Informasjon

Siden blod har en begrenset holdbarhet, må blodbankene hele tiden forsynes med mer. Et enkelt offer for en trafikkulykke kan kreve blod fra mer enn 50 donorer.

Visste du at nesten halvparten av blodet som gis brukes til behandling av kreftpasienter?

Det er behov for mange nye blodgivere hvert år for å erstatte dem som ikke lenger kan gi blod blant annet på grunn av alder, sykdom, medisinbruk og flytting.

Meld deg som blodgiver

En halv liter blod kan redde tre menneskeliv. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger.
Mange kan ikke overleve uten blodoverføringer fra medmennesker. Takket være blodgivere kan disse personene fortelle sin egen historie.
Det finnes ingen erstatning for blod. Det er et levende materiale og kan ikke fremstilles kunstig. Blodgivere bidrar til å redde liv og moderne pasientbehandling er helt avhengig av deres innsats.
Ved noen blodbanker kan man også fortsette etter 65 år, under forutsetning at legen ved blodbanken gjør en årlig vurdering.
Det kan være mange ulike årsaker til at potensielle blodgivere ikke får gi blod, enten midlertidig eller permanent. Ta kontakt med blodbanken hvis du er i tvil.
Her finner du filmer brukt i tidligere blodgiverkampanjer.
Blodet er kroppens flytende transportorgan. Lær mer om blodet vårt her!
Selv om alt blod består av de samme basiselementene, er det hele 8 forskjellige blodtyper.
Det er mulig å gi bare deler av blodet og få resten tilbake. Det kalles aferese.
To blodbusser har i over ti år gjort blodgivning mulig der du er.
Det er usikkert hvem som fikk den første blodoverføringen. Var det kanskje pave Innocentius VIII i 1492? I hvert fall fikk han blod fra tre unge gutter for å bli yngre - og alle fire døde.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler