Informasjon

To puslespillbiter som passer sammen  holdes opp mot sollys

Visste du at nesten halvparten av blodet som gis brukes til behandling av kreftpasienter?

Siden blod har begrenset holdbarhet, må blodbankene stadig skaffe nytt. Det er alltid behov for nye blodgivere for å erstatte dem som ikke lenger kan gi blod på grunn av alder, sykdom, medisinbruk og flytting.

Bli blodgiver

En halv liter blod kan redde tre menneskeliv. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger.
Mange kan ikke overleve uten blodoverføringer fra medmennesker. Takket være blodgivere kan disse personene fortelle sin egen historie.
Det finnes ingen erstatning for blod. Det er et levende materiale og kan ikke fremstilles kunstig. Blodgivere bidrar til å redde liv og moderne pasientbehandling er helt avhengig av deres innsats.
Ved noen blodbanker kan man fortsette å gi blod etter 65 år hvis blodbankens lege godkjenner det.
Det kan være mange ulike årsaker til at potensielle blodgivere ikke får gi blod, enten midlertidig eller permanent. Ta kontakt med blodbanken hvis du lurer på noe.
Her finner du filmer brukt i tidligere blodgiverkampanjer.
Blodet er kroppens flytende transportorgan. Lær mer om det fantastiske blodet vårt her!
Selv om alt blod består av de samme basiselementene, er det hele 8 forskjellige blodtyper.
Det er mulig å gi bare deler av blodet og få resten tilbake. Det kalles aferese.
To blodbusser har i over ti år gjort blodgivning mulig der du er.
Det er usikkert hvem som fikk den første blodoverføringen. Var det kanskje pave Innocentius VIII i 1492? I hvert fall fikk han blod fra tre unge gutter for å bli yngre - og alle fire døde.
Vi ønsker å bidra til at DU får en ekstra trivelig helg. Test dine egne, venners og familiens kunnskaper om blodgivning med denne quizen. Alle svarene finnes her på GiBlod.no