Giblod_venner_medkilde (2)

Rekordår for rekruttering til blodgivning

2018 ble et rekordår for rekruttering av blodgivere. Mer enn 36 000 personer har meldt seg som blodgivere til landets blodbanker. Det er en økning på mer enn 5 000 fra året før.

Du kan gjøre en forskjell!

- Folk som gir blod bidrar til at mennesker i sårbare situasjoner er sikret livreddende tilgang på blod når de plutselig blir alvorlig skadet eller syke. Tusener av nordmenn lever i dag fordi noen tok valget om å bli blodgiver, sier Elizabeth Salas Andreassen, som er rådgiver i Røde Kors Blodprogram.

Til tross for rekordmange nye registreringer, trenger blodbankene flere blodgivere. I løpet av livet vil annenhver nordmann trenge blodprodukter.

- Et enkelt offer for en alvorlig trafikkulykke kan trenge bortimot hundre enheter med blodprodukter, sier hun.

Likevel er bare to prosent av den norske befolkningen blodgivere. Totalt har vi i dag i underkant av 100 000 blodgivere. Norge trenger ca. 30 000 flere. Hvert år slutter mellom 15 og 20.000 blodgivere av naturlige grunner som alder, flytting, medisinbruk, sykdom, reisevirksomhet o.l. Disse må hvert år erstattes.

Røde Kors arbeider for å verve blodgivere til alle blodbankene i landet. Over 90 prosent av alle som melder seg som blodgivere i Norge, gjør det via vår informasjons- og rekrutteringsside GiBlod.no.

Meld deg som blodgiver