En kvinne sitter i en hengekøye med sine tre små barn, i et hjem for det meste bygd av bølgeblikk

Filippinene

Filippinene er et av de mest katastrofeutsatte landene i verden, og er svært utsatt for globale klimaendringer. Væpnet konflikt gjør at mange må flykte fra hjemmene sine.

Støtt vårt nødhjelpsarbeid


Hvert år rammer i gjennomsnitt 22 tropiske tyfoner Filippinene. Flere av dem forårsaker store ødeleggelser og dødsfall.

I 2013 rammet den voldsomme tyfonen Hayian landet, den kraftigste syklonene som noen gang er målt over land. Mer enn 7 000 mennesker mistet livet, det ble gjort enorme ødeleggelser på boliger og infrastruktur, og landets økonomi ble satt kraftig tilbake.

Forventer kraftigere tyfoner

Det er forventet at intensiteten på de tropiske tyfonene vil øke som følge av økte havtemperaturer, som igjen skyldes de globale klimaendringene.

bilde2-filippinene-590x360
Her bodde Rona Mae (14) og familien - inntil tyfonen Haiyan traff og ødela huset deres i Tacloban. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

I oktober 2016 rammet nok en gang en tropisk tyfon Filippinene, en katastrofe som har tatt et titalls menneskeliv og ødelagt mer enn 100 000 boliger.

I tillegg til naturkatastrofer har flere hundre tusen mennesker på øya Mindanao blitt tvunget til å flykte som følge av væpnet konflikt.

Sterk og aktiv Røde Kors-forening

Filippinene har en landsdekkende og svært aktiv Røde Kors-forening. Organisasjonen har høy kompetanse på nødhjelpsrespons og gjenoppbygging etter naturkatastrofer.

Videre arbeider organisasjonen med å bedre helsesituasjonen til sårbare grupper, blodgivningstjenester, sosiale tjenester, førstehjelp og aktiviteter med og for ungdom.

bilde3-filippinene-590x360
Matutdeling i Cagayan. Foto: Røde Kors

Bidrar i gjenoppbyggingsarbeidet

Norges Røde Kors har støttet Filippinene Røde Kors siden 2011. Fokuset for samarbeidet har vært forebyggende aktiviteter for å redusere lokal sårbarhet, helse og nødehjelpsrespons.

Da tyfonen Hayian rammet landet i 2013 trappet Norges Røde Kors opp aktiviteten og samarbeidet med Røde Kors-foreningen, først gjennom den akutte nødhjelpsfasen og deretter i arbeidet med å utbedre vannforsyningssystemer, helseopplæring og husbygging.

I forbindelse med syklonen som rammet landet i oktober 2016 har Norges Røde Kors bidratt med finansiering til nødhjelpsarbeidet.

bilde1-fillippinene-900x360
I Tanauan sør for Tacloban bygger Røde Kors sanitærsystemer etter tyfonen Haiyan i 2013. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

 

 

Les mer: Filippinene Røde Kors

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler