Mor med barneflokk i Ukraina Vis bildetekst
Lida virker sterk, men har mye smerte i seg. 10-barnsmoren har flyktet med barna fra Luhansk, mens mannen og to av sønnene er igjen som soldater ved fronten. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

– Vi kommer fra et helvete

Med åtte barn måtte Lida (44) flykte fra kampene øst i Ukraina. Flere av barna ble skadet. Nå får familien helse- og psykologhjelp av Røde Kors.

Etter over et halvt år med krig er folket i Ukraina slitne. Det merkes. Vi er i Ternopil i vest, der livet tilsynelatende går som normalt. Folk går på jobb, de handler, venter på bussen. Samtidig hviler det en skygge over landet. Krigen setter spor på så mange måter.

– Vi hadde et godt liv i Luhansk. Så eskalerte krigen, og det forvandlet seg til et helvete med raketter, bombing og skyting. Du må ha vært der for å vite hvor ille det var.

Lida Kulkaraieva (44)

Lida har en stor familie – 10 barn i alderen to til 24 år. Mannen og de to eldste sønnene er nå soldater ved fronten.   

Fire barn sitter på benk
I Ukraina har 13 millioner mennesker flyktet fra hjemmet sitt på et halvt år. Sergii, Sasha, Mariana og Vitia er fire av dem. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Sliter med skyldfølelse

– Jeg skjønte at vi måtte flykte og fikk hjelp av soldater til å samle barna. Flere av dem ble skadet før vi rakk å dra, blant annet min 15 år gamle sønn som ble hardt såret. Moren min på 74 år nektet bli med. Jeg ba på mine knær, men hun vil ikke forlate huset sitt.

Familien har vært på flukt i fire måneder og bor midlertidig i en barnehage utenfor Ternopil. Vi møter dem på en av Røde Kors´ mobile helseklinikker, som støttes av Røde Kors i Norge. Her får de helsesjekk og psykologhjelp.

Jente får helsesjekk
Vira (6) får helsesjekk av lege Tetiana Maiboroda ved Røde Kors´ mobile helseklinikk. Foto: Nora Alette Sandberg/Røde Kors

Helseteamet består av lege, sykepleier, psykolog og gynekolog. De reiser rundt og avlaster helsevesenet som er sterkt presset på grunn av krigen. Mange steder er de det eneste helsetilbudet nå, og pasientene er både interne flyktninger og lokale innbyggere.

– Jeg bebreider meg selv for at vi ikke flyktet tidligere. Psykologen har sagt til meg; spør barna dine om hva de tenker om det. De sier at jeg gjorde det rette og ikke skal føle skyld. Så jeg prøver å tilgi meg selv. Jeg vil være sterk for dem.

Lida (44)

Går en kald vinter i møte

Snart kommer vinteren til Ukraina. Da kan gradestokken krype ned til 15 minusgrader, og barnehagen uten varmeovner blir umulig å bo i. Lida og barna må flytte til en annen by, der myndighetene har funnet et hus til dem. Der kan også barna fortsette skolegangen.

– Om få uker faller temperaturen og folk som har søkt midlertidig tilflukt, vil få en tøff hverdag. Der hvor kampene har vært og fortsatt pågår, er det også store ødeleggelser som gjør folk spesielt utsatt når kulden setter inn. Mange har mistet alt og går en tøff vinter i møte, sier Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors.

Familie på legekontor
Mens lege Tetiana Maiboroda undersøker Vitia (6), venter resten av gjengen på tur. Den mobile helseklinikken kommer et par ganger i måneden og er et viktig tilbud for mange. Foto: Nora Alette Sandberg/Røde Kors

– Ingen mødre skal behøve å gråte

Det har vært mange måneder med lidelse, død og ødeleggelser i Ukraina nå. Menneskene lever med en usikkerhet som er vanskelig å sette seg inn i. Det kan være utrygghet som følge av krigshandlingene eller utrygghet fordi de ikke vet hva de neste dagene, ukene eller månedene vil bringe.

Lida forteller at hun ikke orker å se på tv lenger, alt handler kun om krigen. Familien kommer fra et russisktalende område, så nå fokuserer de på å lære seg ukrainsk og tilpasse seg det nye livet her.

– Vi har det rimelig bra nå. Alt er bedre enn å være der kampene pågår. Jeg håper konflikten vil ende og at ingen mødre skal behøve å gråte igjen.

Sønn holder rundt mamma
En mor skal tåle mye. Mens to av sønnene er i krigen, bruker Lida alle sine krefter på å holde seg oppe for de andre ungene. – Jeg vil ikke gråte foran barna. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Slik hjelper vi i Ukraina

  • Røde Kors i Norge har sendt førstehjelpsutstyr og medisinsk utstyr til sykehus i Ukraina for å styrke den livreddende helsehjelpen.
  • 15 mobile helseklinikker fra Norge har hjulpet 13.000 mennesker med helsesjekk og medisiner.
  • I tillegg har Røde Kors med midler fra norske givere bidratt til psykososial støtte og førstehjelpsopplæring av flere hundre mennesker.