelse med den siste krisen har det lokale Røde Halvmåne, med bistand fra et trettitalls andre Røde Kors/Røde Halvmåne-partnere, bistått befolkningen i området med husly (presenninger, tau, tepper etc), mobile helseklinikker og psykososiale tiltak gjennom aktivisering av og samtaler med barn.

Rofica (5) kom over grensen fra Myanmar sammen med sin bror Mohammed (7) og sin mor. Hun har brannskader i ansiktet, på armen og over hele overkroppen. Moren forteller at Rofica fikk skadene da landsbyen de bodde i ble satt i brann, og at barnas far ble drept.
Rofica (5) kom over grensen fra Myanmar sammen med sin bror Mohammed (7) og sin mor. Hun har brannskader i ansiktet, på armen og over hele overkroppen. Moren forteller at Rofica fikk skadene da landsbyen de bodde i ble satt i brann, og at barnas far ble drept. Foto: Eivind Sørlie/Røde Kors

Røde Kors driver også med oppsporing av mennesker som har kommet bort fra familiemedlemmer og beskyttelse av de meste sårbare gjennom etablering av trygge områder, med særlig fokus på kvinner og barn.

Røde Kors er en av svært få humanitære aktører som har tilgang til deler av Rakhine-regionen i Myanmar

Fakta: Bangladesh

  • Befolkning: Ca. 169 mill. (2015)
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 142 (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 28 per 1000 levendefødte
  • Forventet levealder: 72 år (2015)


Kilde: FN