Norge Trenger 30 000 nye blodgivere

Se filmen

Kan du hjelpe oss?

Blodbanken i Oslo trenger dine svar for å kartlegge betydningen som praktiske forhold har i forbindelse med blodgivning. Tar kun 2 minutter!
Spørreundersøkelse
Hender holder rødt glasshjerte

Hvordan bli blodgiver?

meld deg


Blodbank


donasjon


avslapping


En god følelse


Meld deg
Sjekk om du kan gi blod!

Spørsmål 1

Er du mellom 18 og 60 år?

Spørsmål 2

Veier du 50 kg eller mer?

Spørsmål 3

Har du norsk personnummer?

Spørsmål 4

Behersker du norsk språk muntlig og skriftlig?

Spørsmål 5

Er du i risikogruppe for HIV, Hepatitt eller andre sykdommer som kan overføres med blod?

Resultat

Gratulerer! Du møter minstekravene og kan melde deg som blodgiver.

Resultat

Dessverre, du møter ikke minstekravene for å bli blodgiver, men ta gjerne kontakt med oss eller blodbanken dersom du har spørsmål.
  iStock_000040190762_Full

  Ditt blod redder liv

  Takket være blodgivere kan tusenvis av nordmenn hvert år overleve sykdommer som kreft, kompliserte fødsler, store ulykker og brannskader. Her er noen av de fantastiske historiene som ville vært umulig uten blod fra medmennesker.

  Historier om blodgivning

  Hvem trenger dittblod?

  Kreftpasienter

  Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft. Omtrent halvparten av blodet går til denne typen pasienter. Til leukemipasienter brukes spesielt et konsentrat av blodplater. Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

  Ulykker og operasjoner

  Trafikkulykker og traumer kan kreve mye blod. Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning og tilgang til mennesker som kan kalles inn på kort varsel. De store fremskrittene innen kirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats.

  Blodsykdommer

  Blødere, det vil si personer som lider av hemofili, mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger. Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod.

  Brannskader

  Ettersom brannskader ofte kan være omfattende, er brannskadeavdelingene storforbrukere av blod. En eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere.

  Fødende og nyfødte

  Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler som fører til stort blodtap hos den fødende. Det kan i sjeldne tilfeller (alvorlig icterus neonatorum) være nødvendig med utskifting av blod på nyfødte.

  Hvordan brukes blodet?

  I moderne medisin brukes blodet som du donerer på en effektiv måte. Blodet består av ulike komponenter og disse kan brukes sammen eller hver for seg til behandling av ulike sykdommer og tilstander.
  Hvordan brukes blodet?

  Blodbanker i Norge

  Den første blodbanken slik vi kjenner dem i Norge ble opprettet først i 1948 på Ullevål sykehus. Det finnes i dag 30 godkjente blodbanker som alle er eid av helseforetakene.
  Kontakt blodbankene
  Giblod_rodekors_illustrasjonsbilde_istock

  Aktuelt

  Her kan du lese våre nyeste saker.
  Aktuelle saker

  Hvorfor gi blod?

  Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig.
  Blod må gis  Kontakt oss

  Røde Kors Blodprogram
  Postboks 1 Grønland, 0133 OSLO
  Tlf. 22 05 40 00
  E-post: post@giblod.no

  Kontaktinformasjon til blodbankene finner du i menyen under "Blodbankene".

  Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler