En Røde Kors-frivillig bærer en liten gutt som nylig er reddet fra en overfylt båt på Middelhavet

Italia

Etter avtalen mellom EU og Tyrkia er det Italia som opplever den største tilstrømmingen av migranter over Middelhavet. Ruten fra Libya til Italia er den dødeligste fluktruten i verden.

 

Støtt vårt nødhjelpsarbeid

Krig, konflikt og uroligheter på Afrikas Horn og i Midtøsten fører til at mange søker trygghet og fremtid i Europa. I tillegg til at situasjonen i opprinnelseslandene er uholdbar er også situasjonen i mottakerland i regionen (f.eks. Kenya, Egypt, Libanon, Jordan) svært vanskelig.

Det finnes lite eller ingen fremtid for flyktningene i disse områdene.

Også fattigdom og uroligheter i Afrika sør for Sahara bidrar til at mennesker søker seg til Europa. Fattigdom og mangel på arbeid kombinert med et stort svart arbeidsmarked i Europa skaper insentiver til å begi seg ut på den livsfarlige ferden.

Italita-stor-900x
Røde Kors gir flyktninger som kommer over Middelhavet psykososial støtte, og all helsehjelp de ellers trenger. Foto: Philippe Fitte/Røde Kors

Risikerer livet på flukt

Det finnes per dags dato svært få lovlige veier inn til Europa for flyktninger eller  migranter. Det er heller ingen politisk vilje til å vurdere lovlige kanaler for innreise. Derfor risikerer titusenvis av mennesker livet i flukt fra krig, konflikt og bunnløs fattigdom på Middelhavsruten fra Libya til Italia.

Dette er verdens dødeligste fluktrute, med tusenvis av årlige dødsfall.

Italita-normal-590x
The Migration Offshore Aid Station (MOAS) i aksjon sommeren 2016. Her overføres 230 skipbrudne flyktninger fra et italiensk skip. Foto: Jason Florio/Røde Kors

Frivillige tilbyr helsehjelp

Frivillige fra Røde Kors står på land og tar imot overlevende migranter og tilbyr helsehjelp, mat, vann, fysisk og psykososial førstehjelp. De tilbyr oppsporing av de som har mistet kontakt med familie. Røde Kors driver også en helseklinikk inne i Europas største flyktningmottak Cara di Mineo på Sicilia og har leger og sykepleiere med på redningsarbeidet i Middelhavet, på to redningsskip drevet av MOAS.

Nyhetsgrafikk europa og middelhavet som viser fluktruter og røde kors tilstedeværelse
Kartet viser flytkningsituasjonen i 2015.

Norges Røde Kors har støttet arbeidet som gjøres for migranter i Italia gjennom Italiensk Røde Kors siden våren 2015.

Fakta om Italia

  • Folketall: 61 142 221
  • Migranter: 153 842 (totalt i 2015)
  • Spedbarnsdødelighet: 3 per 1000
  • Forventet levealder: 82

Kilde: FN

Se også:

Italia Røde Kors IFRC

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler