Blodgiver på omvisning på blodbanken

Tusen takk til Ken-Robin og alle blodgivere som hvert år gir tusenvis av mennesker en ny mulighet til å leve. Ditt blod redder liv!

I sommer kjørte Røde Kors Blodprogram en liten konkurranse på sosiale medier for Giblod.no (Facebook og Instagram). Konkurransen gikk ut på å like/følge sidene våre; da kunne man være med i trekningen av et sykkelsetetrekk og omvisning på blodbanken. Det var flere som vant sykkelsetetrekk, men bare to som vant omvisning på blodbanken; en vinner fra Alta (Anette) og en vinner fra Oslo (Ken-Robin).

Ettersom vi også til vanlig befinner oss i Oslo, benyttet vi anledningen til å stille noen spørsmål i anledning omvisningen på Blodbanken i Oslo, Ullevål sykehus. Ken-Robin (28) jobber som kokk og er blodgiver i Oslo, men han har ikke vært på blodbanken ved Ullevål tidligere. Vi møtes i første etasje og etter en kort presentasjon, setter vi oss ned på en benk i den lange korridoren.

Omvisning på blodbanken (2)
Blodgiver Ken-Robin og blodbankansatt Susanne Ross

Hvordan fant du ut om konkurransen?

- Jeg følger Giblod på Facebook.

Hvor lenge har du fulgt Giblod på Facebook?

- I nesten to år

Er du blodgiver?

- Ja

Hvor lenge har du vært blodgiver?

- Nesten to år

Hva motiverte deg til å bli blodgiver?

- Reklame. Jeg tenkte: Hvorfor ikke? Jeg kommer sannsynligvis til å trenge blod selv i løpet av livet.

Hvordan var ditt første møte med blodbanken?

- Jeg følte meg trygg og avslappet. Er redd for nåler, men på blodbanken gikk det fint. Nå har jeg gitt blod 7-8 ganger.

Er det noen tiltak som du savner i forbindelse med oppfølging av blodgivere?

- Det hadde vært fint å få SMS når blodet ditt har blitt brukt, slik som de gjør i Sverige og Danmark.

Hva ønsker du at befolkningen skal vite om blodgiving?

- At det ikke er så farlig som mange tror. Det er absolutt nødvendig at noen gir blod.

Vi er helt enige med Ken-Robin i at det er nødvendig at noen gir blod; blodbanken trenger alle blodtyper og vi trenger flere blodgivere.  Det kan også være greit å vite at for å kunne være benmargsgiver, må man først være registrert blodgiver.

Uten blod og blodprodukter ville ikke de store medisinske og kirurgiske fremskrittene som vi i dag tar for gitt, ha funnet sted. Hver dag overlever mennesker alvorlige sykdommer og ulykker takket være blodgivere. Så tusen takk til Ken-Robin og alle de andre 98 000 blodgiverne som hvert år gir tusenvis av mennesker en ny mulighet til å oppleve solnedgangen, levere i barnehagen eller skolen, delta på enda en fotballkamp, få noen til å le eller røre publikum til tårer med vakker musikk. Ditt blod kan redde liv.

Bli blodgiver i dag!
Meld deg på www.Giblod.no