Mor og to barn utenfor hotell i Oslo Vis bildetekst
Tetiana måtte flykte fra Ukraina med barna Solomiya (4) og Myroslav (7). Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

På flukt fra Ukraina

De levde sine helt vanlige liv. Så kom krigen og på et øyeblikk endret alt seg. Møt Tetiana og Viktoriia som har kommet til Norge.

– Jeg gruer meg til å sjekke telefonen hver morgen. Har det skjedd noe med familien hjemme i løpet av natten?

Tetiana (39) sitter på et hotell i Oslo sentrum. Hun kom hit for to uker siden, etter å ha flyktet gjennom Polen fra Ukraina sammen med barna på fire og sju år.  

– Jeg hadde 15 minutter til å pakke alt, mens flyalarmen gikk. Jeg rasket med meg barnas skolebøker, rev klær ut av vaskemaskinen og stappet det i noen poser. Husker at jeg skalv.

Familien forlot et nesten folketomt Kyiv, der tanks allerede var på vei inn. Mannen måtte bli igjen da Tetiana og barna dro videre ut av landet.

Bestemor gjemmer seg under teppe

På hotellet har hun blitt kjent med Viktoriia (35), som er her med lillesøsteren på 16 og sønnen på 14 år. De har flyktet fra Kryvyj Rih i det sentrale Ukraina.

To kvinner står utenfor hotell
Viktoriia (35) fikk med seg lillesøsteren Sofiia (16) til Norge. – Det er tryggere for henne her!

– Ingen ukrainere vil glemme det øyeblikket vi fikk beskjed om at krigen hadde startet. Vi måtte fortelle det til barna våre og finne en måte å komme oss bort på. På vei mot den slovakiske grensen gikk vi nesten tomme for bensin. Det var helt utsolgt på bensinstasjonene, og mange familier sov i bilene sine mens de ventet på tankbilene.

Kvinnene er bekymret for familie og venner som er igjen i hjemlandet. De har en app på telefonen som viser når flyalarmen går, slik kan de følge med fra Norge. De forteller om mennesker som sitter i bomberom i dagevis, at broer og bygninger er ødelagt, og at mange eldre ikke forstår hva de skal gjøre.

– Bestemor har lagt puter i vinduene og ligger under et teppe i stua for å beskytte seg mot bomber.

Viktoriia (35)
To kvinner på hotell
De har funnet hverandre i en vanskelig situasjon og hjelper nå andre ukrainske flyktninger på hotellet i Norge.

Usikker fremtid

Hva fremtiden bringer, er det ingen som vet. Tetiana og Viktoriia har engasjert seg på hotellet og hjelper de andre flyktningene med informasjon og oversettelse.

– Vi er veldig glade for å være i trygghet her med barna. Samtidig er det slitsomt å leve i usikkerhet, sier de. Planen er at de skal til Råde for å registreres og så sendes til en kommune et sted i Norge for midlertidig opphold.

Røde Kors i Oslo har aktiviteter for flyktningene på hotellet. Barnerommet er åpent fra kl. 17 til 20 hver dag, hele uken. Røde Kors har også tatt med barna til en skatehall som stilte med gratis utlån av utstyr, og vil gi tilbud om flyktningguide og lavterskel norsktrening fra neste uke.

Dette gjør Røde Kors for flyktningene fra Ukraina i Norge:

  • Røde Kors i Norge er til stede på mottak flere steder i landet og bistår flyktningene som kommer hit.
  • Vi sørger for at barn har leker og at de får lov til å være nettopp barn. Ungdomshusene Fellesverket er klare for å gi ungdommer som kommer, et fritidstilbud.
  • Røde Kors er i løpende dialog med myndighetene om hjelp der hvor det planlegges flere mottak. Vi forbereder oss på å sette i gang aktiviteter raskt, for å hjelpe flest mulig.

Dette gjør Røde Kors i Ukraina