Røde Kors gir førstehjelp til skadde i Ukraina Vis bildetekst
Irpin utenfor Kyiv er full av røyk og steinsprut. Husene er bombet og kun de mest sårbare menneskene er igjen i byen. Røde Kors gjør alt de kan for å hjelpe. Foto: ICRC

Historier fra en krig

Krigen i Ukraina har drevet flere millioner mennesker på flukt, både i og ut av landet. Deres historier handler om frykt, usikkerhet og sjokk – men også om omsorg fra helt ukjente mennesker.

Mor og datter i Ukraina
– Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve noe slikt i mitt liv, sier Helen, som sammen med datteren Aleksia (5) går en usikker framtid i møte. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Drømmer om trygghet

Helen og datteren Aleksia (5) flyktet fra Bucha, rett nord for hovedstaden Kyiv. Stedet ble kjent etter at grusomme historier kom fram. Der har de oppholdt seg i på en metrostasjon under bakken. De sov rett på det kalde gulvet i mange dager.

Nå er den lille familien i Ternopil, vest i Ukraina, men sier at de vil fortsette dersom det blir farlig her også. De kjenner folk i byen, men de har allerede tatt imot andre familier på flukt. Datteren Aleksia er redd, men moren har gjort sitt beste for å berolige henne.

– Om jeg viser at jeg er redd, blir det bare vanskeligere for henne. Jeg skulle gjerne gjort mer for datteren min, men jeg kan i det minste prøve å gjøre henne trygg. Jeg snakker med henne hele tiden.

Helen, mor til Aleksia (5)

Da krigen startet, måtte de gjemme seg på metrostasjonen. Både den gang og nå handler alt om å berge livet.

Helen fikk høre at Røde Kors kunne hjelpe og søkte opp adressen på nettet. Hun har fått mat, klær og andre ting de trenger for å leve. Til sommeren skal Aleksia begynne på skolen. Det håper moren blir mulig. De har ikke lyst til å forlate Ukraina, men vil bli i hjemlandet.

Familie med to barn i Ukraina
– Vi hørte bombene og skytingen og var veldig redde, sier Viktoria og Anatoliy Sahnovskiy, som måtte flykte med sønnene Ladik (9) og Maxim (5). Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Gjemte seg på badet

I lokalene til Ternopil Røde Kors kommer mange for å få hjelp. Huset er fullt av kasser med klær, mat og utstyr.

Familien Sahnovskiy har flyktet fra Kyiv. Far Anatoliy og mor Viktoria er oppløst i tårer. Sønnene Ladik (9) og Maxim (5) har vært med på en farefull flukt og er redde. De kom til Ternopil med et av togene som evakuerte folk fra Kyiv.

– Vi hørte alle bombene og skytingen. Vi prøvde å gjemme oss på badet, så vi i det minste hadde flere vegger rundt oss. Vi var veldig redde og sjokkerte over det som skjedde.

Da de flyktet, fikk de nesten ikke med seg noen eiendeler. På Røde Kors-huset i Ternopil har de fått en pose med klær, mat og noe utstyr for å vaske klær.

Ektepar i Ukraina på et lager
– Vi kan ikke bare sitte hjemme og se på nyhetene. Vi vil hjelpe folk, forteller ekteparet Eugene Khoptinskiy og Bohdana Furman. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Ble Røde Kors-frivillige på to dager

Ekteparet Eugene Khoptinskiy og Bohdana Furman ble frivillige i Røde Kors to dager etter at krigen startet. Begge mistet plutselig jobbene sine. Eugene er fotograf og tar oppdrag innen mote og bryllup, og Bohdana er leder i et stort eiendomsselskap.

Nå har de to ansvaret for Røde Kors sitt lager i Khmelnytsky. Varene de har på lageret, kommer inn på mange ulike måter, både donert fra folk i Ukraina og fra frivillige og organisasjoner i andre land. De som kommer for å få hjelp her, trenger alt mulig.

I Khmelnytsky vest i Ukraina kom det i løpet av tre uker rundt 250.000 mennesker. Mange av dem, rundt 70.000, har bestemt seg for å bli her.

Eldre kvinne og to jenter i Ukraina
– De kan bli så lenge de trenger. Jeg ønsker bare å hjelpe, sier Fru Larisa til Valeria (16) og Gina (23). Foto: Arild Blomkvist/Røde Kors

Måtte flykte fra rakettene

Tremenningene Valeria (16) og Gina (23) flyktet til Moldova og har i 14 dager bodd hos Fru Larisa. Jentene er helt alene på flukt fra krigen. Gina gjemte seg i et parkeringshus i tre dager, men frykten for angrep fikk henne til å dra.

– En rakett ble skutt ned der jeg bodde. Deler av den falt ned på bakken og eksploderte.

Gina (23), på flukt fra Ukraina

Hun rakk å pakke med seg noen varme klær, mens Valeria fortsatt går med de samme klærne. Hjemme hos Fru Larisa har jentene hatt en trygg seng å sove i.

Moldova er et av Europas fattigste land, men har likevel tatt imot i underkant av 400.000 flyktninger. Mange er innlosjert i private hjem. Det er behov for mat, tepper, hygieneartikler og klær til flyktningene.

Røde Kors i Ukraina hjelper pasient inn i bil
Røde Kors hjelper menneskene som er igjen i Irpin. De fleste av byens 60 000 innbyggere har flyktet. Foto: ICRC

Krigen i Ukraina

  • Over 13 millioner mennesker har flyktet internt eller ut av landet.
  • Antall internt fordrevne: minst 8 millioner.
  • FN anslår at 24 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp.
  • Minst 7300 sivile er skadet eller drept i kamphandlingene, men tallet er trolig høyere.
  • Røde Kors gir humanitær hjelp i Ukraina, nabolandene og andre land som tar imot flyktninger.
  • Norges Røde Kors har sendt nødhjelp og har flere ansatte i Ukraina og nabolandene.
  • Norges Røde Kors oppretter mobile helseklinikker i samarbeid med Ukraina Røde Kors og skal levere ambulanser.

Per 13. mai 2022