
Slik hjelper du i Europa
Fattigdom og sosial ekskludering er blant de største utfordringene i Øst-Europa i dag. Barn er særlig utsatt. Som giver i Røde Kors hjelper du de som trenger det mest.
Mange barn i Øst-Europa lever i fattigdom. De mest sårbare får ikke den helsehjelpen de trenger. De får ikke nok mat, dropper ut av skolen og er utsatt for vold og misbruk. Regionen får også en stadig mer aldrende befolkning.
De økonomiske ulikhetene øker, og dette fører til forverring av folkehelsen til de fattigste og mest sårbare.
I de fattigste landene, slik som Moldova, arbeider mer enn halvparten i uformell sektor eller i usikre jobber. Det betyr at de har svært begrensede sosiale eller helsemessige velferdsordninger. Mange land i regionen har hatt store utfordringer med manglende testing og helsepersonell for å bekjempe Covid-19. Regionen er også utsatt for flom, jordskred, hetebølger og kraftig nedbør og tidvis jordskjelv.

Helseproblemer
Hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og kroniske luftveissykdommer står for to tredeler av for tidlig død i området. Psykiske lidelser er hovedårsaken til funksjonshemminger. Tuberkulose, hiv og meslinger er fortsatt en stor utfordring med stedvis svært høye tall i flere østeuropeiske og sentralasiatiske land. Mange sårbare grupper, inkludert migranter og fordrevne mennesker har svært begrenset eller ingen tilgang til grunnleggende helsetjenester.
Økende ulikheter i inntekt og velstand, men også ulik behandling i rettssystemet uroer mange i flere av landene. Kvinner er særlig sårbare. Arbeidsmigranter, romfolk og andre etniske minoriteter og mennesker som lever med hiv/aids eller funksjonshemminger står også overfor betydelig risiko.
Slik hjelper du gjennom Røde Kors
- Støtte til mat og andre nødvendige varer
- Psykososial hjelp
- Opplæring i førstehjelp
- Skape bedre forståelse for farer slik at ulykker kan unngås m.m.
Barn i nød
Covid-19 har forverret situasjonen. Vaksineprogrammer er satt på vent eller avlyst. Helsesjekker for gravide, mødre og spedbarn har blitt nedprioritert. Hjemmeskole har fungert dårlig, og gjenåpning er utfordrende ettersom det på mange skoler er mangel på rent vann og hygienefasiliteter.

Kvinner og barn er mer utsatt for vold, misbruk og utestenging fra helsetjenester fordi pandemien har lagt beslag på allerede begrensede ressurser. Beskyttelse av sårbare barn har blitt svakere. Langvarig nedstengning har forverret den økonomiske situasjonen og livet til de mest sårbare barna.
Flyktninger og migranter over Middelhavet
I de senere år har konflikt, fattigdom og fravær av muligheter for levebrød andre steder i verden ført til voldsom migrasjon til Europa. Etter flyktningkrisen i 2015 er tallet på flyktninger og migranter gått ned, men det er fortsatt mange som forsøker å komme seg til Europe langs den livsfarlige sjøruten over Middelhavet.

Antall omkomne i Middelhavet har doblet seg i forhold til i fjor (per juli 2021). Mange av dem er barn.
Uverdige mottaksforhold på europeisk jord, lange ventetider og manglende helsetilbud rammer barns fysiske og mentale helse hardt.
Viktig å styrke Røde Kors-foreningene
Regionen teller 53 Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger. Av disse er 26 av landene EU-medlemmer, hvilket betyr en mer stabil tilgang til finansiering enn de resterende. Flere enn en tredel av nasjonalforeningene er avhengige av økonomisk støtte fra Røde Kors-bevegelsen.

Det er generelt en økende bekymring for at sivilsamfunnsorganisasjoner får mindre handlingsrom og blir sensurert i flere østeuropeiske land. Derfor er det viktig at Røde Kors-foreninger styrkes. I en tid der de humanitære behovene øker og det er stor mangel på ressurser, er dette særlig viktig.