Spørsmål og svar om krigen i Ukraina

Her er en oversikt over ofte stilte spørsmål om krigen i Ukraina og Røde Kors.

Hvordan kan jeg hjelpe?

Den beste måten å hjelpe på nå er å bidra med penger. Du kan støtte Røde Kors sitt arbeid i Ukraina her. Vi tar ikke imot donasjoner av varer.

Nødhjelpsarbeidet i Ukraina og i nabolandene har pågått siden krigen startet. Røde Kors mobiliserer penger, personell og nødhjelp. Røde Kors-bevegelsen har fått inn flere trailere med nødhjelp og personell inn i landet, og fortsetter arbeidet for å få inn mer.

Kan jeg dra til Ukraina for å bidra?

Røde Kors i Norge sender ikke frivillige til oppdrag internasjonalt, men samarbeider alltid med det respektive lands Røde Kors/Røde Halvmåne-forening som stiller lokale frivillige til rådighet. Frivillige i Ukraina er i gang med å støtte de som er rammet. De distribuerer klær, mat og tilbyr overnatting. Der arbeides også med å rekruttere flere frivillige.

Kan jeg sende klær til Ukraina?

Ingen av våre folk i området har bedt om at det sendes klær. På grensen hoper det seg nå opp med klær og leker folk har samlet inn. Ukraina Røde Kors sier at dette hindrer inntransportering av livsnødvendig nødhjelp som medisiner.

Det våre kolleger på bakken i Ukraina og i naboland som Polen sier er at det det trenger aller mest er penger. Da kan de kjøpe inn lokalt det som de har behov for. Røde Kors i Norge mobiliserer nå både penger til arbeidet på bakken i Ukraina og for å hjelpe flyktningene i nabolandene. Det handler også om å sende ned mer personell og nødhjelp.

Våre kolleger i Ukraina melder at deres lagere med mat og andre livsnødvendige nødhjelpsartikler er i ferd med å gå tomme. Vi planlegger derfor også forsendelser av humanitær hjelp, blant annet vann og mat, inn til Ukraina så snart situasjonen tillater det. Nødhjelpsarbeidet i Ukraina er i gang gjennom Røde Kors i Ukraina, og vi samler inn til vårt arbeid for de rammede av konflikten i Ukraina.

Kvinne med røde kors genser snakker til kamera

Video: Den humanitære situasjonen er utfordrende for menneskene som har flyktet fra krigen i Ukraina. Leder for humanitære programmer ved Norges Røde Kors, Ingvill Alisøy-Gjerlow, forteller hva Røde Kors i Norge bidrar med nasjonalt og internasjonalt.

Hvor brukes pengene som samles inn?

Pengene som gis til innsamlingen brukes til å hjelpe dem som er rammet av krigen i Ukraina. Du bidrar med hjelp til dem som er igjen i landet og dem som er på flukt fra krigen. Pengene kan brukes i nærområdene til Ukraina og arbeidet som gjøres for flyktninger som kommer til Norge.

Jeg ønsker å bli frivillig for å bidra når det kommer ukrainske flykninger?

Norges Røde Kors er i løpende dialog med UDI, og aktuelle lokalforeninger blir kontaktet ved opprettelse akutt innkvartering for nyankomne flyktninger fra Ukraina.

Dersom du ønsker å bli frivillig i Røde Kors kan du melde din interesse på denne siden: https://www.mittrodekors.no/

Etter at du har meldt deg som frivillig går innmeldingen videre til din lokale Røde Kors-forening som vil ta kontakt. De vil også gi informasjon om hvilke aktiviteter du kan engasjere deg i.

Røde Kors skal hjelpe der det er humanitære behov. Behovene vil variere, og din lokalforening vil hjelpe deg med å finne en passende aktivitet basert på dine ønsker.

Hva er den humanitære situasjonen i Ukraina?

Situasjonen er svært spent, farlig og vanskelig. Røde Kors ser at mange ukrainere ikke har vann, strøm og dårlig eller ingen telefontilkobling. Folks første bekymring er for egen familie, folk prøver desperat å komme i kontakt med slektninger, men internettforbindelsen er veldig dårlig. Folk søker sikkerhet i tilfluktsrom, ofte i timevis.

Konsekvensene er omfattende, og de mest sårbare menneskene er hardest rammet. Mange mennesker, inkludert personer med nedsatt funksjonsevne, syke og sårede, har søkt ly i kjellere, men mangler ofte livsnødvendige varer som mat og vann. De kan ikke gå ut på grunn av raketter og artilleriangrep. ICRC har vært i kontakt med mennesker som har blitt såret og leter etter hjelp, inkludert personer som er sterkt traumatiserte.

Les også: Useful information for people affected by the conflict in Ukraine (ICRC)

Jeg savner noen i Ukraina

Per nå er det begrenset tilgang for å søke etter noen inne i Ukraina og etter mennesker mens de er på flukt. Men Røde Kors har tilgjengelige oppsporingsaktivteter på grensene i både Romania, Polen, Slovakia og Ungarn.

Situasjonen utvikler seg hele tiden og dersom du savner noen i Ukraina ber vi deg kontakt oss på  tracing@redcross.no eller ring 22054000 og spør etter Oppsporingstjenesten.

Organiserer Røde Kors frakt av flyktninger til Norge?

Røde Kors bidrar ikke med transport av flyktninger til Norge. Vi bistår på ankomstsenter og mottak. Vi sørger for at mennesker som har flyktet som følge av krigen i Ukraina får best mulig mottakelse når de ankommer landet.

Hvorfor møtte Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) president utenriksministeren i Russland?

Røde Kors-komiteen opererer på begge sider av frontlinjer for å kunne gi livreddende humanitær hjelp til mennesker som trenger det uansett hvor de er. Røde Kors-komiteen har dialog med alle parter for å fremme respekt for internasjonal humanitærrett, fremme beskyttelse av sivile, sikre at livreddende nødhjelp kommer fram, følge opp krigsfanger, gjenforene familier og sikre verdig behandling av omkomne. Presidenten i ICRC møtte statsministeren i Ukraina i Kyiv midten av mars, og han møtte utenriksministeren i Russland i Moskva uken etter.

Har Røde Kors bidratt til deportering?

Den internasjonale Røde Kors-komiteen har ikke bidratt til deportering. Røde Kors-komiteen hjelper aldri til med å organisere eller gjennomføre tvungne evakueringer. Slik er det i Ukraina, og alle andre steder hvor ICRC jobber. Det er ikke aktuelt å støtte noen operasjoner som går mot folks vilje.

ICRC har vært involvert i to evakueringer i Ukraina: begge gikk fra Sumy 15. og 18. mars. Busser fraktet mennesker, som frivillig forlot den krigsherjede byen, til den ukrainske byen Lubny.